6 dôvodov, prečo je Hyundai Kona jedným z najlepších mestských SUV na trhu!

Nie všetky mestské SUV sú rovnaké!
Vydané  Text: 
**DIZAJN** V súčasnosti chcú byť ľudia nielen originálni, ale najmä viditeľní na verejnosti či medzi priateľmi. Bežné SUV však nie sú natoľko zaujímavé a nápadité, aby otáčali hlavy okoloidúcim, a preto individualisti oceňujú vzostup mestských SUV, ktoré boli navrhnuté tak, aby zaujali. Aj medzi nimi však nájdeme zopár kúskov, ktoré posúvajú hranicu originality ešte ďalej. Kona do tejto kategórie nepochybne patrí a počas testu sme od ľudí dostávali kladné hodnotenia týkajúce sa vzhľadu.
**MOTOR** Mnohí výrobcovia umiestňujú do áut tejto kategórie motory s priemerným výkonom, ktoré preberajú od malých hatchbackov. Pod kapotou modelu Kona však nájdeme aj preplňovaný benzínový turbomotor 1.6 T-GDI s výkonom až 130 kW (177 k) a sedemstupňovú automatickú prevodovkou DCT, vďaka ktorej dokáže Hyundai zrýchliť z 0 – 100 km/h za 7,9 sekundy!
**POHON 4X4** Silnejší agregát je navyše štandardne dodávaný s pohonom všetkých štyroch kolies. Na túto dôležitú súčasť každého SUV pritom zabúdajú mnohé automobilky, ktoré 4×4 nemajú v ponuke. Niektorí výrobcovia sa spoliehajú na rôzne elektronické nastavenia trakčného systému, no tie sú v ťažších podmienkach úplne bezmocné.
**JAZDNÉ VLASTNOSTI** Podvozok nepochybne patrí k prednostiam tohto auta. Inžinieri sa rozhodli Konu postaviť na úplne novom základe s viacprvkovou zadnou nápravou. Podvozok tak poskytuje nadštandardnú stabilitu a jazdné vlastnosti.
**BEZPEČNOSŤ** Nedávny nárazový test organizácie Euro NCAP auto zvládlo na plných päť hviezdičiek. Kona vyniká najmä v ochrane dospelých cestujúcich, no na samotnom výsledku sa podpísala aj vysoká úroveň aktívnej bezpečnosti.
**KOMFORT** Vo výbave nechýbajú ani hračky, ako napríklad automatická klimatizácia, vyhrievaný volant, tempomat či LED svetlomety. Nás však zaujali pohodlné predné sedadlá s veľmi dobrou oporou chrbtice a mäkkou hlavovou opierkou. Aj vďaka nej sme zvládli cestu z Bratislavy do Košíc bez nutnosti navštíviť ortopédiu. K zaujímavým detailom v interiéri tiež nepochybne patria štandardne dodávaný čierny strop a zaujímavá kombinácia materiálov na palubnej doske.
**Plnohodnotný redakčný test modelu Kona nájdete v aktuálnom vydaní časopisu Auto Motor a Šport!**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »