Fotogaléria:Ženeva 2009: Nissan Qazana

Opel ukázal svetlá novej generácie modelu Astra. IntelliLux LED s vypínateľnými segmentmi využíva podobnú technológiu ako Matrix LED od Audi.


Svetovej premiéry sa táto inovácia dočká 17. – 27. septembra na autosalóne IAA Frankfurt Motor Show. A ako to celé funguje? Ide o systém osvetlenia skladajúci sa zo šestnástich LED segmentov, prispôsobujúcich intenzitu a dĺžku osvetlenej časti vozovky okolnostiam, prostrediu a doprave. Osem nezávislých segmentov na každej strane vozidla pracuje v kooperácii s prednou kamerou Opel Eye, ktorá dokáže rozpoznať pohybujúci sa svetelný zdroj v protismere a na základe vyhodnotených údajov potom postupne vypínať a zapínať segmenty, ktoré by mohli protiidúceho vodiča oslepovať.

Systém tiež vie rozpoznať kedy je v meste a kedy sa naopak pohybuje v neobývaných oblastiach, aby mohol automaticky regulovať intenzitu svetla. Doteraz podobné systémy boli dostupné, no len v luxusnejších segmentoch. Opel ale predsa drží technologické prvenstvo – zatiaľ čo v luxusnejších automobiloch systém spolupracuje s navigáciou, ktorá sa nemusí objavovať v nižších výbavách modelu Astra, tu musí systém pracovať autonómne na základe vyhodnotených údajov. Permanentne zapnutá najväčšia možná intenzita osvetlenia vykazuje podľa štúdií zníženie reakčnej vzdialenosti na objekt pri rýchlosti 80 km/h o tridsať až štyridsať metrov, čo znamená približne jeden a pol sekundy viac pre potrebné konanie za volantom.

Novinka však nepoteší len vodičov, ale tiež dizajnérov. LED svetlá sú oveľa trvácnejšie ako bežné halogénové či bi-xenónové svetlomety. Skladajú sa z menších, tvarovateľnejších segmentov a tak dávajú viac priestoru pre rôzne vzhľadové variácie.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.