Škoda Scala v nárazových testoch: vieme, v čom dopadla najhoršie

VIDEO: Škoda Scala prešla oficiálnymi testami bezpečnosti v EuroNCAP. Výsledky týchto testov majú potenciál ovplyvniť predaje modelov áut a Škoda očakávala, že jej Scala dopadne najlepšie. Aká je realita?
Vydané  Text: 
Škoda Scala, EuroNCAP 2019
Nové automobily sa navrhujú s veľkým dôrazom na bezpečnosť a Škoda Scala nie je výnimkou. Konvenčné vyhotovenie karosérie a overená koncernová platforma poskytli inžinierom základ pre vytvorenie veľmi bezpečného celku, ktorý sa v testoch EuroNCAP preukázal veľmi dobre. Škoda Scala získala hodnotenie päť hviezdičiek z piatich, teda maximálne možné skóre. V jednotlivých testoch bezpečnosti však stopercentné výsledky nedosahovala. Nie je to nič prekvapujúce, pretože európske bezpečnostné testy sú mimoriadne náročné a doslova žiadna automobilka neprechádza so stopercentnými výsledkami v každom hodnotenom okruhu. Organizácia EuroNCAP overovala bezpečnosť verzie vozidla vo výbave Ambition s 1,0-litrovým benzínovým motorom TSI, ktorý je základnou motorizáciou Scaly. Okrem toho sa auto testovalo v štandardnej bezpečnostnej výbave, čo mu slúži ku cti – v praxi to znamená, že aj za najlacnejšiu Scalu dostanete plnú päťhviezdičkovú bezpečnosť. A to stále nie je úplnou samozrejmosťou. Hmotnosť testovaných vozidiel bola 1 138 kg. **Ochrana dospelých pasažierov** bola zhodnotená na vynikajúcich 97 percent. **Ochrana detí** sediacich na zadných sedadlách bola ohodnotená na 87 percent, čo sa na prvý pohľad môže zdať menej, ale v skutočnosti sa jedná o veľmi dobré číslo. Do úvahy musíme vziať výsledky testov ostatných automobilov, ktoré zvyčajne nepresiahnu 90 percent. Jedno z mála, **Mercedes-Benz Triedy A**, dosiahlo skoro neuveriteľných 91 percent. Veľmi dobre EuroNCAP ohodnotilo aj **bezpečnosť chodcov a cyklistov**, tá je na úrovni až 80 percent. Z uvedených hodnotených okruhov **najhoršie dopadli bezpečnostní asistenti** (napr. udržiavanie v jazdnom pruhu, automatické brzdenie a pod.), **výsledok 76 percent je však stále veľmi priaznivý**. Spomedzi asistentov dopadol najhoršie systém na kontrolu rýchlosti, teda obmedzovač. Jeho kvalitu EuroNCAP vyhodnotilo oranžovou farbou, ktorá je presne medzi dobrým a zlým hodnotením. Takže v čom Škoda Scala dopadla najhoršie? V hodnotení bezpečnostných asistentov, lenže nejedná o zlé hodnoty. Práve naopak, pozrime sa napríklad na aktuálne novo vyhodnotený **Mercedes-Benz Triedy B** – ten v uvedených okruhoch dosiahol hodnotenie 96 / 90 / 78 / 75 percent a celkové hodnotenie päť hviezdičiek. Nová **Tesla Model 3** dosiahla tiež 5 hviezd a jednotlivé hodnotenia 96 / 86 / 74 / 94 percent. A taká nová **KIA Ceed** dosiahla v štandardnej výbave 4 hviezdičky a jednotlivé hodnotenia 88 / 85 / 52 / 68 percent, avšak so Safety Packom dostala 5 hviezdičiek a o niečo lepšie hodnotenie ochrany chodcov a bezpečnostných asistentov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.