Toyota bude predávať náhradné diely pre legendárne Bondove auto

Je to legenda. Športové kupé Toyota 2000GT získalo status skutočnej rarity na trhu s veteránmi. Prvý superšport Toyoty a auto Jamesa Bonda vyrobili iba v počte 351 kusov. Preto niet divu, že spoločnosť Toyota je ochotná investovať do kompletnej obnovy zachovaných exemplárov.
Vydané  Text: 
Japonská automobilka nedávno oznámila, že v rámci projektu GR Heritage Parts uvedie do predaja sériové náhradné diely na renováciu klasických športových vozidiel značky. Jedným z prvých modelov bolo kupé 2000GT. Týmto spôsobom značka povzbudzuje súkromných zberateľov, aby sa dobre starali o výnimočné exempláre tohto klasického športového auta. Súčasne dáva sama dobrý príklad tým, že z času na čas sama obnoví ďalší model 2000GT. Tentoraz sa do dielne dostalo auto s číslom karosérie MF10-10207 z kolekcie Toyota South Africa. Je zaujímavé, že zástupcovia Toyoty si neboli istí, aká bola pôvodná farba karosérie. Teraz je červené, ale pôvodne dostalo v továrni zrejme biely alebo sivý lak Thunder Silver. Do obnovy vozidla sa pustila v spolupráci s Toyotou rodinná firma Generation Old School z juhoafrického mesta Gauteng. Otec a syn už majú na konte množstvo renovácií od VW Beetle cez mikrobusy až po americké muscle cars. Nevyhýbajú sa ani motorkám.
### Japonský superšport Toyota 2000GT sa po prvýkrát objavila ako prototyp v roku 1965 autosalóne Tokyo Motor Show. S výrobou začali v roku 1967. Japonci umiestnili pod kapotu 2.0 radový šesťvalec s výkonom 148 k. Toyota 2000GT dostala ľahkú hliníkovú karosériu a ako prvé japonské auto bola vybavená samosvorným diferenciálom a kotúčovými brzdami s posilňovačom. V kupé použili tradičnú koncepciu, ktorá sa opakovala aj v mnohých ďalších športových automobiloch Toyoty – motor R6 bol umiestnený vpredu a prenášal silu na zadnú os. Pri hmotnosti auta iba 1125 kg podával 2-litrový motor veľmi dobré výkony. Model 2000GT mohol zrýchliť maximálne na 220 km/h, a stovku dosiahol za 8,4 sekundy. Toyotu 2000GT Japonci vytvorili preto, aby dokázali svetu, že vedia vyrábať luxusné športové automobily. Hlavný inžinier auta Shoichi Saito zdôrazňoval: ,,Musíme urobiť všetko, čo je potrebné, aby sme nielen naštartovali výrobu modelu 2000GT, ale aby sme z neho urobili jeden z najúžasnejších, alebo najúžasnejší automobil na svete.” Japonci mierili vysoko. Výsledkom ich smelého projektu bolo auto, ktoré inšpirovalo Carrolla Shelbyho k vytvoreniu dvoch modifikovaných verzii a James Bond za jeho volantom bojoval so zločincami z organizácie WIDMO v bondovke **Žiješ iba dvakrát z roku 1967**. Špeciálne pre urasteného **Seana Conneryho** vyrobila Toyota** dva exempláre 2000GT bez strechy**, čo uľahčilo nakrúcanie akčných scén. ### Auto na rekordy Model 2000GT bol určený pre nadšencov motoristického športu. Svoje možnosti ukázal v rýchlostných testoch Yatabe High Speed v roku 1966. Žlto-zelený 2000GT modifikovaný spoločnosťou Tosco (v súčasnosti TRD) dosiahol priemernú rýchlosť 128,76 míľ za hodinu počas 72-hodinovej jazdy. Nezastavil ho ani tropický hurikán. Športová Toyota prekonala tri svetové rekordy a vytvorila 13 nových medzinárodných rekordov v rýchlosti a vytrvalosti, čím dokázala efektivitu a spoľahlivosť pokrokových technológií použitých v automobile.








Pokračujte na ďalší príspevok »