Diaľničné známky v Rakúsku majú problémy tiež – ešte vážnejšie ako u nás

Ak ste si kúpili ročnú diaľničnú známku platnú v Rakúsku dnes, reálne môžete začať jazdiť až po vyše dvoch týždňoch.
Vydané  Text: 
Pred niekoľkými dňami sme publikovali komentár redakcie k nedoriešeným technickým problémom slovenských elektronických diaľničných známok. Ani po vyše dvoch rokoch prevádzky sa neopravila chyba s nesprávnou expiráciou ročnej známky, ktorej platnosť je bez ohľadu na dátum zakúpenia vždy rovnaký – do 31. januára. V Rakúsku elektronické diaľničné známky fungujú tiež, ale popri nich si môžete ako motoristi zakúpiť aj tie vo forme nálepky. Problémom, na ktorý najnovšie upozornila jedna z komerčných televízií, je začiatok platnosti elektronickej diaľničnej známky v Rakúsku. Platná nie je tak ako u nás dňom jej zaplatenia alebo termínom, ktorý si vyberiete v kalendári, ale **najskôr 18 dní od zaplatenia**. Dôvod je pritom prozaický – pri nákupe cez internet **musí mať spotrebiteľ právo odstúpiť od zmluvy** (teda od kúpy) do 14 dní od dátumu jej uzatvorenia. Rozviazanie zmluvy je možné doručiť elektronicky alebo formou listu prostredníctvom pošty, vtedy správca rakúskych diaľníc poskytuje ešte štyri dni navyše. Dokopy 18 dní je teda čas, do kedy je možné doručiť odstúpenie od zmluvy a práve preto má ročná diaľničná známka v Rakúsku takéto (teraz už nie celkom nezmyselné) nadobúdanie platnosti.
Pri nákupe elektronickej diaľničnej známky máte na výber, či si vyberiete 10-, 30-dňovú alebo ročnú. Tú poslednú však s nelogicky limitovanou platnosťou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!