Počas sviatkov si dajte pozor na zostatkový alkohol! Toto vám hrozí, ak nafúkate za volantom

Ako ho odbúrať a môžete jazdiť, ak ste v noci pili?
Vydané  Text: 

**Takmer desať percent všetkých dopravných nehôd na Slovensku sa udialo s účasťou alkoholu.** Je to alarmujúce, pretože na každom mieste počúvame o tom, aký je alkohol nebezpečný a dôsledky šoférovania pod vplyvom sú často fatálne. Policajný zbor SR uvádza, že až 59 percent dopravných nehôd pod vplyvom sa stane cez víkendy a v piatky. Alkohol prechádza telom ako každá iná tekutina. Postupne prechádza látkovou premenou a vylučuje sa z organizmu, **ide však o proces trvajúci celé hodiny,** v horšom prípade aj niekoľko dní. Zostatkový alkohol je teda celkom normálna opitosť, aj keď už zvyčajne poznačená nevoľnosťou. S jednou flašou vína sa telo musí vysporadúvať až 10 hodín, aby ste vôbec nenafúkali. > Každú desiatu nehodu spôsobia vodiči pod vplyvom alkoholu. Nejde pritom iba o alkohol, ktorý vypili tesne pred jazdou, ale aj ten zostatkový. Stačí, aby ste mali 0,5 promile alkoholu v krvi a šanca, že spôsobíte nehodu, je vyššia až o 100 percent!
S jednou flašou vína sa telo musí vysporadúvať až 10 hodín, aby ste vôbec nenafúkali.
Dôležité je uvedomiť si, že po prehýrenej noci alebo niekoľko hodín po konzumácii alkoholu nie je možné sadať si za volant a jazdiť. **Stačí, aby ste mali v krvi 0,5 promile a už vaše „šance“ spôsobiť nehodu vzrastajú o 100 percent.** A keď pri dychovej skúške nafúkate, policajt bude na vás nazerať rovnako ako na človeka, ktorý si vypil práve pred jazdou. Všeobecne platí, že ak máte ráno jazdiť do práce, mali by ste večer predtým piť iba s mierou a nepiť dlhšie ako do polnoci, aby sa alkohol stihol počas spánku odbúrať. ### Ako rýchlejšie odbúrať alkohol po prehýrenej noci? V prípade, že je už alkohol v krvi, len ťažko sa dá znížiť jeho hladina. Pečeň vykonáva svoju funkciu pri odbúravaní alkoholu v krvi pomaly bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte, aby ste jej činnosť urýchlili. Jediný ozajstný spôsob ako znížiť obsah alkoholu v krvi je buď obmedziť množstvo požitého alkoholu alebo spomaliť vstrebávanie do krvi.
Najväčšie zlo je miešaný alkohol. Kým sa celkom vyplaví z tela, trvá to občas až desiatky hodín.
**Tu sú overené spôsoby, ako znížiť vstrebávanie alkoholu do krvi:** * Skonzumovať veľkú porciu jedla s vysokým obsahom škrobu (napr. chlieb, ryža, zemiaky, cestoviny). Jedlo v žalúdku absorbuje nejakú časť alkoholu, čím spomalí tempo vstrebávania alkoholu. Takisto môže pomôcť zmierniť utrpenie po “opici”. * Pite veľa vody, ale pomaly. Pečeň dokáže spracovať len určité množstvo alkoholu v určitom čase, preto ak pijete rýchlo zvyšujete množstvo alkoholu v krvi. Hoci pečeň spracováva väčšinu alkoholu vo vašom tele, obličky spracovávajú asi 5%. Pitie dostatočného množstva vody pomôže obličkám detoxikovať vaše telo efektívnejšie a predchádza dehydratácii. * Spánok a ešte raz spánok. Po pití si dajte prestávku, vypite pohár vody a potom si pospite. Zobudíte sa aspoň čiastočne zotavený z požívania alkoholu. Na známych šumivých tabletách Vyprošťovák sa uvádza, že príčinou opice je aj nedostatok hydrogenuhličitanu v tele, ten je vhodné po prepitej noci doplniť. Netreba tiež zabúdať na horčík, ktorý telo potrebuje takisto – či už vo forme minerálky s vysokým obsahom magnézia, šumivých tabliet alebo eventuálne tabliet z lekárne. Rýchlejšiemu odbúraniu alkoholu môže pomôcť aj vitamín C a podľa niektorých zdrojov aj príjem cukru, ktorého hladina v tele počas pitia alkoholu klesá. Netreba sa však mylne domnievať, že energetický nápoj ako Monster, Redbull či Hell vám pomôžu znížiť alkohol v krvi – ten tam ostane, kofeín vám však môže pomôcť lepšie sa sústrediť a prekonať nevoľnosť spojenú s opicou. ### Cítite sa zle? Nešoférujte! Ak si nie ste istý, či už môžete sadnúť za volant a nenafúkať, **kúpte si za niekoľko desiatok eur alkohol tester.** Na trhu je ich celý kopec a môžu vám pomôcť odhadnúť, či ste už celkom „v poriadku“. Ak však cítite žalúdočné bolesti, malátnosť, je vám zle alebo prežívate iné dôsledky pitia alkoholu, celkom určite to znamená, že ešte alkohol putuje vo vašej krvi a nepotrebujete k tomu ani alkotester.
Keď jazdíte so zostatkovým alkoholom, je to to isté, akoby ste si počas jazdy popíjali z fľašky.

Čo sa deje s človekom pri 3,63 promile?

Ako uvádza informačný portál promileinfo.sk, hodnota 3,63 promile alkoholu je už bezvedomie. Skúsenosti policajtov z ciest nám však ukazujú, že existujú santusáci, ktorí sú schopní šoférovať aj s takmer štyrmi promile a neupadnúť do bezvedomia. Portál ďalej uvádza, že pri 3,63 promile sa prejavujú aj nasledovné účinky alkoholu: Vážne poruchy centrálnej nervovej sústavy; Bezvedomie a možná smrť; Ohrozené sú funkcie močového mechúra, dýchacie funkcie, tep srdca. Pozor: Veľmi nebezpečený stav!
Zdroje: [tvnoviny.sk](http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1911352_pili-ste-a-neviete-ci-uz-mozete-soferovat-na-energeticky-napoj-zabudnite), [tester.sk](https://www.tester.sk/clanok/ako-odburat-zostatkovy-alkohol-v-krvi), [dychovaskuska.sk](http://www.dychovaskuska.sk/clanky/ako-znizit-hladinu-alkoholu-v-krvi)




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.