Prestížny aukčný dom čelí vážnemu problému, predal falošné historické Porsche

Ani celosvetovo uznávaná značka aukčného domu nie je garanciou pôvodu a originality. „Jedinečné“ Porsche 356 Speedster z roku 1959 sa predalo za 1,5 milióna amerických dolárov, aby sa po rokoch ukázalo, že bolo falzifikátom.
Vydané  Text: 
1958 Porsche 356 A 1500 GS/GT Carrera Speedster (zdroj fotografie: aukčný dom Gooding & Co.)
Do aktuálneho incidentu ohľadne vydraženia údajne falšovaného Porsche 356 A 1500 GS/GT Carrera Speedster z roku 1958 je zaplený aukčný dom Gooding & Co., ktorý sa stal sprostredkovateľom aukcie. Dražba sa odohrala ešte v roku 2016 v Amelia Island a jej predmetom bolo hneď niekoľko skvostných historických automobilov, ktoré mal dovtedy v držbe v našich končinách neznámy stand-up komik Jerry Seinfeld. Ten je v Spojených štátoch pomerne populárny a spoločne s jeho mediálnymi úspechmi sa teší zberateľskej vášni. Dovedna sa chcel na predmetnej aukcii zbaviť 16 kusov automobilov, medzi nimi aj inkriminovaného Porsche 356 Speedster z roku 1958. Ten bol jedným z limitovanej série 60 kusov Speedsterov GS/GT a preto sa predpokladalo, že hodnota vozidla presiahne dva milióny dolárov. Automobil sa nakoniec v marci 2016 vydražil za 1 540 000 amerických dolárov a šťastný nový majiteľ si ho započítal do svojej súkromnej zbierky.
Dnes, tri roky po aukcii, čelia Jerry Seinfeld i aukčný dom verejnej kritike za to, že predali nepravé Porsche. Súčasný majiteľ vozidla dokonca podal na Seinfelda žalobu. Automobil sa dražil s informáciou, že sa podrobil špičkovej renovácii. V skutočnosti sa malo jednať o prestavbu iného automobilu, ktorý takto nadobudol nepomerne vyššiu hodnotu pre svoj údajný pôvod. Toto je podstatou hochštaplerstva. Cieľom súčasného majiteľa a jeho žaloby je dostať späť peniaze, vrátiť automobil Seinfeldovi a vymôcť od neho súdne trovy a ďalšie prostriedky, ktoré s incidentom súviseli. Tento prípad je dôkazom, že ani verejne činná osobnosť a vychytený aukčný dom nie sú garanciou bezpečného obchodu.








Pokračujte na ďalší príspevok »