Toyota vyvinula revolučnú technológiu, do áut ju začne montovať už onedlho!

Do roku 2025 Toyota plánuje uviesť na trh batérie s pevným elektrolytom. Táto revolučná technológia výrazne zvýši dojazd elektrifikovaných áut a skráti čas nabíjania elektromobilu na 10 minút. Napriek tomu automobilka nemieni začínať s BEV (elektrické batériové vozidlo) autami, batérie s pevným elektrolytom pôjdu najskôr do hybridu.
Vydané  Text: 
Batérie s pevným elektrolytom budú ďalším prelomom vo vývoji elektrických a hybridných automobilov. V porovnaní so súčasne používanými lítium-iónovými batériami nové články skrátia čas nabíjania a zvýšia dojazd áut a môžu sa ukázať aj ako odolnejšie. Stále si však vyžadujú ďalší vývoj. V roku 2020 Toyota vyvinula prototypy vozidiel poháňaných novým typom článkov a v decembri 2021 Akio Toyoda, prezident Toyoty, oznámil, že prvé autá s batériami s pevným elektrolytom sa začnú predávať do roku 2025. V rozhovore pre Autoline, na technologickej výstave CES 2022, to potvrdil aj Gill Pratt, riaditeľ pre vedu a šéf Výskumného inštitútu Toyota. **Obaja zdôraznili, že nové batérie pôjdu najskôr do hybridov.** ### Náklady pod kontrolou Dôvodom tohto rozhodnutia je fakt, že výroba batérií s pevným elektrolytom bude spočiatku drahšia ako výroba li-ion článkov a keďže hybridy potrebujú menšie batérie ako BEV, ceny článkov budú mať na cenu auta len malý vplyv. Pratt tiež zdôraznil, že **batérie s pevným elektrolytom sa nabíjajú a vybíjajú inak ako lítium-iónové a hybridy poskytujú vynikajúce testovacie prostredie pre túto technológiu.** Ešte predtým, ako s ňou výrobca automobilov vstúpi na trh plne elektrických vozidiel.
### Urýchlia rozvoj batérií novej generácie Hybridy nabíjajú a vybíjajú batériu (v rozsahu 20-80 % kapacity) mnoho ráz počas jednej jazdy. **Vďaka tomu bude možné rýchlejšie zistiť, koľko nabíjacích cyklov daná batéria vydrží.** Doposiaľ vyrábané hybridy Toyoty dokázali, že môžu využívať jednu sadu batérií niekoľko rokov a prejsť aj milión kilometrov. Vďaka hybridným autám s novým typom batérie bude môcť výrobca zistiť, či sa v reálnych podmienkach ukážu články s pevným elektrolytom rovnako odolné, alebo dokonca ešte odolnejšie ako súčasné riešenia.
### Zameriava sa na elektrifikáciu Toyota si určila na uvedenie novej technológie na trh iba 3 roky, a to je veľmi napätý harmonogram. **Batérie s pevným elektrolytom už roky zamestnávajú vedcov a inžinierov, ktorí doteraz neboli schopní postaviť prototyp pripravený na sériovú výrobu za primeranú cenu.** Toyota to hodlá zmeniť už v polovici tohto desaťročia. Výber hybridu ako auta, ktorým odštartuje kariéra nového typu batérie, však neznamená, že Japonci neplánujú zároveň rozširovať ponuku batériových elektromobilov. Do roku 2030 plánujú uviesť na trh 30 takýchto modelov a dosiahnuť ročný predaj 3,5 milióna BEV. A do roku 2035 sa budú v Európe predávať iba bezemisné autá značky Toyota – ak na to krajiny EÚ vytvoria vhodnú infraštruktúru. Kľúčovú úlohu pri realizácii týchto plánov určite zohrajú batérie s pevným elektrolytom.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »