Ako zvládnuť akvaplaning? Toto vás v autoškole nenaučia!

Akvaplaning nastáva, keď už pneumatiky nezvládajú spod seba vytláčať vodu a strácajú tak kontakt s vozovkou – **plávajú na vode ako vodné lyže.** Pneumatika má kapacitu odviesť len určité množstvo vody za určitý čas, čo znamená, že riziko akvaplaningu je úmerné množstvu vody na ceste a zároveň vašej rýchlosti. Pri akvaplaningu reálne strácate akúkoľvek kontrolu nad vozidlom. Volant… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Akvaplaning nastáva, keď už pneumatiky nezvládajú spod seba vytláčať vodu a strácajú tak kontakt s vozovkou – **plávajú na vode ako vodné lyže.** Pneumatika má kapacitu odviesť len určité množstvo vody za určitý čas, čo znamená, že riziko akvaplaningu je úmerné množstvu vody na ceste a zároveň vašej rýchlosti. Pri akvaplaningu reálne strácate akúkoľvek kontrolu nad vozidlom. Volant je zrazu takmer bez odporu, auto pláva a nereaguje na nijaké pokyny. Jediné, čo vám môžeme poradiť je **držať volant pevne a rovno, dajte nohu z plynu a modlite sa, aby pneumatiky znova získali kontakt s podkladom pred tým, než niečo alebo niekoho trafíte.** Ak je to možné, nebrzdite, pretože ak náhodou získa kontakt s vozovkou len jedna pneumatika, ihneď dostanete hodiny. Z rovnakého dôvodu sa rozhodne nepokúšajte zatočiť.
Ako ste sa asi dovtípili, lepšie než riešiť akvaplaning, je vôbec ho nedostať. Dbajte teda na dostatočnú hĺbku dezénu vašich pneumatík a znížte adekvátne rýchlosť jazdy. **Vyhýbajte sa vyjazdeným koľajám s nahromadenou vodou** a myslite na to, že široké pneumatiky a ľahké auto zvyšujú riziko akvaplaningu. Samozrejme, nie všetko sa dá predvídať a keď dôjde k najhoršiemu, robte to, čo sme napísali vyššie. Ak si ho chcete vyskúšať v bezpečnom prostredí, odporúčame vám navštíviť školu šmyku napríklad na Slovakia Ringu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »