Najmenšie SUV Lexusu UX je v Japonsku hitom, u nás je v predpredaji

Obrovský záujem o nový Lexus UX na domácom trhu zaskočil aj výrobcu. Prekročil očakávania o neuveriteľných 980 percent! Zdá sa, že nový mestský crossover si podmaňuje Japonsko.
Vydané  Text: 
Nový Lexus UX sa dostal do predaja koncom uplynulého roka. Objednávky sa okamžite vyšplhali na 8 800 kusov, čím výrazne prevýšili plánovaný predaj 900 kusov mesačne. Ak japonský výrobca nezvýši výrazne výrobu a prijme všetky objednávky, japonskí vodiči budú na vytúžené auto čakať 10 mesiacov, tvrdí portál Lexus Enthusiast. ### Nezvyčajný dizajn a inteligentná karoséria Čo na novom modeli priťahuje kupcov? Najmenšie SUV Lexusu upútalo jedinečným dizajnom. Výrazné lemy blatníkových oblúkov či zadné, združené svetlá so **120 LED diódami** nemajú iba ozdobnú funkciu. Ich úlohou je nasmerovať prúd vzduchu tak, aby sa zvýšila stabilita vozidla na ceste. Pri novom vozidle predstavil Lexus aerodynamicky optimalizované päťlúčové disky, ktoré sú svetovou novinkou.
Starostlivo premyslený je aj interiér vozidla. Prístrojová doska bola znížená a predné stĺpiky maximálne zúžené, aby neobmedzovali zorné pole vodiča. Pohodlné sedadlá sú zdobené prešívaním inšpirovaným tradičnou japonskou technikou **sašiko**, výzdoba prístrojového panela čerpá inšpiráciu z japonského papiera so špecifickým vzorom washi. Systém spúšťania okien je navrhnutý tak, aby znižoval hluk a eliminoval riziko zachytenia prstov alebo súčastí odevu.
### Perfektne ovládateľný Mestský crossover Lexusu bol vybudovaný na **novej platforme GA-C**. Použitie takejto konštrukcie umožnilo **zvýšiť tuhosť karosérie a znížiť ťažisko**, čo sa podpísalo na vynikajúcich jazdných vlastnostiach vozidla. Zážitok z jazdy dodatočne zvyšuje nezávislé zavesenie kolies. Verziu **UX 250h** poháňa najnovšia 4. generácia hybridného systému s celkovým výkonom 184 koní a vo verzii s pohonom prednej nápravy zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 8,5 s. Hybridný Lexus UX je dostupný aj vo verzii AWD s inteligentným pohonom 4×4, nazývaným E-Four. **Verzia Lexus UX 200** má 4-valcový dvojlitrový zážihový motor s výkonom 171 koní.
### Vysoká bezpečnosť ako štandard Nový model vie zaujať tiež svojou výbavou. Už v štandardnej verzii disponuje balíkom bezpečnostných systémov **Lexus Safety System +**, ktorý zahŕňa autonómne brzdenie s detekciou chodcov, monitorovaním cyklistov, čítačku značiek, balík **CO Drive s adaptívnym tempomatom**, udržiavaním v jazdnom pruhu a automatickým prepínaním diaľkových svetiel. **Aj v najlacnejšej verzii** je vozidlo vybavené kamerou na cúvanie.
### Lexus UX a Slovensko Na Slovensku bol predpredaj modelu Lexus UX už spustený. Prvé vozidlá budú u predajcov už v priebehu marca 2019, teda už o niekoľko týždňov. Cena modelu začína na úrovni **36 400 €** pre konvenčný motor, pri hybridnej verzii začína cena modelu na sume **37 900 €.**








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.