F1: Veľká cena Španielska 2019 v skratke (foto+video)

Po skončení predchádzajúcich pretekov Formule 1 v Baku, Sebastian Vettel z Ferrari zhodnotil doterajší priebeh tohoročnej sezóny ako „nudný“. Poukazoval tým na opakované a jednoznačné víťazstvá tímu Mercedes vo všetkých pretekoch. Pred začiatkom európskej časti seriálu F1 v Barcelone vyzval všetkých na väčšiu snahu a lepšie výkony s cieľom ukončiť historickú dominanciu monopostov Mercedesu.
Vydané  Text: 

Na Circuit de Catalunya v Španielsku Ferrari prišlo s monopostmi s upravenými motormi, vylepšenou aerodynamikou a s nádejou, že rýchlostná prevaha na dlhších rovinách bude ich výhodou. Mercedes vykonal aerodynamické úpravy na svojich autách a Renault dúfal, že vylepšený motor zmení doterajší nepriaznivý vývoj sezóny. Napriek všetkým zmenám sa však ukázalo, že Ferrari je stále v jasnej nevýhode v zákrutách a v pomalších častiach okruhu.
Tréning a kvalifikácia boli jednoznačnou záležitosťou strieborných šípov. S relatívne veľkým náskokom pred tímovým kolegom Valtteri Bottas zaslúžene získal pre seba ďalšiu Pole Position a Mercedes opäť postavil oba svoje monoposty na čelo štartového poľa. Do druhého radu sa vedľa seba postavili Vettel a Verstappen, hneď za nimi nováčikovia Ferrari a Red Bullu, Leclerc a Gasly, nasledovaní dvojicou z tímu Haas. Okruh v Barcelone je známy tým, že predbiehanie na ňom je dosť zložité, štart pretekov a tímová stratégia majú rozhodujúci vplyv na úspech alebo neúspech na konci 66 kôl dlhého preteku. Lewis Hamilton, uvedomujúc si, že v súčasnosti jeho hlavným konkurentom na celkový úspech v tomto ročníku je vlastný kolega z garáže Mercedesu, vyhlásil, že už **nebude mať taký jemný prístup a rešpekt** k vzájomným súbojom s Valtterim Bottasom a bude s ním pretekať rovnako ako s každým iným na trati. **Lewis Hamilton odštartoval nedeľné preteky perfektne**, do prvej zákruty vošiel po vnútornej strane s nosom monopostu pred Valtterim, ktorý sa ocitol pod tlakom Sebastiána Vettela (Ferrari) z vonkajšej strany. Bottas, zovretý v sendviči medzi Hamiltonom a Vettelom, nemohol spraviť veľa a neostávalo mu nič iné než prenechať vedenie Lewisovi. Od toho momentu sa Hamilton začal vzďaľovať a rýchlo zväčšovať svoj odstup od zvyšku štartového poľa.
**Agresívny manéver Vettela** v prvej zákrute si čiastočne odniesli jeho pneumatiky, **Max Verstappen z Red Bullu využil situáciu** a dostal sa na priebežnú tretiu pozíciu. Vettel na štvrtej pozícii sa rýchlo dostal pod tlak výrazne rýchlejšieho Leclerca jazdiaceho za ním na piatej pozícii. Pravdepodobne chaos v tímovej taktike a politike uprednostňovania jazdcov vo Ferrari zapríčinil zbytočné zdržanie Leclerca za Vettelom a oddiaľovanie nevyhnutného predbehnutia. Po prvých výmenách pneumatík si monoposty Mercedesu udržovali náskok. V 26. kole Ferrari prezulo pneumatiky Leclerca za tvrdšiu verziu ako u jeho kolegu a priamych konkurentov. Vettel, tentokrát rýchlejší, na mäkších pneumatikách dostihol Leclerca v 33. kole, ale opäť nepochopiteľne Ferrari oddialilo predbiehanie o niekoľko kôl, následkom čoho sa šance dostihnúť tretieho Verstappena zmenšovali. V 46. kole, **po zrážke medzi Landom Norrisom z McLarenu a Lancom Strollom z Racing Point** tímu, vyšlo na trať Safety Car. Hamilton a Leclerc využili situáciu, v rýchlosti vymenili pneumatiky za mäkšie verzie a vrátili sa na trať na svojich pozíciách. Čelo štartového poľa sa ustálilo na presne rovnakom poradí ako na konci prvého kola pretekov.
Po reštarte v 52. kole Hamilton opäť nedal šancu súperom a rýchlo sa vzdialil. Na ostatných pozíciách sa chvíľu súperilo, ale v konečnom dôsledku to nemalo veľký vplyv na konečne poradie. **Lewis Hamilton v Španielsku zaslúžene vyhral**, už tretíkrát za sebou. **Valtteri Bottas skončil druhý pred Maxom Verstappenom**. Ferrari prešlo cieľom na štvrtej a piatej pozícii s Pierre Gaslym z Red Bullu na šiestej. ### Mercedes preteká sám so sebou Faktom je, že v tejto časti sezóny Mercedes preteká sam so sebou. Päť štartov, päť víťazstiev, päťkrát prvé a druhé miesto na pódiu. Lewis Hamilton vedie celkové poradie jazdcov pred Valtterim Bottasom o 7 bodov, o 39 bodov pred tretím Maxom Verstappenom a o 41 bodov pred Sebastianom Vettelom. Ferrari stále nenachádza odpoveď na vynikajúcu formu Mercedesu a ak situácia bude pokračovať takto aj naďalej, najväčšou obavou pre červené monoposty môže byť zmenšujúci sa výkonnostný rozdiel tretieho tímu celkového poradia, Red Bullu. Už o dva týždne pokračuje Formula 1 na populárnom ale nepraktickom mestskom okruhu v Monaku. *Foto: editoriál z tímových média serverov a Instagramu tímov: Mercedes, Ferrari, Red Bull (RedBullContentPool), Toro Rosso, Renault, Racing Point, McLaren a F1 official account*








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.