VIDEO: Je Renault Captur najlepší crossover na trhu? Postavili sme ho proti Škode Kamiq!

Po vynikajúcich skúsenostiach s novým Cliom boli očakávania ku Capturu právom vysoké. Ten teda nenechal nič na náhodu. Dospel a stal sa z neho kus poriadneho a krásneho auta.
Vydané  Text: 
Hravé tvary, milá tvárička, veselé farby a šikovné riešenia v interiéri boli to, čo predchádzajúci Captur pretlačilo na popredné priečky predajných rebríčkov v celej Európe. Patril medzi prvé crossovery svojho typu a zbieral úspechy tam, kde konkurencia ešte spala na vavrínoch. Jej prebudenie, samozrejme, znamenalo náhly prílev konkurenčných modelov, ktorým Captur do poslednej chvíle odolával. Ak chcel na vrchole aj zostať, musel na sebe poriadne zapracovať. A veruže aj zapracoval. Vidieť to na prvý pohľad. ### Krásavec Dizajn je subjektívna vec, ale keď sa mi niečo páči, nedá mi to nepochváliť. A Renault Captur sa mi páči neskutočne. Až sa sám seba pýtam, ako je možné, že sami podlamujú kolená z mestského crossovera, keď po večeroch trávim časy na internete vyhľadávaním áut so skratkami RS, GT a M v názve. Ale je to tak. Keď som Captur prvýkrát uvidel naživo v premávke, musel som sa za ním otočiť. Rafinovane prepracované krivky, na ktorých sa môže svetlo vyšantiť do sýtosti, svetlomety ostro zarezané do panelov karosérie a šikovná kombinácia oblín a ostrejších čŕt dávajú oku mnoho príležitostí, na čo sa zamerať. Napriek vyššiemu podvozku vytvára dizajn auta dojem relatívne nízkej a širokej siluety. Mojím obľúbeným detailom však nie je ani krásny svetelný podpis LED svetlometov, ani dvojfarebné lakovanie. Sú to kolesá. Presnejšie – pneumatiky. **Asi všetci konkurenti Capturu totiž podliehajú móde obrovských diskov a nízkoprofilových pneumatík, čo je kontraproduktívne z viacerých dôvodov.** Trpí tým komfort posádky a celá pointa „auta do mesta na vysoké obrubníky“ sa zraniteľnými diskami stráca. Niektoré modely navyše vyzerajú na takýchto diskoch až komicky. Renault Captur má však aj na 18-palcových diskoch riadne macaté 215 mm široké gumy s tučným profilovým číslom 55, ktoré sú na diskoch krásne zaguľatené. Tým nielen dobre chránia disky pred poškriabaním, ale prispievajú aj komfortu. Navyše krásne vypĺňajú svalnaté blatníky Capturu. Iná liga
Otvorenie dverí (s diaľkovým ovládačom schovaným vo vrecku) vo mne vyvolalo úžas. Kabína Capturu totiž už na prvý pohľad vyzerala na míle vzdialená akejkoľvek konkurencii. Áno, náš Captur bol s plnou výbavou vyčačkaný na maximum. Francúzi sa neuspokojili len s mäkčenými plastmi, ale pridali k nim dokonca aj prešívané čalúnenie akousi oranžovou koženkou (farbu si, samozrejme, môžete vybrať), čo spolu s dvojfarebnými sedadlami dodáva interiéru sviežosť. **Prvý dojem je fantastický. Aj keď si však odmyslím materiály a farby, už samotná architektúra interiéru je veľmi atraktívna.** Autá vybavené automatom EDC totiž dostali do vienka akoby plávajúcu stredovú konzolu s shift-by-wire voličom prevodovky, ktorá sa vznáša nad stredovým tunelom. Vyzerá to mimoriadne efektne a má to dve výhody. Prvá je, že volič prevodovky máte naozaj blízko pri volante. Druhá, že pod konzolou je dosť veľký odkladací priestor, ktorý môže byť vybavený bezdrôtovým nabíjaním telefónu. Ďalší odkladací priestor je pred voličom na samotnej konzole. Tá je navyše čalúnená, takže je príjemne mäkká, ak si o ňu opierate nohu pri jazde. Čalúnenie nájdeme aj na samotnej palubnej doske a na lakťových opierkach dverí. Novinkou je farebné náladové osvetlenie.
  ### Niekto rozmýšľal Na mieste je otázka, či sa Renault farbičkami a efektmi nesnažil zakryť niečo iné. **Lenže na rozdiel od niektorých konkurentov (dokonca z tej istej krajiny) je interiér Capturu naozaj funkčný.** A nehovoríme len o odkladacích priestoroch. Všetko sa začína dobrým posedom za pekne prepracovaným volantom. Vyzdvihujem jeho veľkosť a okrúhlosť, pretože to, žiaľ, dnes nie je samozrejmosť. Pred sebou mám prehľadný digitálny prístrojový štít, kde si môžem zvoliť jeden zo štyroch grafických profilov. Vľavo za volantom sú kolískové prepínače asistenta jazdy v pruhu, vyhrievania volantu, intenzity podsvietenia prístrojov a nastavenia svetiel. Páči sa mi, že asistent jazdy v pruhu má tri režimy: vypnutý, upozornenie vibráciami na volante a zásahy do riadenia. Medzi jednotlivými režimami prepínate jednoducho stlačením toho istého tlačidla, čo je rýchle a elegantné riešenie. K dispozícii je aj adaptívny tempomat, ktorý nepanikári ak sa pred vás zaradí auto a dokonca aj systém Easy Pilot, ktorý vie čiastočne prevziať kontrolu nad vozidlom na diaľniciach a v kolónach. V strede palubnej dosky sa už nachádza klasický panel s tlačidlami a klimatizácia, nad ktorými sa týči veľký vertikálne orientovaný displej systému Easy Link. Má peknú grafiku, super rozlíšenie a aj rýchle reakcie. Nie je prehnane komplikovaný a rýchlo si v ňom nastavíte, čo potrebujete. Na domáce obrazovky si umiestnite to, čo často používate a ťukanie zredukujete na minimum.
Páči sa mi obrazovka so všetkými asistenčnými systémami, ktoré tak viete rýchlo ovládať z jedného miesta. Konektivita je samozrejmosť, takže Captur je stopercentne pripravený spĺňať nároky moderného človeka. **Pred spolujazdcom je už „patentovaná“ vysúvacia schránka, ktorá mala v Renaulte prvýkrát premiéru práve v modeli Captur.** Logiku interiéru a odkladacie priestory môžem zhrnúť jednoducho: všetko je v poriadku. Priestor nad hlavou je so strešným oknom pre vyšších vodičov limitovaný, vzadu je však miesta požehnane. Batožinový priestor je dokonca vďaka posuvným zadným sedadlám variabilný. Má praktické dvojité dno (aj keď mu chýba aretácia pri vyklopení) a v závislosti od polohy zadných sedadiel máte k dispozícii od slušných 404 až po úctyhodných 536 litrov na batožinu.
### Fajn Chvíľu som zápasil s voličom prevodovky. Ten nemá poistné tlačidlo, a tak ho treba v polohe „D“ alebo „R“ chvíľočku podržať, najmä pri parkovaní. Ku koncu som s tým však nemal problém, aj keď konkurenčné riešenia sa mi zdajú lepšie. Pochválim aspoň veľmi pekný tvar voliča prevodovky. Jazda s Capturom je veľmi príjemná. Prevodovka radí hladko a nepodtáča motor. **Ak ju však chcete presvedčiť na podradenie, musíte rázne šliapnuť na plyn, inak tvrdohlavo drží zaradený ten istý prevodový stupeň a snaží sa spoliehať na krútiaci moment motora.** V našom prípade to bolo až 270 Nm, čo je z 1,3-litrového štvorvalca veľmi slušná hodnota. Prevodovka je však ladená ekologicky. Captur teda pri bežnej jazde pôsobí trochu lenivo. Musíte si proste zvyknúť, že Captur treba poriadne kopnúť do slabín, keď sa chcete pohnúť. Alebo využiť pádla pod volantom. Na tie už reaguje auto s nadšením a okamžite, a to pri radení aj podraďovaní. Auto sa v manuálnom režime úplne zmení, ožije. A vy zistíte, že tých 113 kW (155 k) dokáže s Capturom veľmi slušne pohnúť. Stovka za 8,6 sekundy je údaj, za ktorý sa rozhodne netreba hanbiť, skôr naopak.
Akurát ma mrzí, že prevodovka sa nedá v manuálnom režime uzamknúť, takže sa po chvíli vždy prepne späť do automatického režimu. **Pri takomto druhu auta to však nie je vážna výčitka. Renault Captur dokáže byť aj so svojím najsilnejším motorom veľmi úsporný.** Aj s väčším pomerom diaľnice dokáže jazdiť za 7,1 l/100 km, pričom môj bežný priemer bol 6,5 l/100 km. Motor je navyše mimoriadne tichý a kultivovaný. Je to vynikajúca pohonná jednotka. K príjemnému pocitu z jazdy prispieva aj vynikajúce riadenie, ktorého odpor si môžete nastaviť v závislosti od jazdného režimu systému Multi-Sense, ale aj nezávisle v individuálnom profile. Vždy vám však dodáva sebavedomie a spätnú väzbu. Nie je nezmyselne preposilňované ako v koncerne PSA, má lineárne reakcie na pokyny vodiča a celkovo je veľmi príjemné.
### Dobrá práca Cieľová skupina zákazníkov crossoverov si väčšinou nepotrpí na vyladené jazdné vlastnosti. O to sympatickejšie je zistenie, že inžinieri Renaultu na podvozku Capturu naozaj pracovali. Čo-to napovedá aj spomínané riadenie. Lenže tam sa príbeh nekončí. Captur má veľmi dobrý podvozok. Tlmiče dokážu dobre kontrolovať pohyby karosérie a starajú sa o to, aby boli plynulé a progresívne. Krátke nerovnosti dokáže spracovať veľmi dobre a bez odskakovania svojej polotuhej zadnej nápravy. **V niektorých prípadoch by mohol byť ešte o kúsok mäkší, ale aj takto je to v poriadku.** Dôležité je, že nápravy nebúchajú a neprenášajú ostré rázy do karosérie. Skôr naopak, podvozok je veľmi dobre odhlučnený. Spolu s tichým motorom a aerodynamikou máte z Capturu pocit, že sedíte v drahom aute. Na záver musím pochváliť ešte LED svetlá. Ich výkon a dosvit je perfektný. Avšak uvítal by som nejakú formu natáčania alebo prisvecovania do zákrut.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »