Rolls-Royce Sweptail kombinuje dizajny Bentley a Rollsu v jeden unikát

S cenou 10 miliónov britských libier je najdrahším novým automobilom na svete, v Goodwoode ho vyrobili na objednávku istého „špeciálneho zákazníka“, ktorý si už v minulosti nechal na mieru vyrobiť aj dva kusy Ferrari F12 TRS.
Vydané  Text: 
Automobil sa oficiálne predviedol na výstave luxusných, drahých a športových automobilov Concorso D’Eleganza, kde koncern BMW prispel napríklad aj konceptom/prototypom úplne nového modelového radu 8. Osmička bude okázalá a luxusná, ale na Rolls sa aj tak nechytá. Úchvatný Sweptail je inšpirovaný hneď niekoľkými rôznymi automobilmi, prevažne veteránmi: nachádzame v ňom odkazy na Bentley Continental R Jack Barclay Edition by Mulliner, Bentley Continental R-Type Fastback Coupe (1952), na predchádzajúci Phantom Coupe, ďalej na Phantom I Round Door (1925) a tiež Phantom II Streamline Saloon (1934).
Samotný Rolls uvádza spojitosť aj s modelmi 1934 Gurney Nutting Phantom II Two Door Light Saloon a 1934 Park Ward 20/25 Limousine Coupé. Skrátka, Sweptail nachádzal inšpiráciu v historickom dedičstve britského automobilizmu a dnes sa môže pokojne postaviť na piedestál vôbec najkrajšieho luxusného vozidla sveta. Dôvod astronomickej hodnoty tohto modelu tkvie v jeho jedinečnosti a skutočnosti, že bol vyrobený kompletne ručne. Aj karoséria z jedného kusu hliníka je vypracovaná a vytvarovaná špičkovými remeselníkmi – teda žiadne lisovanie v továrni neprichádza do úvahy. Obzvlášť pútavým prvkom je postupne sa zvažujúca zadná časť s rozmerným presklením strechy. Prakticky celá strecha je zo skla a pasažierom tak umožňuje panoramatický výhľad na oblohu. Toto krásne riešenie by sme radi videli aj v iných autách, než tých za milióny eur.
V duchu exkluzivity bol navrhnutý a vytvorený aj interiér, ktorý viditeľne nadväzuje na ostatné aktuálne modely Rolls-Royce, zároveň sa však snaží byť jedinečný a aspoň trocha odlišný. Dvojmiestne ultimatívne kupé má volant na pravej strane, je vybavený mohutnou stredovou konzolou, rozsiahlym koženým čalúnením a prepracovanými detailmi.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.