Poradňa

Ako najrýchlejšie ochladiť auto po tom, čo dlho stálo na slnku? Tipy z praxe

Vysoká teplota v interiéri auta je nielen nepríjemná. Môže spôsobiť nevoľnosť, ktorá povedie až k dopravnej nehode.

Spôsobov, ako ochladiť interiér auta je viacero, účinnosť niektorých z nich je overená praxou.
V každom prípade si však na efekt musíte chvíľu počkať - preto je rozumné dbať aj na prevenciu.
Vydané  Text: 

Poznáme to asi všetci. Prídeme k svojmu autu, ktoré sme nechali zaparkované na parkovisku na slnku a namiesto toho, aby sme jednoducho sadli za volant a odišli, po otvorenie dverí sa na nás vyvalí stena horúceho vzduchu.

Počas leta, keď priame slnečné žiarenie svieti na karosériu auta, môže teplota vo vnútri automobilu dosahovať aj extrémnych 50 stupňov Celzia. Ak sa vám to zdá prehnané, vedzte, že sme to otestovali – po hodine testu sme sa dostali už na teplotu 50,4 stupňa a o niekoľko minút neskôr ešte viac.

Každému je zrejmé, že pri normálnej vlhkosti je takáto teplota nezlučiteľná s bezpečnou prevádzkou auta.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Niekto si síce môže povedať, že vo fínskej saune je predsa aj 100 stupňov, avšak pri takmer úplne suchom vzduchu je to bezpečné. Ak by sme mali v exteriéri teplotu 100 stupňov pri normálnej vlhkosti vzduchu, rozhodne by sme ju nezvládli.

Keď už nastane situácia, že v aute skutočne stúpne teplota na neprijateľnú úroveň, musíme hľadať riešenia ako interiér ochladiť. Existuje niekoľko typov z praxe, ako to spraviť čo najrýchlejšie a najefektívnejšie, avšak v každom prípade vám to zaberie niekoľko minút.

Ako ochladiť interiér auta? 5 funkčných tipov z praxe

  1. Naštartovanie motora, zapnutie klimatizácie naplno a najchladnejšie a otvorenie okien. Tradičný a účinný tip. Podľa zákona o cestnej premávke by sme nemali nechávať motor automobilu zapnutý zbytočne, ak to však robíme s cieľom, aby fungovala klimatizácia, už to za zbytočné považovať nemožno – v tomto kontexte majú výhodu plug-in hybridné a elektrické automobily, ktoré energiu na chod klimatizácie čerpajú z trakčného akumulátora. Je rozumné pri spustenej klimatizácii tentokrát aj otvoriť okná, aby sa horúci vzduch vytlačil z interiéru von. Po dvoch či troch minútach môžete už okná zavrieť a ešte chvíľu počkať, kým sa vzduch v interiéri skutočne ochladí.
  2. Ak máte takú možnosť, ochlaďte automobil zvonka vodou z hadice. Podzemná voda má obyčajne 5 až 12 stupňov Celzia a keď ňou budete pomocou hadice oblievať exteriér auta, dôjde k jeho ochladeniu a následne aj k ochladeniu interiéru. Nebude to však záležitosťou niekoľkých sekúnd, zmysluplné je aj vtedy nechávať v aute zapnutú klimatizáciu.
  3. Vlhké uteráky, plachty alebo oblečenie uložené do interiéru. Pomerne účinným tipom, hoci menej ako prvý uvedený, je namočiť do chladnej vody uterák (alebo utierku, prípadne kus oblečenia), následne ho „vyprášiť“, aby nebol mokrý, ale už len vlhký a položiť ho na kontaktné miesta v interiéri; najmä palubnú dosku a volant. Ak máte kožené či koženkové čalúnenie, uložte ich na sedadlá. Táto metóda je pomerne účinná, pretože ochladí kontaktné plochy v interiéri a má potenciál mierne ochladiť vzduch, avšak nezabudnite pritom otvoriť dvere.
  4. Ventilátor poháňaný z 12 V zásuvky v aute. Ventilátor spravidla neochladzuje vzduch v miestnosti či v interiéri auta, ale dostane vzduch do pohybu a pocitovo vám pomôže. Ak skombinujete takýto ventilátor s niektorou z vyššie uvedených metód, môže sa vzduch v interiéri skutočne ochladiť rýchlo. Musíte mať však zvyk voziť v aute ventilátor, čo nebýva štandardné.
    Používanie prenosnej klimatizácie nemá vlastne žiadny zmysel, ak klimatizácia v aute funguje. Pokiaľ ale v aute žiadnu nemáte a doma áno, možno stojí za to preniesť ju k vozidlu, napojiť z predlžovačky a nechať pracovať.
  5. Sprej s vodou. Môže to znieť ako návod, ako poškodiť interiér auta vodou, avšak pri primeranom použití sa vďaka rozprašovaču vody môže znížiť teplota vzduchu. Nie je to riešenie, ktoré by bolo zaručené, niekedy jednoducho nefunguje dostatočne, ale v kombinácii s vyššie uvedenými tipmi môže pomôcť – zvlášť so zapnutou klimatizáciou.

Ďalšie menej tradičné tipy na ochladenie auta bez klimatizácie zahŕňajú kuriozity ako používanie chladiacich podložiek na sedadlá (v podstate môže ísť o uterák predtým ponechaný v mrazničke) či používanie chladiacich gélov a sprejov pre športovcov.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Počas jazdy najlepšie vyvetráte interiér auta tak, že otvoríte okno spolujazdca do polovice a zadné pravé okno celkom. Vtedy sa vzduch vymení oveľa rýchlejšie, ako keď otvoríte všetky okná – ak ste to doteraz nevyskúšali, spravte to, možno vás efekt milo prekvapí.

Ako vo všetkom, najúčinnejšia je prevencia

Najlepšie je pritom celkom sa vyhnúť prehrievaniu automobilu. Dá sa to dosiahnuť aj tak, že budete cielene parkovať v tieni, podzemných alebo krytých priestoroch, budete používať tieniace plachty na autá, používať slnečné clony na oknách auta alebo aj tak, že interiér auta prekryjete bielymi uterákmi a plachtami. Vzduch v interiéri sa síce zohreje, ale aspoň nebudú rozhorúčené kontaktné plochy, ako sú volant a sedadlá.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.