Prvý test BMW i4 M50: Octavia pre bohatých / Udržalo si BMW M charakter aj s elektropohonom?

Toto je to najlepšie, čo vie BMW v rámci modelového radu i4 ponúknuť. Je na mieste mať vysoké očakávania, dokáže ich novinka naplniť?
Vydané  Text: 
Máme za sebou prvé jazdy na vyše pol roka očakávanom **BMW i4 M50 Gran Coupe eDrive**. Silné stránky vozidla sú očividné už po niekoľkých kilometroch, ide najmä o riadenie, pohon a jazdné vlastnosti, ale aj účinnosť rekuperácie. Na negatívne stránky si budeme musieť počkať do týždňového redakčného testu. Začnime však od začiatku, aby sme sa dostali do kontextu.
BMW M, v ktorom nemusíte meniť motorový olej? Už je to realitou, kapotu v BMW i4 M50 budete otvárať iba pri dolievaní vody do ostrekovačov.
### Prvé elektrické M-kové bavoráky Značka BMW ešte minulý rok v lete predstavila svoj nový prelomový model. i4 výrobca označuje ako sedan, ale je to liftback, zároveň praktické štvordverové Gran Coupe a tiež prvé elektrické vozidlo BMW M (**spoločne s BMW iX M60**). Ide práve o nami vyskúšanú verziu **BMW i4 M50 s dvomi motormi**, spoločným maximálnym výkonom **400 kW** (544 k) a **pohonom všetkých kolies eDrive**. Čo ohromí ešte viac ako uvedený výkon, je **maximálny krútiaci moment celého systému 795 Nm**. Gran Coupe pri kombinovanej spotrebe 19-24 kWh/100 km avizuje **kombinovaný dojazd 513 kilometrov**, počas našich prvých desiatok kilometrov prevažne diaľniciach sa priemerná spotreba ustálila na 26,7 kWh/100 km. So zapnutou klimatizáciou a prevažne v športovom jazdnom režime to nie je vôbec zlé. Nové BMW i4 má celkovú dĺžku 4 785 mm a zaujímavosťou je, že akumulátor uložený v podlahe má hrúbku iba 110 milimetrov. V porovnaní s tým v BMW i3 z roku 2020 má až o 50 percent vyššiu hustotu výkonu, uvádza výrobca. Ani slabšia verzia ale nie je žiadne zmierenie sa s horším, BMW i4 eDrive40 má jeden elektrický motor za zadnej náprave s max. výkonom 250 kW (340 k), pohon zadných kolies a dojazd až 590 km – to je už číslo vychádzajúce z metodiky WLTP. Krútiaci moment dosahuje 430 Nm. Spotreba energie sa podľa rovnakej metodiky pohybuje v rozpätí 16 až 20 kWh/100 km a už za 10 minút nabíjania možno akumulátor doplniť na 164 kilometrov ďalšej jazdy. Maximálny nabíjací výkon pri oboch modeloch totiž dosahuje závratných 210 kW – samozrejme, po pripojení k takto výkonnej nabíjacej stanici. Pripomeňme, že pri kúpe nového BMW i4 navyše nový majiteľ dostane aj kartičku na nabíjanie v 19 krajinách Európy s jednotným programom BMW Charging.
### Ako jazdí BMW i4 M50 eDrive? Technické údaje konfigurácie i4 eDrive40 sú natoľko pozoruhodné, že by sa mohlo zdať, že zákazník ani nebude motivovaný doplácať za špičkovú verziu i4 M50. V skutočnosti sú rozdiely dosť podstatné, aby sa misky váh pri rozhodovaní naklonili v prospech modelu M. Tak napríklad **ťažisko sa znížilo až o 37 mm** v porovnaní s BMW radu 3, automobil je vybavený početnými estetickými a funkčnými aerodynamickými prvkami na karosérii, je vybavené Adaptívnym M pružením s variabilnými tlmičmi VDC a variabilným športovým riadením. Ďalej výrobca zapracoval na zvýšení záporného odklonenia prednej nápravy pre lepšie prejazdy zákrutami a tiež na rozložení hmotnosti. Nie je presne 50:50, ako častokrát výrobcovia uvádzajú, **BMW ide s kožou na trh s presnosťou na desatinné miesta, uvádza 48,2:51,8**. Samozrejme, že toto rozloženie hmotnosti počas jazdy nepriaznivo ovplyvňuje vodič, spolujazdec, posádka a príkladná batožina. V porovnaní s BMW radu 3 je predný rozchod kolies väčší o 26 mm a zadný o 12 mm, poteší tiež vzduchové pruženie na zadnej náprave. Pneumatiky sú zmiešané, v každom prípade obuté do 20-palcových diskov Aerodynamic 862 I Bicolour za 2 016 eur.
V porovnaní s BMW radu 3 je predný rozchod kolies väčší o 26 mm a zadný o 12 mm.
Naša praktická skúsenosť s prvým elektrickým BMW M je pozitívna. Automobil má síce **pohotovostnú hmotnosť 2 290 kg**, dobre ju však maskuje mohutným krútiacim momentom, brzdami s prudkým nástupom účinku a pohonom všetkých kolies. Rozjazdy, či už rozvážne alebo tie dramatické, odhaľujú schopnosť pohonu dostať do pohybu viac ako dve tony s ľahkosťou a bez zaváhania. Podvozok je naladený relatívne tuho, čo zodpovedá predpokladanému spôsobu jazdy, no za bežných okolností sa dokáže prejaviť nadmieru komfortne, príjemne. Zadní pasažieri sa síce nebudú pohupovať, ale zadná náprava využíva na stlmenie nárazov vzduchové vankúše, takže výraznejšie nárazy na priemerne kvalitnej vozovke pociťovať nebudú.
**Vodič má na výber tri jazdné režimy: Eco Pro, Comfort a Sport**. Z pomerne krátkej prvej skúsenosti som si neodniesol poznatok, že by boli Eco Pro a Comfort nápadne odlišné, pretože aj v Comforte môžete účinne šetriť energiu, rozbiehať sa veľmi plynulo a citlivo. V Sporte sa prejaví športovejšie naladenie adaptívneho M podvozka, riadenie mierne stuhne a aktivuje sa doplnkový zvuk pohonu. Auto akoby hučí, ale nie je to ako ten pohlcujúci digitálno-analógový prejav z Audi e-tron GT.

TEST AUDI E-TRON GT: Sú všetky elektromobily rovnaké a nudné? Zabudnite. Audi nám prakticky predviedlo svoje e-trony

Nie sú nudné a ani tiché. Elektromobily vedia byť rovnako zábavné ako hociktoré iné benzínové či naftové auto, stačí sa otvoriť novej skúsenosti.

V športovom jazdnom režime i4 M50 reaguje precitlivene aj na jemné potlačenie akceleračného pedála, výkon pohonu 400 kW tak ovládate doslova prstami pravej nohy. Akcelerácia z nuly na 100 km/h prebehne už za 3,9 sekundy. Pri vyše dvojtonovom aute je to čosi úžasné, ten pocit z kinetickej energie prekonáva azda iba obrovské BMW iX.

PRVÝ TEST BMW iX xDrive50 za 136-tisíc eur: skvelý podvozok, úplné ticho a ohromný výkon. Takéto majú byť luxusné elektromobily.

Jazdili sme prvé BMW iX (i20) xDrive50 na Slovensku. Toto auto je historickým míľnikom automobilky pre pohon aj koncepciu interiéru.

Elektrické M-ko by bolo ideálne prevetrať niekde na okruhu, nielen v meste a na diaľnici, pretože tam sa športový režim až tak nehodí – podvozok pôsobí trocha proaktívne, znižuje mieru komfortu, pretože sprostredkováva ešte autentickejší kontakt s vozovkou ako v ostatných dvoch režimoch.
Priestorové pomery zodpovedajú šírke vozidla 1852 mm. Priestoru nazvyš nie je moc veľa, kokpit vodiča vás tak celkom pohltí. Fotografia vznikla, keď vozidlo stálo na parkovisku.
Keby som mal vybrať hlavnú vlastnosť BMW i4 M50, ktorá ma počas jazdy oslovila najviac, bola by to **precíznosť riadenia**. Je tuhšie, ale ešte stále s vami nebojuje, dávkovanie krútiaceho momentu je presné a okamžité, spoločne s podvozkom, ktorý vám neustále dáva spätnú väzbu, si tak jazdu užijete. **Čo najviac trápi fanúšikov BMW M? Či sa automobilke podarilo udržať charakter vozidiel M aj s elektrickým pohonom**. Samozrejme, že elektrické BMW M bude iné ako to so spaľovacím pohonom, pretože elektrina je nudnejšia. Má lineárne charakteristiky, okamžitý nástup krútiaceho momentu (ak to softvér dovoľuje), až do maximálnej rýchlosti 225 km/h ťahá na jeden dych a potom ho razom stratí – opäť kvôli softvéru. Lenže BMW M je viac ako iba motor a pohon, je aj o exteriérových funkčných a estetických doplnkoch, športovo ladenom interiéri a tiež o zvuku pohonu, ktorý tu predsa len je.
Detaily, ktoré robia z BMW i4 M50 eDrive Gran Coupe krásne auto: bezrámové okná, lesklá predná maska, odtrhová hrana, členité disky, zadný difúzor
### Prekvapivo účinná rekuperácia Pre potenciálnych zákazníkov budú zaujímavé **údaje o cene prevádzky modelu**. V takzvanom úplnom porovnaní všetkých nákladov je model BMW i4 dokonca o 30 percent výhodnejší než porovnateľný model so spaľovacím motorom, tvrdí slovenská tlačová správa BMW. Pri tomto porovnaní sa zohľadňujú okrem nákladov na energiu aj finančná záťaž v podobe dane z motorových vozidiel a povinného poistenia, ako aj náklady na údržbu a spotrebný materiál a diely. Pri modeli BMW i4 odpadáva výmena oleja aj servisné práce na výfukovom systéme. Navyše k tomu je brzdová sústava vystavená menšiemu opotrebeniu než pri bežne poháňaných automobiloch, a to vďaka spomaleniu dosiahnutému rekuperáciou, dodáva BMW. Rekuperácia v tejto verzii vozidla dosahuje výkon až 195 kW, verzia i4 eDrive40 115 kW. My sme počas 56 kilometrov práve princípom rekuperácie podľa palubného počítača vrátili do batérie 4,9 kWh, čo predstavuje asi 25 kilometrov ďalšej jazdy. A počas posledných 517 kilometrov jazdy sa do batérie vrátilo až 49,2 kWh, teda viac ako 200 kilometrov. To sú hodnoty, ktoré skoro zarazia. Na jednej strane nemožno veriť len tomu, čo vypíše palubný počítač, na druhej strane je potrebné uvedomiť si, že spomaľovanie a brzdenie skutočne vyžadujú energiu. Ak sa namiesto tradičného brzdového kotúča použije elektrický motor, ktorý premieňa mechanickú energiu na elektrickú a vie ju poslať do trakčného akumulátora, môžete počas brzdenia z vyššej rýchlosti a pri jazde z kopca skutočne získavať kilometre jazdy navyše.
Na rozdiel od BMW iX nie je hrdlo nádržky s vodou do ostrekovača integrované do loga, takže kapota sa ešte dá otvoriť.
### Klasický interiér, pomery limuzíny ale neočakávajte Pôvodný koncept BMW i4 z roku 2020 bol odvážny vonku aj vnútri. Z konceptu si napokon produkčná i4 odniesla iba hrubú koncepciu dizajnu a novinka navyše nenesie ani avizované upravené logo automobilky. Aj interiér výrobca pretavil do oveľa konzervatívnejšej podoby. Namiesto nápadne minimalistického interiéru s rozsiahlym využitím medených akcentov (zrejme odkazujúcich na farbu vinutia elektromotora) sa tak stretávame so staro-novým interiérom, ktorý je pre BMW typický už druhé desaťročie. Zachováva orientáciu na vodiča, ponúka vskutku dobrú ergonómiu ovládania infotainmentu cez kruhový ovládač a ďalších funkcií, elektrický pohon pripomína vlastne iba modrým štartovacím tlačidlom vedľa klasickej páky prevodovky.
Žiadne divoké experimenty. Na rozdiel od BMW iX je interiér v i4 skôr konzervatívny, hoci sa digitalizácii nevyhol tiež.
Palec hore pre BMW, že napriek infotainmentu s dotykovým rozhraním ponechal na stredovej konzole klasický kruhový ovládač systému iDrive. Počas jazdy je priam neoceniteľný! Všimnite si aj klasické tlačidlá pre voľbu jazdných režimov, ďalší palec hore.
**Združený stredový displej a prístrojový panel** pôsobí moderne, dnes už ale neprekvapuje. Ide o dva samostatné displeje so zjednotenou modernou grafikou, pričom prístrojový panel výborne dopĺňa farebný head-up displej premietaný na čelné sklo. Je informačne primerane bohatý, zvykli sme si na neho prakticky okamžite, pretože zobrazuje nielen rýchlosť, nastavenie tempomatu aj navigačné pokyny. Grafika na prístrojovom paneli je,naopak, vizuálne členitá, farebná, skoro avantgardná, na môj vkus zbytočne pestrá. Menej je niekedy viac.
BMW Live Cockpit Professional je už v cene výbavy M50
Predmetom našej pozornosti býva ovládanie klimatizácie. Preferujeme mechanické ovládače, ktoré má BMW i4 tiež, to hlavné sa ale nastavuje cez stredový displej. Ovládače teploty sú zobrazené vždy spoločne s virtuálnym tlačidlom „MENU KLÍMA“, ktoré otvára všetky funkcie. Napriek častej kritike tohto spôsobu ovládanie uznávame, že BMW sa vyhlo nedostatkom neprémiových výrobcov, ako sú pomalé reakcie a nedostatočná spätná väzba, v konečnom dôsledku tak netrpí ergonómia ani bezpečnosť. Aj keď je zvonka auto pomerne dlhé, interiér nie je výnimočne priestranný, skôr pôsobí kompaktne. V porovnaní s takým BMW iX je vnútorný priestor nielen podstatne menší, ale aj odlišne koncipovaný. Som rád, že výrobca v i4 nenecháva voľný priestor medzi nohami vodiča a spolujazdca, stredový tunel s lakťovou opierkou tak poskytuje oporu aj pre pravé koleno, čo pri dynamickej jazde potrebujete, aby ste sa lepšie udržali v sedadle. Oceňujem, že predné sedadlá majú nastavovanie šírky operadiel.
Ak uvažujete nad kúpou i4 ako nad hlavným autom pre rodinu, možno by ste to mali prehodnotiť. Vzhľadom na slabšie priestorové pomery vzadu je toto auto ideálne skôr pre jednotlivca alebo dvojicu.
Menej veľkorysé vnútorné pomery sa prejavujú predovšetkým na sedení vzadu. Netvrdím, že je tu vyslovene málo miesta, ale od limuzíny alebo od radu 5 je i4 o poznanie vzdialená. S výškou 175 cm a priemernou postavou sa vzadu usadíte ešte pohodlne, ale pred kolenami vám ostane iba zopár centimetrov, preložiť si tu nohy je nemožné. Stredné sedadlo je tu ako za trest: úzke a pod nohami máte asi 15 centimetrov vysoký tunel, ktorý znemožňuje pohodlne uložiť nohy. Operadlo stredného sedadla sa dá sklopiť do polohy lakťovej opierky s nápojovými držiakmi a otvára tunel vedúci do kufra – tak to má byť.
Karoséria liftback je rozhodne praktickejšia ako klasický sedan. Problém môže byť iba nával teplého alebo studeného vzduchu na druhý rad sedadiel, keď otvoríte piate dvere.
### Taký ideálny kufor Batožinový priestor má základný objem 470 litrov a po sklopení zadných troch sedadiel sa sprístupňuje priestor s kapacitou do 1 290 litrov. Sú to hodnoty, ktoré by mohli presvedčiť aj fanúšikov menších kombi, že takýto liftback je pre nich vhodnou alternatívou. Je nepochybné, že v BMW i4 pohodlne odveziete aj veľký bicykel a celú rodinu zbalíte na dovolenku. Keď som videl tento priestor a vysoko otvorené piate dvere naživo, neubránil som sa porovnávaniu so Škodou Octaviou – tá ponúka ešte viac priestoru, 600/1 555 litrov, respektíve 455/1 410 litrov vo verzii s pohonom G-TEC. Pod podlahou je vyhradený priestor pre uloženie nabíjacieho príslušenstva, takže sa vám počas jazdy nebude povaľovať v kufri.
Je vhodné považovať BMW i4 M50 Gran Coupe za rodinné auto? Záleží na vašich preferenciách, mňa od takéhoto hodnotenia odrádza predovšetkým skromný priestor na zadných sedadlách. ### Vodný pohon a uhlíková neutralita už pri preberaní nového auta Častým argumentom v neprospech elektromobilov býva aj to, že nie sú ekologické, lebo sa pri ich výrobe spotrebúva energia, voda a batérie obsahujú toxické materiály. Akoby práve to isté neplatilo aj pri autách s benzínovými a naftovými motormi. Tu však BMW dokáže prevážiť misky váh v prospech modelu i4: Ak sa pri výrobe aj prevádzke elektromobilu používa energia získaná z bezpečných obnoviteľných zdrojov, kritika ich neekologickosti sa dostáva do úzkych. BMW Group čerpá energiu na výrobu nových elektrických modelov BMW iX a BMW i4 v závodoch v mestách Dingolfing a Mníchov iba z regionálnych vodných elektrární, teda na výrobu elektriny sa používajú turbíny poháňané vodou. V súčasnosti tak zákazník už pri preberaní nového BMW i4 dostáva do rúk auto s neutrálnou uhlíkovou bilanciou. Ak bude čerpať energiu pre elektromotor z obnoviteľných zdrojov alebo si u dodávateľa zaplatí za zelenú elektrinu, fakticky sa z elektromobilu stáva environmentálne bezpečnejšia alternatíva k automobilu s konvenčným spaľovacím motorom, a to predovšetkým kvôli nulovým lokálnym emisiám.
### Ceny a verzie BMW i4 sa na Slovensku predáva od 57 260 eur za verziu i4 eDrive40 (zadný pohon, 250 kW, zrýchlenie za 5,7 s, dojazd 590 − 493 km). Verzia i4 M50 eDrive štartuje s cenovkou 70 260 eur, v cene je biely uni lak, za akýkoľvek ďalší si priplatíte od 1 003 do 3 463 eur. Karoséria nami testovaného modelu bola lakovaná v bielej Mineral White za 1 003 eur a s ďalšími položkami výbavy, ako Balík Innovation, kožený interiér Vernasca Oyster, Rozšírený asistent parkovania, Stmavené sklá vzadu či 20″ disky, dosiahla hodnota exempláru 84 445 eur. #### Technické údaje BMW i4 M50 (2022) * **Pohon**: 2 elektrické motory, pohon všetkých kolies * **Max. systémový výkon**: 400 kW (544 koní) * **Max. systémový krútiaci moment**: 795 Nm * **Kapacita akumulátora**: 83,9 kWh brutto / 80,7 kWh netto * **Kombinovaná spotreba energie**: 18,3 kWh/ 100 km * **Kombinovaný dojazd**: 513 km * **Pohotovostná/najvyššia hmotnosť**: 2290/2735 kg * **Najvyššia rýchlosť**:225 km/h * **Akcelerácia 0-100 km/h**: 3,9 sekundy * **Rozmery**: 4783 x 1852 x 1448 mm * **Rázvor**: 2856 mm * **Priemer otáčania**: 12,5 m * **Objem batožinového/nákladného priestoru**: 470/1290 dm3




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.