Výnimočné Aygo? Toto ste o ňom nevedeli!

Palculienka, Šmolkovia, Gumkáči – svet zbožňuje maličkých hrdinov. Aj medzi autami nájdeme drobca s výnimočnými vlastnosťami, Toyotu AYGO. Pred pár dňami sa dostala na Slovensku do predaja jeho nová verzia po facelifte. Jeho cena sa začína od 7 890 €. Prečo je tento mestský špunt iný ako všetky ostatné autá?
Vydané  Text: 
**Trojčatá B-Zero** Je rok 2005. V novootvorenom závode v českom Kolíne začínajú v rámci projektu B-Zero montovať prvé vozidlá. Pre takýto názov sa rozhodla Toyota so skupinou PSA, čiže Peugeot-Citroën pri výrobe spoločného malého mestského hatchbacku. Autíčko Toyoty dostalo meno AYGO z anglického I go. Jeho názov symbolizuje slobodu a energiu malého auta. Peugeot si vybral názov 107, ktorý v roku 2014 zmenili na 108, a Citroën – C1. Toyotu AYGO a jej „súrodencov“ vyrábajú v českej továrni dodnes.
**S poľským srdcom** Toyoty AYGO sú montované výlučne v Čechách, ale ich jednolitrové motory 1KR-FE vyrábajú v Poľsku, v závode Toyota Motor Manufacturing Poland. Nejde pritom o hocijakú súčiastku, ale o motor, ktorý v rokoch 2007–2010 kraľoval v kategórii hnacích jednotiek do jedného litra v medzinárodnom hlasovaní International Engine of the Year. Spolu s faceliftom bol zdokonalený – výkon sa zvýšil na 72 koní a maximálny krútiaci moment dosahuje 93 Nm. Vďaka tomu auto zrýchľuje z 0 na 100 km/h o 0,4 s rýchlejšie, spotrebuje o 0,2 l/100 km menej podľa cyklu NEDC a tiež produkuje menej CO2. V poľskom závode vyrábajú aj manuálne a poloautomatické prevodovky do tohto modelu.
**Vytvorte si vlastný model** Malá Toyota je model, ktorý už roky dáva široké možnosti individualizácie vzhľadu. Po facelifte je na výber napríklad 21 vzorov ráfikov, 8 farebných verzií prednej masky chladiča a rovnaké množstvo obmien zadného difúzora a strechy, ktorá je dostupná aj v skladacej verzii. Nové AYGO sa objavuje aj v špeciálnych verziách Prime x-cite s novým lakom Magenta a Prime x-treme s čiernou karosériou a doplnkami vo farbe Cyan.
**Na stovku za šesť sekúnd** AYGO s motorom s výkonom viac ako 200 koní umiestneným centrálne, širokou karosériou a veľkým krídlom vzadu – znie to ako šialený nápad? Takéto auto však skutočne vzniklo. V roku 2008 predstavila Toyota na veľtrhu British International Motor Show v Londýne výnimočný koncept AYGO Crazy. Pod kapotou, presnejšie za prednými sedadlami, bol umiestnený motor 1.8 VVT-i, známy zo športových modelov Toyoty – Celica a MR2. Hnacia jednotka bola vybavená turbodúchadlom vyvinutým spoločnosťou Toyota Motorsport GmbH a päťstupňovou prevodovkou takisto známou z MR2. Vďaka karosérii s hmotnosťou necelých 1000 kg a motoru s výkonom 200 koní bol AYGO Crazy schopný zrýchliť na 100 km/h za 5,75 sekúnd.
**Koľko ľudí sa zmestí do mestského hatchbacku?** Drobný japonec je štvormiestne vozidlo. To však neznamená, že sa doň nezmestí viac ľudí. V roku 2016 sa pri príležitosti festivalu Driftingo Children´s Day jazdec a drifter Kuba Przygoński spolu so skupinou detí rozhodli zistiť koľko. Výsledok mnohých prekvapil. Do kabíny s dĺžkou 1630 mm a šírkou 1300 mm so zatvoreným dverami sa natlačilo až 16 ľudí! Vodič a 15 detí.
**Patrí k najpredávanejším drobcom** Je to veľmi populárne auto. V roku 2015 mu známy britský magazín Top Gear udelil titul Auto roka – spolu s modelom Bugatti Veyron! AYGO je známe aj svojou spoľahlivosťou. Portál What Car? ho vyhlásil za najspoľahlivejšie malé auto a udelil mu najvyššie hodnotenie 100 % v tejto kategórii. Za zmienku stojí, že v uplynulom roku bola Toyota AYGO jedným z najpredávanejších modelov v segmente A.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!