Ford vs Ferrari: Strhujúci príbeh rivality

Pripravovaný film bol nakrútený podľa skutočných udalostí a zachytáva reálne preteky 24h LeMans z roku 1966.
Vydané  Text: 
Hlavnými postavami strhujúceho príbehu sú Matt Damon ako automobilový návrhár Carroll Shelby a Christian Bale ako britský pretekár Ken Miles. Dej sa točí okolo výroby nového automobilu z dielne Fordu, ktorý by mal byť schopný poraziť Ferrari na šampionáte v roku 1966. Popri tom sa budú musieť hlavné postavy popasovať s nepriaznivo naladenými korporáciami, fyzikálnymi zákonmi, ale aj vlastnými problémami. Pre nadšencov motorizmu bude film nabitý scénami priamo na dráhe, ale aj v garážach a pod kapotou auta. Fordu sa nakoniec podarí zostrojiť slávne **GT40 Mk2** a triumfálne obsadiť všetky tri prvé miesta na pretekoch v danom roku. Ford sa tak zapísal do histórie, keďže svojím víťazstvom americká značka po prvýkrát obsadila všetky stupne víťazov. Rivalite týchto dvoch značiek však predchádzali viaceré udalosti. Všetko sa začalo v roku 1963, kedy si Henry Ford II a Lee Iacocca (tvorca Mustangu) chceli kúpiť Ferrari a s ním rýchlo a jednoducho vstúpiť do sveta pretekov GT. V podstate si chceli kúpiť všetky skúsenosti, ľudí a zdroje z Ferrari, ktoré im mali pomôcť dosiahnuť ich cieľ. Ferrari sa tejto spolupráci vôbec nebránilo, za čím stáli pravdepodobne finančné problémy, ktorým v tom čase čelilo. Nasledovali dlhé rokovania, ktorých sa okrem Enza Ferrariho a Donalda Freya ako zástupcu Fordu zúčastnili aj právnici a poprední konštruktéri. Výsledkom bol návrh, v ktorom chcel Ferrari 16 miliónov, avšak Ford bol ochotný ponúknuť iba 10 miliónov dolárov. Ferrari začal pochybovať o zlúčení aj kvôli možným problémom s automobilovým konštruktérom Fordu Shelbym, keďže Ford až príliš tlačil na to, aby boli vozidlá Ford súčasťou pretekov LeMans. Pre Ferrariho však bola spolupráca s Fordom vecou prestíže, keďže bol obdivovateľom starého Henryho Forda a mal veľký rešpekt voči jeho automobilke. Tiež kombinácia masovej výroby a kapitálu pre jeho doslova umelecké diela bola preňho lákavá. Zásadne bol však proti veľkosériovej výrobe civilných áut, čo bolo tiež predmetom rokovaní. Po 10 dňoch rokovaní prišlo od Ferrariho k zrušeniu dohody, čo Henryho Forda II. poriadne nahnevalo a jeho zástupcovi Freyovi údajne povedal, aby išiel do LeMans a nakopal mu zadok. Jeho reakciou bola cesta do Anglicka a následné uzavretie dohody s Johnom Wyerom a Ericom Broadleym, čím vznikla spoločnosť Ford Advanced Vehicles, ktorá to dotiahla až na víťazný triumf na šampionáte LeMans v roku 1966. **Zopár zaujímavosti na záver**: * Na natáčaní sa údajne ako partneri zúčastnili obidve značky. * Americká premiéra filmu je plánovaná na 14. novembra 2019. * Christian Bale musel kvôli úlohe pretekára schudnúť 32 kíl za 7 mesiacov, keďže kvôli predchádzajúcemu filmu Vice z roku 2018 musel naopak pribrať. * Réžie sa ujal James Mangold, zodpovedný napríklad aj za film Logan.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!