TEST Xiaomi 13: Vlajková loď strednej triedy alebo stredná trieda vlajkových lodí?

Xiaomi 13 je telefón, ktorý sa nachádza na rozmedzí dvoch kategórií. Stále je to vlajková loď značky, no na absolútnu špičku stráca.

Smartfón prináša niekoľko zaujímavých technických riešení.
Nechýba vodné chladenie či rýchle nabíjanie.
Vydané  Text: 

Dovolím si tvrdiť, že aktuálny trh so smartfónmi už nie je tak striktne rozdelený na zariadenia typu low-end, mid-end a high-end. Predovšetkým tie najšpičkovejšie telefóny si v posledných rokoch vytvorili samostatnú kategóriu. V nej bez pochýb kraľujú smartfóny ako iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S23 Ultra alebo Xiaomi 13 Ultra. Potom je tu kategória zariadení, ktoré sú typovo a cenovo stále v rovnakej triede ako tie najlepšie, no výbavou sú o niečo chudobnejšie. Dalo by sa teda povedať, že je to taká pomyselná stredná trieda vlajkových lodí. A v nej je aj testovaný Xiaomi 13.

Ťahá za kratší koniec?

Hneď v úvode musím poznamenať, že nemyslím označenie stredná trieda vlajkových lodí negatívne. Veď priamou konkurenciou Xiaomi 13 sú zariadenia ako iPhone 14, Samsung Galaxy S23 či Google Pixel 7, čo sú špičkové telefóny. Ide len o uhol pohľadu delenia najvyššej kategórie smartfónov. Pritom samotný Xiaomi 13 má oproti konkurencii v niektorých aspektoch navrch, no v niektorých oblastiach zase ťahá za kratší koniec.

Inzercia

Advertisement

Inzercia

Hliníkové telo v kombinácii s tvrdeným sklom Corning Gorilla Glass 5 vytvárajú na dotyk príjemný telefón. Výrobca urobil pomerne pevnú konštrukciu telefónu, ktorá ani pri vyššom fyzickom zaťažení nevydáva žiadne vŕzganie a taktiež necítim ani prácu materiálu.

Xiaomi 13 sa aj vďaka pevnej stavbe môže pochváliť odolnosťou voči vode a prachu s certifikáciou IP68. Telefón navyše nijakým spôsobom nereže do ruky, nakoľko sklo na zadnej strane je po okrajoch príjemne zaoblené. Celkovo je tak držanie pohodlné za čo Xiaomi 13 vďačí, na dnešné pomery, aj relatívne nízkej hmotnosti len 189 gramov.

Plusom je aj pomerne netradičná farba Flora Green. Okrem nej si Xiaomi 13 viete zakúpiť aj v bielom alebo v čiernom vyhotovení. V balení pritom už tradične nechýba priesvitný kryt či dokonca aplikovaná ochranná fólia na displeji.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Vysoký maximálny jas

No a práve pri samotnom displeji sa na chvíľku pozastavím. Displej je plochý a má uhlopriečku 6,36-palca. Čo sa týka rozlíšenia, môžeme zase aplikovať radenie z úvodu recenzie. Ide skôr o strednú triedu medzi vlajkovými loďami. S rozlíšením FHD+, alebo v reči čísel 2400×1080 pixelov, nikoho neurazí. Podobne je to aj s podaním farieb, ktoré je oproti zobrazovacím OLED panelom niektorých značiek presné a adekvátne, či už k zobrazovanému videu, fotografii alebo kontentu. Dobré podanie farieb má na svedomí aj certifikácia Dolby Vision. Ak vám ale nevyhovuje, viete si ho v ponuke nastavení zmeniť podľa svojich potrieb.

Displej dokáže pracovať s obnovovacou frekvenciou 60 alebo 120 Hz. V nastaveniach je samozrejme možné aktivovanie automatického prepínania medzi týmito hodnotami. Zobrazovacia jednotka má jednu nespornú výhodu. Tou je maximálna úroveň jasu až 1900 nitov, čo by sa dalo považovať aj za rekord danej kategórie.

Vo všeobecnosti však môže dôjsť, aj napriek vysokému maximálnemu jasu, k obmedzeniu čitateľnosti na slnku. Displej totiž v normálnych nastaveniach stráca čitateľnosť a používanie sa stáva náročnejším. Ide však len o situácie kedy je zariadenie vystavené priamemu slnečnému žiareniu alebo ostrému svetlu.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čo ďalej?

Prístup do zariadenia zabezpečuje čítačka odtlačkov prstov, ktorá je umiestnená v spodnej časti displeja. Na môj vkus však bola až príliš nízko, Uvítal by som jej umiestnenie o niečo vyššie smerom k stredu zariadenia. Čo sa týka jej presnosti a rýchlosti, tak opäť ide skôr o priemer, ako prémiu. Svoj účel však spĺňala.

Pre milovníkov technológií uvediem, že išlo o optický snímač. Druhou autentifikačnou metódou je AI rozpoznávanie tváre prostredníctvom prednej 32 Mpx kamery. Aj to fungovalo presne, avšak čítačka mi prišla o niečo rýchlejšia.

Inzercia

Počas používania a testu, ktorý trval viac ako 2 týždne som si všimol však jednu zaujímavú vec. Mierne nevyvážené stereo. Osobne som po tejto vlastnosti Xiaomi 13 mierne pátral a zistil som, že aj stránka DXOMARK, zaoberajúca sa hodnotením smartfónov, postrehla rovnaké správanie.

Z používania môžem povedať, že hlavný reproduktor je silnejší a hlučnejší ako reproduktor umiestnený nad displejom. Neskúsený používateľ si to pravdepodobne ani nevšimne, no keď to porovnám s top zariadeniami triedy, je to citeľné.

Nabitie za pár minút

Kde má ale Xiaomi oproti mnohým konkurentom jasne navrch je nabíjanie. Samotný telefón totiž podporuje nabíjanie až s výkonom 67 W. Dôležitou informáciou ale je, že takýto výkon dosiahnete len s použitím originálnej nabíjačky.

Osobne som si skúsil telefón nabíjať aj inými a výkonnejšími nabíjacími adaptérmi, no reálne som sa na 67 wattov dostal len s pribaleným príslušenstvom. Xiaomi na svojich oficiálnych stránkach uvádza, že vďaka káblovému turbo nabíjaniu by sa smartfón mal dokázať dobiť na 100% už za 38 minút.

Počas testu som dokázal zariadenie s pribaleným nabíjacím adaptérom nabiť z 35% na 100% už za 32 minút. Reálna hodnota z 0% na 100% tak asi nie je príliš vzdialená od tej, ktorú Xiaomi sľubuje.

Čo sa týka výdrže, tak telefón s najmodernejšími vnútornosťami a batériou s kapacitou 4500 mAh dokáže pri bežnom používaní slúžiť približne do 9-10 hodín. Ide samozrejme o čas používania. V stand-by režime telefón samozrejme vydrží podstatne dlhšie.

Nabíjací adaptér podporujúci nabíjanie s výkonom 67W je súčasťou balenia.

Xiaomi 13 sa na nič nehrá

Xiaomi na svojej vlajkovej lodi nešetrilo ani čo sa výkonu a jednotlivých komponentov týka. Srdcom zariadenia je najmodernejší procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (GeekBench 6 vyýsledky – SingleCore: 1376, MultiCore: 5202), ktorý je doplnený až o 12 GM pamäte RAM typu LPDDR5X (základná verzia obsahuje len 8 GB RAM). Podobne špičkovo pôsobí aj pohľad na využité úložisko typu UFS 4.0.

V testovanom smartfóne bolo s kapacitou 256 GB. Reálne je však užívateľovi k dispozícii podstatne menej. Predinštalované aplikácie spoločne so systémom Android 13 a jeho nadstavbou MIUI 14 zaberajú takmer 30 GB.

Za čo musím ale Xiaomi jednoznačne pochváliť je použitie vodného chladenia LiquidCool Technology. Telefón ani pri extrémnom zaťažení netrpel zásadným prehrievaním a následnou stratou výkonu. Samozrejme, že telefón sa zahrieva, no v porovnaní s konkurenciou s rovnakým čipsetom to nie je až tak zlé.

K samotnému MIUI 14, ktoré je súčasťou systému ako nadstavba Android 13 by som rád uviedol len zopár poznatkov. Jeho svižnosť je na celkom vysokej úrovni. Občas sa vyskytlo mierne seknutie alebo zaváhanie, no vo všeobecnosti so systémom neboli žiadne problémy. Niekomu možno nemusí vyhovovať unifikovaný dizajn MIUI naprieč telefónmi všetkých cenových kategórií. Preto je tu možnosť prispôsobenia vzhľadu, čo je silnou stránkou systému Android.

Fotoaparát strednej triedy

No a napokon nám zostalo pre mnohých to najpodstatnejšie. Kamera. Zadná strana obsahuje pod vystúpeným krycím sklom, ktoré má mimochodom približne veľkosť 41 milimetrových Apple Watch, trojicu snímačov. Všetky majú certifikáciu LEICA, čo má byť zároveň jedným z lákadiel tohto telefónu.

Osobne som ale bol z kamery mierne sklamaný. Chápem, že ju nemôžem porovnávať s top zariadeniami triedy, ale niektoré veci by si určite zaslúžili vylepšenie. Reč je najmä o telefoto snímači (3,2x zoom), ktorý je skutočne slabý. Jeho rozlíšenie len 10 Mpx ja na dnešné pomery poddimenzované a cítiť to aj pri fotografii. Tá nielenže neobsahuje dostatočnú mieru detailov, ale taktiež jej farebný profil je úplne iný, ako pri hlavnom alebo ultra širokouhlom snímači.

Fotoaparát ponúka viacero rôznych nastavení.

Čo sa týka hlavného 50 Mpx snímača, príjemne ma prekvapil prirodzený bokeh efekt, ktorý dokáže vyprodukovať. Koniec-koncov fotografiu zachytenú prostredníctvom tohto snímača môžete vidieť nižšie. Musím podotknúť, že snímok bol zhotovený pri základných nastaveniach. Nebol teda aktivovaný portrétny režim. Za toto dávam Xiaomi 13 palec hore. Podobne kladne hodnotím aj možnosti nastavenia fotografie. Xiaomi ponúka na výber hneď niekoľko rôznych spôsobov ako si nastaviť telefón pre fotenie čo najkrajších záberov. K dispozícii sú aj rôzne LEICA štýly, čo je opäť pridanou hodnotou. Stále sa však nemôžem zbaviť pocitu, že práve kamera je najslabším článkom inak solídneho telefónu.

Prirodzený bokeh efekt sa dá dosiahnuť aj vďaka veľkému snímaču.

Resumé

Na záver som si pripravil krátke zhodnotenie Xiaomi 13. Tak ako všetko na svete, aj trinástka od Xiaomi má svoje silné aj slabé stránky. Vo všeobecnosti je to solídny telefón, ktorému možno škodí mierne vysoká cenovka začínajúca na čiastke 999 eur. Ide síce o zariadenie so slušnou výbavou a primeraným spracovaním, napriek tomu si ale myslím, že sú oblasti, ktoré mohli byť lepšie. A to hlavne ak zoberieme do úvahy len priemernú kvalitu fotografií, a to najmä tých nočných.

Fotogaléria




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.