Pozrite si úchvatné vianočné titulky historického Das Auto Motor und Sport zo 40. a 50. rokov

Žiadne fotošopom upravené fotky, ale poctivé kresby a maľby. Tak sa robili titulky časopisu Auto Motor a Šport (spočiatku Das Auto) v 40. a 50. rokoch 20. storočia.
Vydané  Text: 

Auto Motor a Šport je v Nemecku najstarším profesionálnym časopisom o automobiloch, vznikol hneď po vojne. Prvé vydanie vyšlo pod názvom Das Auto v decembri 1946 a získalo si priazeň verejnosti. Biznis s novými autami sa pomaly začínal opäť rozbiehať, informovať o úspechoch a nových modeloch automobiliek bolo preto mimoriadne dôležité.

Prezreli sme archívy starých vydaní magazínu, ktorý vychádza aj na Slovensku a vybrali sme tie, ktoré mali ešte vianočné titulky. Tie sa koncom 50. rokov 20. storočia prestali používať, nahradili ich tradičné a na ročné obdobie neviazané ilustrácie, do popredia sa začali dostávať fotografie. Len pre zaujímavosť – originál prvého vydania Das Auto z decembra 1946 dnes stojí až 249 eur! Časopis vyšiel v náklade 30-tisíc kusov a tvorilo ho 36 strán.

Všetky fotografie hlavných strán časopisu Das Auto / Das Auto Motor und Sport nájdete v galérii k článku.

Za prelomové vydanie môžeme označiť to zo 7. apríla 1951, ktoré ako vôbec prvé obsiahlo podnadpis „Motor und Sport“, čím vznikol celý názov časopisu „Das Auto Motor und Sport“. Spočiatku bol iba vizuálne oddelným dodatkom, po rokoch sa zakomponoval do samostatného červeného obdĺžnika a napokon sa s hlavným „Das Auto“ nadobro spojil. Dnes je Auto Motor a Šport najznámejším časopisom o automobiloch.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »