KIA predviedla svoje suverénne najväčšie SUV. Telluride má pritom motor bez turba.

Telluride je priamym pokračovateľom konceptu z roku 2015.
Vydané  Text: 
Ak sa vám zdá Sorento primalé, kórejský výrobca ponúkne ešte väčší model. Uvedením do modelového portfólia sa z Telluride stáva vôbec najväčšie auto od značky KIA. ### Vychádza zo štvorročného konceptu Názov Telluride pôvodne debutoval pred niekoľkými rokmi na autosalóne v Detroite. Zaujal, avšak na to sa dlho neobjavili žiadne nové informácie, či Kia plánuje projekt podporiť alebo ho rovno zmietne zo stola. Potom však prišiel január 2018 a prezident Kia a šéf dizajnu Peter Schreyer potvrdili práce na úplne novom SUV, prirodzene sme si spomenuli práve na Telluride.
Dnes je realitou a až na drobné detaily prináša do sériovej výroby všetko z konceptu. Môžete si síce povedať, že Kia týmto krokom oživila dizajn starý štyri roky, čo je v podstate pravda, ale novinke nemožno uprieť svojský charakter a nápadný imidž. V porovnaní s konceptom sú upravené predné svetlomety a produkčná verzia automobilu prišla o protichodne sa otvárajúce dvere v štýle Rolls-Royce. Pod názvom Telluride sa skrýva špičkové SUV, ktoré je hierarchicky umiestnené ešte nad Sorentom. Spočiatku sa bude predávať v Severnej Amerike a potom sa rozpošle na ostatné kľúčové trhy. Či medzi ne bude patriť aj Európa, bolo spočiatku iba v rovine špekulácií, dnes už ale naisto vieme, že Telluride k nám nepríde.
U nás nadrozmerné SUV ešte nie sú tak v móde, ako napríklad v USA a spomedzi veľkých sa u nás celkom dobre darí modelu Sorento. Pre väčšinu ľudí je priveľký už aj Sportage, ktorý však v Spojených štátoch považujú za crossover. Dokonca aj nový Telluride s dĺžkou rovných päť metrov automobilka považuje za „stredne veľké SUV“! ### Interiér ako výkladná skriňa luxusu Interiér pôvodného konceptu bol na svoju dobu minimalistický, súčasná finálna verzia Telluride si však výrazne polepšila a stavila na luxusné vyhotovenie interiéru s rozsiahlym koženým čalúnením a drevenými dekoráciami. Prezentovaná verzia s bielym čalúnením nám ukazuje značku Kia v novom svetle. Obzvlášť dobre vyzerá štvorramenný volant, ktorý vzdialene pripomína legendárny volant v Mercedesoch Triedy S a rozmerný stredový panel s pákou automatickej prevodovky a priestrannými odkladacími boxmi.
Obrovský displej ťahujúci sa od prístrojovej dosky až na pozíciu centrálneho displeja sa nakoniec do produkčnej verzie nedostal, namiesto neho sa na prístrojovke nachádza kombinácia displeja s inverznou grafikou a analógovými ukazovateľmi a 10,25-palcový dotykový displej umiestnený na stredovej konzole nad mechanickými ovládačmi klimatizácie a rádia. Zaujímavosťou je, že interiér ponúka priestor až pre šesť pasažierov vrátane vodiča.
### Hybrid sa nekoná Americký trh je iný ako európsky a preto aj motor pod prednou kapotou bude výrazne odlišný od tých, ktoré sa predávajú u nás. Pod kapotou originálneho konceptu pracoval hybridný pohonný systém pozostávajúci z 3,5-litrovej V6 a elektrického motora. Kombinovaný výkon pohonnného systému dosahoval 300 kW (400 k).
Lenže v produkčnej verzii Kia Telluride pracuje 3,8-litrový benzínový agregát Lambda II V6 GDi, ktorý nemá turbo, pracuje v Atkinsonovom cykle a disponuje max. výkonom 216 kW (291 k), max. krútiacim momentom 355 Nm a 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Telluride pracuje s inteligentným pohonom všetkých štyroch kolies, pričom v jazdných režimoch Eco a Smart posiela 100 percent krútiaceho momentu iba na predné kolesá. Obidve nápravy veľkého SUV sú nezávislé.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!