Dacia Duster má nový cenník aj motory! Koľko stojí s výkonom 150 koní?

Úlohu vrcholnej motorizácie modelu Duster prevzala úplne nová jednotka 1.3 TCe, ktorú Renault vyvíjal spoločne s automobilkou Mercedes-Benz. Áno, **pod kapotu Dacie pracuje rovnaký motor, aký môžete v súčasnosti nájsť aj v najmenších modeloch prémiovej nemeckej automobilky.** Ten je dostupný v dvoch výkonových verziách, a to s maximálnym výkonom 96 kW (130 k) alebo 110 kW (150 k). Aktuálne… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Úlohu vrcholnej motorizácie modelu Duster prevzala úplne nová jednotka 1.3 TCe, ktorú Renault vyvíjal spoločne s automobilkou Mercedes-Benz. Áno, **pod kapotu Dacie pracuje rovnaký motor, aký môžete v súčasnosti nájsť aj v najmenších modeloch prémiovej nemeckej automobilky.** Ten je dostupný v dvoch výkonových verziách, a to s maximálnym výkonom 96 kW (130 k) alebo 110 kW (150 k). Aktuálne sú nové motorizácie dostupné výhradne s pohonom prednej nápravy, časom by však mal pribudnúť aj pohon všetkých štyroch kolies. **Za najlacnejší Duster s novou motorizáciou si automobilka pýta 14 390 eur, vrcholná verzia s výkonom 110 kW (150 k) začína na čiastke 16 140 eur vo výbave Prestige.** Nové emisné normy pritlačili automobilku k zavedeniu filtra pevných častíc pre benzínové agregáty, ktoré môžete spoznať podľa označenia GPF. Zamrzieť môže aj fakt, že nové motorizácie nie sú dostupné s vydarenou automatickou prevodovkou, ktorú mal Duster ešte donedávna v ponuke. Počkať si musíme aj na plné technické informácie, v tabuľke Dacia zatiaľ neuvádza ani zrýchlenie z 0-100 km/h, ktoré by sa v prípade najsilnejšej verzie mohlo pohybovať na úrovni 9 sekúnd. **Ešte v priebehu tohto roka vypadne z ponuky aj atmosférická 1,6-ka s výkonom 84 kW (115 k), ktorej miesto preberie malý trojvalcový turbomotor 0.9 TCe** v dvoch výkonových verziách. Nespĺňa totiž najnovšiu emisnú normu Euro 6d-TEMP, a preto budú musieť výrobu atmosférického motora definitívne ukončiť. [KOMPLETNÝ CENNÍK TU](https://www.dacia.sk/content/dam/Dacia/SK/pdf/pricelists/new-duster-price.pdf)




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.