Poradňa auto motor a športu o zimných pneumatikách

Výmena letných pneumatík za zimnú je každoročným rituálom mnohých motoristov. Kedy by ste ich mali vymeniť a kedy sú ešte vhodné na ďalšie použitie. Prinášame vám zopár drobných rád.
Vydané  Text: 
### Dezén Základná podmienka výmeny. Ak je už dezén zimnej pneumatiky opotrebovaný a menší ako 4 milimetre, mali by ste svoje zimné pneumatiky vymeniť za nové. Zjazdené pneumatiky nemajú dobrú priľnavosť, a musíte rátať aj s oveľa dlhšou brzdnou dráhou. Prípadná, hoci aj menšia kolízia vás bude stáť oveľa viac ako nová sada zimných pneumatík. ### Rok výroby
Ak nie ste si istý vekom vašej pneumatiky, ľahko si preveríte dátum výroby na bočnici vašej pneumatiky. Je to v podstate štvormiestny kód na oválnom podklade. Prvé dve číslice naznačujú týždeň výroby, druhé dve rok. Čiže ak máte na pneumatike uvedený DOT kód 2307, znamená to, že pneumatiky bola vyrobená 23 týždeň v roku 2007. Takáto pneumatika je už stará a zrejme vám v zime neposlúži tak ako nová. ### Koľko vydrž zimná pneu? Podľa údajov výrobcov si pneumatika zachováva svoje pôvodné jazdné vlastnosti až desať rokov po jej výrobe. Potom je už guma zväčša tvrdá a pre zimu nepoužiteľná a to aj v prípade, že má dostatočný dezén. ### Ako predĺžiť životnosť? Dôležitý je spôsob skladovania. V tmavej a suchej miestnosti si pneumatika zachová svoje vlastnosti ako mäkkosť aj farbu asi najdlhšie. Naopak, nepriateľom je slnko. Ak máte pneumatiky odložené na balkóne a praží na nich slnko, už po štyroch rokoch sa môže stať že guma predčasne stvrdne a stratí svoje schopnosti. ### Stav pneumatiky Nielen vek, ale aj spôsob používania má vplyv na funkciu pneumatiky. Vytrhaný dezén alebo bubliny na bočnici sú nebezpečné, takú pneumatiku treba okamžite vymeniť! Bez ohľadu na dátum výroby. Opäť nešetrite na nesprávnom mieste. ### Tlak v pneumatikách
Musí byť správny a každý výrobca ho predpisuje na svoj typ vozidla. Údaje nájdete na štítku, buď na vnútornej strane dvier vodiča, na bočnom stĺpiku, prípadne sú uvedené na vnútornej strane veka palivovej nádrže. Tam nájdete správne hodnoty nahustenia pneumatík so záťažou aj bez nej.
### Pneuservis Ak máte zimné pneumatiky obuté na diskoch kolies, môžete si ich vymeniť aj doma, ak prezúvate pneumatiky a sadu diskov máte iba jednu, tak v tom prípade je návšteva pneuservisu nevyhnutnosťou, v domácich podmienkach pneumatiku na disk nenasadíte, alebo iba ťažko. Po výmene pneumatík by ste mali pneumatiku vyvážiť. Tento úkon vám urobia iba v pneuservise. ### Geometria kolies Ak chcete zvýšiť životnosť a v prípade zimných pneumatík aj správnu funkciu, nechajte si pravidelne kontrolovať geometriu kolies. Je to dôležité najmä pre rovnomerné opotrebenie pneumatík, aj kvôli ich správnej funkcii na snehu a mokre.
### Prečo prezúvať? Zimná pneumatika má mäkšiu zmes, preto má lepšiu priľnavosť už na suchom asfalte. Ten je pod hranicou 7°C chladný a rozdiel v brzdnej dráhe je rozdiel 4 metre, v prípade brzdenia na snehu je však rozdiel obrovský: až 31 metrov. Keď auto na zimných pneu už stojí, auto na letných ide ešte stále rýchlosťou 35 km/h. Podobne je to aj na mokrej vozovke, kde zimná pneumatika oveľa lepšie odvádza vodu a zaisťuje priľnavosť i kratšiu brzdnú dráhu auta aj na mokrej vozovke. ### Kam so starými pneumatikami? Ak prezúvate v pneuservise, staré pneumatiky vám servis preberie automaticky. Novelizovaný zákon o odpadoch túto povinnosť pneuservisom ukladá. Pýtať peniaze za to pneuservis nesmie, tento poplatok je totiž uhradený pri nákupe novej pneumatiky. Nenechajte sa preto oklamať.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.