Opel ako ochranca klímy: Nielen elektromobily, ale komplexné riešenia zachránia planétu

V dnešnom svete sa kladie veľký dôraz na ochranu klímy a životného prostredia. Ako najúčinnejší spôsob znižovania škodlivých emisií CO2 sa momentálne ukazuje elektrifikácia automobilov. Opel však v tomto smere ponúka oveľa viac.
Vydané  Text: 
Opel v súčasnosti ponúka elektrické modely **[Corsa e](****)**, **[Mokka-e](https://www.opel.sk/vozidla/mokka-models/mokka-e/prehlad.html)**, **[Zafira e Life](https://www.opel.sk/vozidla/zafira-life/zafira-e-life/prehlad.html)** a **[Vivaro e Kombi](https://www.opel.sk/vans/vivaro-c/vivaro-e/prehlad.html)**, ako aj plug-in hybridný model **[Grandland X](https://www.opel.sk/vozidla/grandland-x/hybrid.html)** nabíjateľný z elektrickej siete, v ktorom elektromotor spolupracuje s benzínovým motorom.
OPEL GRANDLAND X HYBRID
[Elektrifikované vozidlá značky Opel](https://www.opel.sk/nastroje/konfigurator.html) pokrývajú všetky dôležité segmenty – mestské vozidlá, populárne SUV, ale aj veľkopriestorové a úžitkové vozidlá. Vďaka elektrickému a elektrifikovanému pohonu sa vozidlá značky Opel dostanú aj do centier miest a do oblastí, kam majú (alebo budú mať) automobily so spaľovacími motormi zakázaný vjazd. Do roku 2024 bude mať každý model v ponuke elektrický, alebo aspoň elektrifikovaný pohon, takže z ponuky si vyberie naozaj každý: od mestských modelov **Opel Corsa-e a Opel Mokka-e s dojazdom viac ako 330 km**, cez veľkopriestorové modely Opel Zafira-e Life a Opel Vivaro-e.
OPEL ZAFIRA-E LIFE: Pohľad na koncepciu elektrického pohonu a akumulátory uložené v podlahe
**Opel Zafira-e Life** ponúka tichý a ekologický elektrický pohon, dodáva sa v troch veľkostiach, pričom najväčšia ponúka maximálny batožinový priestor s objemom až do 4 500 dm3. **Úžitková verzia Opel Vivaro-e** odvezie až 1 275 kg nákladu, čo je porovnateľné s verziou poháňanou naftovým motorom. A to aj vďaka tomu, že batérie sú zabudované do podvozku vozidla.
OPEL VIVARO-E KOMBI je je v ponuke s tromi dĺžkami a dvomi veľkosťami akumulátora s dojazdom až 330 km (WLTP).
### Nie je to len o nulových emisiách, ale aj o komforte Elektrické a elektrifikované automobily na rozdiel od vozidiel so spaľovacími motormi nevypúšťajú počas jazdy žiadne emisie, nevydávajú nepríjemný hluk, vodiča ani posádku neobťažujú vibráciami a na ich šoférovanie nie sú potrebné žiadne nové schopnosti. Šoférujú sa rovnako ako automobily s automatickou prevodovkou. Schopnosť získavať energiu pri brzdení (takzvaná **rekuperácia**) znamená, že menej opotrebúvate brzdy a navyše **nemusíte vymieňať motorový olej**. To znamená, že **výrazne klesajú náklady** na prevádzku a údržbu takýchto automobilov.
Elektromobil OPEL CORSA-E
### Opel si uvedomuje aj širšie súvislosti Samotné vozidlá sú však len jednou časťou komplexného pohľadu automobilky Opel na to, ako svojimi aktivitami môže prispieť k ochrane životného prostredia. Veď automobil je potrebné nielen vyrobiť, ale postarať sa o neho aj po skončení jeho životnosti. A tieto fázy poskytujú veľa priestoru na zníženie uhlíkovej stopy. Značka Opel si je tejto skutočnosti veľmi dobre vedomá a pristupuje k nej nanajvýš zodpovedne. Všetko sa to začína energiou. **Podiel elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov používanej v závodoch značky Opel** neustále rastie. V roku 2018 to bolo približne 30 percent a momentálne je automobilka na ceste k tomu, aby používala **výhradne energiu z obnoviteľných zdrojov**. V najbližších rokoch oznámi aj **naplnenie plánu o úplnej uhlíkovej neutralite**. Podniky automobilky Opel okrem toho podstupujú prísne posudzovanie podľa ekologických noriem, čo sa prejavuje aj na získavaní dôležitých certifikátov. Rovnako značka pristupuje k svojim subdodávateľom, od ktorých požaduje, aby čo najviac upravovali svoju výrobu v prospech ochrany klímy a životného prostredia.
OPEL MOKKA sa vyrába v benzínovej a naftovej verzii, ale aj ako elektromobil MOKKA-E s identickým dizajnom
### Bezplatná recyklácia starého auta Opel ponúka svojim zákazníkom možnosť **bezplatného odovzdania vozidla na recykláciu**, pričom iba na Slovensku existuje viac ako **[70 takýchto miest](https://www.opel.sk/tools/recyklacia.html)**. Automobilka má dlhú tradíciu používania recyklovaných materiálov a ich podiel sa neustále zvyšuje. Na použitie vo výrobe sa stanovilo a schválilo viac než 230 plastových recyklátov a naďalej vynakladá veľké úsilie na zvýšenie množstva používaných recyklovaných materiálov. Vďaka tomu sa materiál z automobilov sa opätovne použije v rámci recyklácie. V porovnaní prvotnými surovinami musia recykláty **vo všetkých ohľadoch spĺňať rovnaké technické požiadavky**. V prípade, že to nezvýši cenu dielca, uprednostnia sa recyklované materiály. **Nikdy pritom nedochádza k zníženiu kvality**. Práve preto ich Opel používa nielen na skrytých, ale aj na viditeľných miestach. A to je len niekoľko z množstva príkladov, ako sa značka Opel stará o to, aby svojou činnosťou nielen, že nezvyšovala svoj vplyv na životné prostredie, ale aby ho postupne aktívne znižovala.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.