Prestížny aukčný dom čelí vážnemu problému, predal falošné historické Porsche

Ani celosvetovo uznávaná značka aukčného domu nie je garanciou pôvodu a originality. „Jedinečné“ Porsche 356 Speedster z roku 1959 sa predalo za 1,5 milióna amerických dolárov, aby sa po rokoch ukázalo, že bolo falzifikátom.
Vydané  Text: 
1958 Porsche 356 A 1500 GS/GT Carrera Speedster (zdroj fotografie: aukčný dom Gooding & Co.)
Do aktuálneho incidentu ohľadne vydraženia údajne falšovaného Porsche 356 A 1500 GS/GT Carrera Speedster z roku 1958 je zaplený aukčný dom Gooding & Co., ktorý sa stal sprostredkovateľom aukcie. Dražba sa odohrala ešte v roku 2016 v Amelia Island a jej predmetom bolo hneď niekoľko skvostných historických automobilov, ktoré mal dovtedy v držbe v našich končinách neznámy stand-up komik Jerry Seinfeld. Ten je v Spojených štátoch pomerne populárny a spoločne s jeho mediálnymi úspechmi sa teší zberateľskej vášni. Dovedna sa chcel na predmetnej aukcii zbaviť 16 kusov automobilov, medzi nimi aj inkriminovaného Porsche 356 Speedster z roku 1958. Ten bol jedným z limitovanej série 60 kusov Speedsterov GS/GT a preto sa predpokladalo, že hodnota vozidla presiahne dva milióny dolárov. Automobil sa nakoniec v marci 2016 vydražil za 1 540 000 amerických dolárov a šťastný nový majiteľ si ho započítal do svojej súkromnej zbierky.
Dnes, tri roky po aukcii, čelia Jerry Seinfeld i aukčný dom verejnej kritike za to, že predali nepravé Porsche. Súčasný majiteľ vozidla dokonca podal na Seinfelda žalobu. Automobil sa dražil s informáciou, že sa podrobil špičkovej renovácii. V skutočnosti sa malo jednať o prestavbu iného automobilu, ktorý takto nadobudol nepomerne vyššiu hodnotu pre svoj údajný pôvod. Toto je podstatou hochštaplerstva. Cieľom súčasného majiteľa a jeho žaloby je dostať späť peniaze, vrátiť automobil Seinfeldovi a vymôcť od neho súdne trovy a ďalšie prostriedky, ktoré s incidentom súviseli. Tento prípad je dôkazom, že ani verejne činná osobnosť a vychytený aukčný dom nie sú garanciou bezpečného obchodu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.