VIDEO: Pozrite si BMW X7 M50d a jeho kuriózny príplatok za 8 000 eur.

Je jednoduché pozerať sa na veľké drahé SUV cez prsty. Keď však chcete previezť naraz 7 ľudí v maximálnom komforte a ešte pri tom aj vyzerať dobre, nemáte veľmi na výber.
Vydané  Text: 
Možno stojí za to spýtať sa, komu presne chýbal model ako BMW X7. Aj tie najväčšie SUV totiž väčšinou jazdia v meste a s počtom pasažierov nepresahujúcim číslo dva. To je však Slovensko. Treba sa pozrieť aj za hranice. V Amerike je bežné, že zámožné mamičky rozvážajú na futbal deti iných zámožných mamičiek. A kým Mercedes mal pre ne v prémiovej triede prichystaný model GLS alebo kedysi dokonca triedu R, BMW neponúkalo nič podobné. Potom sú tu najsilnejšie trhy ako Rusko a Čína, kde väčší skrátka berie. A v tejto disciplíne je BMW X7 naozaj dobré aj vďaka gigantickým ľadvinám. **Jednu vec však treba uznať hneď na začiatku: tá veľkosť nie je samoúčelná. Je to najväčšie a najpohodlnejšie SUV, v akom som sa kedy viezol, a to rátam aj pasažierov v treťom rade sedadiel.**

Háčik

Ten spočíva v tom, že si musíte priplatiť vyše 8 000 € za to, aby ste obetovali jedno miesto na sedenie a tým získali síce iba šesť, ale o to komfortnejších miest. Tak z BMW X7 spravíte limuzínu pre 6 ľudí, čo ocenia aj tie lepšie taxi spoločnosti a osobní šoféri. **Vodič a spolujazdec sedia v tradične skvelých sedadlách, ktoré sú polohovateľné aj v smeroch, ktoré ste nevedeli, že existujú.** Mojím obľúbeným nastavením je zalomenie chrbtovej opierky. Sú krásne mäkké a aj s pomocou nastaviteľného zovretia bočníc si ich viete vytvarovať presne na vaše telo. Vyhrievanie, odvetrávanie a masážna funkcia nesmú chýbať. Sedadlá v druhom rade sú individuálne nastaviteľné a posuvné.
Absenciu masáže a odvetrávania kompenzujú obrazovky, na ktorých môžu pasažieri sledovať údaje jazdy, alebo kompletne ovládať infotainment a pozerať hoc aj televíziu. **So slúchadlami dokonca každý nezávisle. Každý má k dispozícii vlastné ovládanie klimatizácie a výduchy rovnako ako pasažieri vpredu. Tretí rad je trochu stiesnenejší, ale aj ja by som tu vydržal dlhšiu cestu.** Tieto sedadlá síce nie sú nastaviteľné, ale stále im nechýba spoločný panel klimatizácie a dokonca ani vyhrievanie! A neprídete ani o koženú čalúnenú lakťovú opierku, dekoračné lišty s náladovým osvetlením a držiak na nápoje. O rovnomerné rozloženie zvuku v kabíne sa stará až 20 reproduktorov príplatkovej sústavy Bowers & Wilkins s celkovým výkonom až 1 500 W.

Praktická stránka

Oceňujem, že BMW pri modeli X7 myslelo aj na jednoduchú využiteľnosť a ovládateľnosť jeho praktických vymožeností. Napríklad posledné dva rady sedadiel sa dajú ovládať elektricky pomocou tlačidiel v batožinovom priestore. Sú tu aj ďalšie dve tlačidlá, ktoré slúžia ako skratky – jedno na nastavenie maximálneho komfortu sedenia pre všetkých pasažierov a jedno pre maximálny objem batožinového priestoru. Sedadlá sa pritom hýbu inteligentne a ak by napríklad sklopeniu sedadla bránilo sedadlo pred ním, to sa predtým automaticky posunie vpred. Veľmi šikovné, aj keď to chvíľu trvá. Najviac to cítiť pri nastupovaní dozadu. **Odklopenie sedadiel na umožnenie prístupu na tretí rad je taktiež elektronické. Sedadlo sa posunie úplne dopredu a ešte sa aj nadvihne. Cez dlhočizné zadné dvere sa potom relatívne dobre nastupuje dozadu.**
Do batožinového priestoru je prístup cez delené zadné dvere, ktoré sa v našom prípade otvárali elektricky, prípadne aj bezdotykovo. Nakladanie ťažších vecí si môžete ešte uľahčiť stlačením tlačidla, ktoré zníži celé auto o 40 mm. Aj tak treba povedať, že batožinový priestor je veľmi veľký a pre predĺženú nakladaciu hranu pri otvorených spodných dverách sa treba doň treba občas poriadne načiahnuť. **Jeho objem so sklopeným tretím radom sedadiel je až 750 litrov! Aj pri všetkých sedadlách na svojom mieste je k dispozícii slušných 326 litrov.** V prípade 7-miestnej verzie je možné sklopiť aj druhý rad sedadiel, vtedy z X7 spravíte poriadne drahú dodávku s kapacitou až 2 120 litrov. Luxusná šesťmiestna verzia sklápanie druhého radu neponúka. Popri klasickom batožinovom priestore stojí za to spomenúť ešte celkom veľké úložisko pod jeho dnom, háčiky a aj dostupný sieťový program. Po praktickej stránke sa teda modelu X7 ťažko niečo vyčíta.

Jachta na kolesách

Musím povedať, že nepatrím medzi obdivovateľov tých obrovských obličiek. Zároveň sa musím priznať, že mi na obrovskej X7 prestali prekážať oveľa skôr, než by som si bol pomyslel. Ja by som ich aj tak spravil elegantnejšie najmä preto, lebo zvyšok auta je v skutočnosti veľmi elegantný. Zvoľte správnu farbu (tá béžová jej sekne) a X7 je pod osvetlením veľkomesta majestátny objekt. Môžu za to úzke svetlomety s typickým svetelným podpisom BMW, ktoré sú pri pohľade zblízka prepracované do posledného detailu.
Modré elementy v nich naznačujú, že obsahujú aj technológiu BMW Laserlight. **Obrovské disky s priemerom 22 palcov autu sadnú ako uliate a napriek tomu, že X7 má osviežujúco veľké presklené plochy na karosérii, vyzerá dynamicky.** Tiene a jemné prelisy dokážu na 5,15-metrovej karosérii pri správnom svetle vyrobiť pozoruhodné obrazy. Spomínané veľké okná oceníte najmä vnútri. Pre rodiny a vlastne akýchkoľvek pasažierov je príjemné, že je z auta veľmi dobrý výhľad. Kabína pôsobí vzdušne aj vďaka dvom strešným oknám, ktoré sú popretkávané 15 000 svietiacimi elementmi, čo v noci vytvára pekný efekt. Vlastne celý zážitok z posedu v kabíne sa dá zhrnúť slovom „efektný“. Interiér sa kúpe v peknom náladovom osvetlení, ktoré je rovnomerne rozliate po celej kabíne. Stačí si nastaviť sedadlo trochu viac ležmo a oprieť si hlavu o mäkký vankúš na hlavovej opierke a užívať si jazdu. Teda ak sa vodič bude krotiť.

Štyri tlačia

Pri pokojnej jazde je totiž BMW X7 veľmi príjemné. Treba síce povedať, že vďaka veľmi vysokému posedu to s posádkou trochu hádže na cestách s poprepadávanou krajnicou. Je to, žiaľ, vrodená nevýhoda vysokých áut a X7 je jedno z najvyšších. Určite by to bolo ešte horšie, nebyť aktívnych stabilizátorov. Inak je X7 veľmi pokojné a vynikajúco odhlučnené auto. **Veď má špeciálne akustické sklá. Prekvapilo ma, ako dobre si vie poradiť s nerovnosťami napriek obrovským 22-palcovým diskom.** Do vašej chrbtice sa prenesú iba tie najhoršie rázy. Zvyšok X7 pekne odfiltruje bez trasenia či iných nežiadaných sprievodných efektov. Zvezenie v nej pripomína jazdu dobrým autobusom alebo loďou. Toto auto prekliato dobre maskuje rýchlosť. Až tak, že som v ňom dostal pokutu, aj keď som sa nikam neponáhľal.
Sami policajti mi pri pohľade do auta povedali, že „asi ste ani netušili, že idete prirýchlo“. Ale boli veľmi zlatí a našťastie tento „neduh“ modelu X7 zohľadnili. Toľko k pokojnej stránke modelu X7. Teraz sa pozrime na tú odvrátenú – M50d. Áno, testovaný model poháňal slávny motor s rovnakým počtom turbodúchadiel, ako má Bugatti Chiron. Akurát v BMW má o 10 valcov 5 litrov objemu menej a navyše spaľuje naftu. Kto nemá v hlave parametre Chironu, spravím matematiku zaňho. **X7 poháňa naftový trojliter so šiestimi valcami v rade a štyrmi turbodúchadlami. Jeho parametre sú impozantné: 294 kW (400 k), monumentálnych 760 Nm a zrýchlenie z nuly na 100 km/h za 5,4 s.** Ten posledný údaj je o to fascinujúcejší, že BMW X7 M50d váži vyše 2,5 tony! Predbiehanie je aj s plne naloženým autom hračka pre malé deti a spotreba sa dokáže držať na nepochopiteľnej úrovni. Jeden pohodový víkendový rodinný výlet som absolvoval za 6,4 l/100 km a to som dostal aj tú pokutu. V meste, kde častejšie uvádzate do pohybu ten kolos, si X7 vypýta nafty trochu viac, ale vždy je to menej, než 9 l/100 km. Úsporne sa s ňou dá jazdiť najmä tam, kde je dobrý rozhľad. Keď totiž X7 raz rozhýbete, vydrží sa gúľať bez plynu veľmi dlho, takmer ako kamión. Vďačí za to aj dobrej aerodynamike. Tie ľadviny sa vedia uzatvoriť, keď motor nepotrebuje chladiť, čo znižuje odpor vzduchu.

Nepochopiteľne schopná

Dostávame sa ku kontroverznej stránke tohto auta. Nie, neboli to ľadviny. Sú to jazdné vlastnosti, keď sa ponáhľate. BMW X7 M50d totiž nie je len o motore, ale aj o podvozku. **Ten je v tomto modeli vyladený športovejšie, aj keď si potom neviem predstaviť, ako veľmi pohodlná je obyčajná X7 bez odznakov ///M na každom paneli karosérie.** Verzia M50d má obrovské brzdy, adaptívne tlmiče a dokonca aj samosvorný diferenciál! V režime Sport Plus posiela väčšinu z tej obrovskej porcie newtonmetrov na zadnú nápravu, čo podporuje jej pretáčavé chúťky. Ešte raz a pomaly: X7 M50d môže mať pretáčavé chúťky. Viete si predstaviť 5,15 m dlhé SUV, ako chytá mušky na bočné okná? Ja veľmi nie a radšej som to ani neskúšal. Prečo by som to robil? Prečo by to ktokoľvek robil? Neberte to ako kritiku BMW.
**Som veľmi rád, že berú šoférsku stránku tak vážne, ale pri aute, akým je X7, sa mi zdá takmer irelevantná. Stačí, že auto v prípade potreby dobre drží na ceste.** A veruže drží. V režime Adaptive, ktorý prispôsobuje nastavenie podvozka jazde vodiča, je úžasné, aké je auto plavné na rovine, ale ako krásne sa dokáže zaprieť do pneumatík v ostrej zákrute bez takmer akéhokoľvek náklonu karosérie. Vďaka natáčaniu zadnej nápravy je X7 nadmieru agilná. Ale pocit bezpečia je trochu zradný. Tie širokánske (275/315!) pneumatiky dlho výborne držia, ale pre extrémne nízku bočnicu pustia náhle a dosť výrazne. Aj tak je nepochopiteľné, ako rýchlo sa týmto autom dá jazdiť nielen rovno, navyše s pocitom neohroziteľnosti.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »