Bratislava – all inclusive región

S cestovaním do zahraničia to bude tento rok komplikovanejšie. Prečo si však komplikovať život, keď všetko, čo potrebujete na svetovú dovolenku, nájdete aj v bratislavskom regióne? Stačí si len priať a všetko sa splní.
Vydané  Text: 
### Oddych, zábava a šport pri vode Dovolenka, to je pre mnohých najmä pobyt pri vode. Opaľovanie a oddych. Vypnúť a na nič nemyslieť. Alebo zažiť niečo nevídané, na čo budete spomínať do konca života. V okolí Bratislavy to nie je vôbec problém. Začnime najznámejším letoviskom v Senci na Slnečných jazerách. Teplotou vody a atmosférou či ponukou gastronomických zariadení sa vyrovnajú aj stredomorským letoviskám. Chcelo by to niečo akčnejšie? Areál Divoká voda na dunajskom vodnom diele v bratislavskom Čunove ponúka všetko, čo si v spojení s vodou viete predstaviť. Surfovanie, splavy divokej vody, vodné skútre alebo kajakovanie či plavbu na lodi. Málo adrenalínu? Potom sú tu bratislavské Zlaté piesky s vodným vlekom, s neobyčajnou atmosférou a s množstvom zábavy. V oboch prípadoch je to len na skok od historického centra Bratislavy, kde si môžete užiť kultúru plnými dúškami a vychutnať podmanivú atmosféru večerného mesta.
Splav Malého Dunaja je hotovým balzamom na dušu v krásnej prírode a popri vodných mlynoch, z ktorých sú dnes zaujímavo zrekonštruované technické pamiatky. Láka vás kapitánska čiapka? Zamierte do Skalice. Na Baťovom kanáli získate po rýchlokurze základných zručností možnosť viesť motorovú loďku, na ktorú sa nalodíte aj s priateľmi či s rodinou a užijete si netradičný piknik na vode. ### Turistika pre každého Nájsť najbližšiu turistickú značku a vydať sa do hôr. Sen nejedného slovenského turistu. Alebo cykloturistu. Nezáleží na tom, či sa ubytujete v hlavnom meste, z ktorého je to na značené lesné chodníky len na skok, alebo v ktorejkoľvek lokalite na úbočí Malých Karpát. Po rovine sa na bicykli preveziete popri Dunaji, Malom Dunaji či Morave a okolo pozostatkov Železnej opony. Atraktívny okruh okolo Bratislavy môžete absolvovať čiastočne aj po rakúskom území. Alebo navštívte trojmedzie, kde sa stretajú hranice troch krajín.
Vynikajúce podmienky pre horských cyklistov ponúkajú Malé Karpaty. Štefánikova magistrála vedie naprieč celým Slovenskom, časť z nej môžete po hrebeni absolvovať napríklad z Pezinskej Baby do Bratislavy. Na bicykli, pešo, alebo behom. Verte, že na ten zážitok, keď stretnete voľne žijúcu divú zver, nezabudnete. Alebo sa vyberte k niektorým zo zrúcanín. Plavecký hrad na Záhorí alebo Pajštún hneď za Bratislavou. A že sú na kopci? Za námahu vás odmenia neskutočnými výhľadmi. Instagram, Facebook aj YouTube sa už tešia na vaše selfíčka a nadšené zábery. Okrem hradov, lúk a lesov sa pešo alebo na bicykli dostanete aj k vodným nádržiam, kde sa vynikajúco osviežite. Stačí sa vybrať na Záhorie a určite ich nájdete. Rozhliadnite sa v okolí Kuchyne či Rohožníka, o akciách pri Rudave v Malých Levároch či Adamovských jazerách pri Gbeloch sa rozprávajú legendy, ktoré by ste mali zažiť.
### Chute a vône všetkého druhu Po vodných a turistických zážitkoch každý vyhladne. A zahnať hlad niečím dobrým nie je vôbec problém. Grilovanú rybu si pri vodnej nádrži v Rohožníku dáte raz a budete hľadať voľný termín, kedy sa tam vrátite. Alebo práve upečený trdelník v Skalici. Treba si na neho vystáť rad priamo v kláštore. Ale čerstvý je taký dobrý, že ho zjete priamo na zrekonštruovanom námestí a budete si pri tom s nemým úžasom vychutnávať rôznorodosť architektúry na takom malom kúsku. A husacie hody v Kráľovstve husaciny v Slovenskom Grobe? Spýtajte sa miestnych na námestí, aby vám ukázali, kam máte ísť, ale to by museli mať rúk ako chobotnica chápadiel. Kamkoľvek zavítate, bude to zážitok, overený storočnou tradíciou.
Radšej by ste ochutnali niečo ľahšie? Stupava a jej kyslá kapusta, či v miestnom nárečí zelé, patrí medzi povinné zastávky v regióne, najmä koncom leta a na jeseň. O miestnom rybárstve s chovom vlastných rýb či o obľúbenom remeselnom pivovare radšej ani nehovoríme. Pivo sa ale v Bratislave a v jej okolí varí vo viacerých malých pivovaroch, v obci Prievaly na Záhorí sa v pive aj vykúpete. Malé Karpaty a víno. To je záruka kvality. Vinári na Malokarpatskej vínnej ceste od Rače cez vinárske metropoly Pezinok a Modra či v dedinách pod Karpatmi vás pri návšteve zaiste pohostia. A nemusia to byť iba fantastické pagáčiky k vínu. Poniektorí prevádzkujú reštaurácie s výhľadom na vinohrady. Aby ste videli, ako sa darí viniču, z ktorého sa dostalo to lahodné víno až do pohára. No a potom tu máme Bratislavu. Gastro ponuka siaha od medzinárodných kuchýň všetkých kútov sveta, cez moderný pouličný street-food, reštaurácie s jedlami starého Prešporka až po miesta, z ktorých máte Bratislavu a jej okolie ako na dlani. ### Región mnohých kultúr Nielen chlebom je človek živý, aj ducha treba nachovať a k hviezdam pozdvihnúť, aby národ nebol malý a zakrpatený. Skoro, akoby národný buditeľ prehovoril. A tých miest, kde pracovali a prihovárali sa ľudu, nájdete v regióne mnoho. Povedzte si, z akej kultúry vám srdce plesá a my vám povieme, kam vyraziť. Starí Kelti, Slovania, nebodaj Rimania? Bratislavský hrad, Devín či Gerulata v Rusovciach. Maďari, Nemci, Židia, Chorváti? Niečo vznešené so závanom kráľov a slávy z čias korunovačných slávností v dnešnej Bratislave, kedysi hlavnom meste Uhorska? Červený kameň, prípadne zámok v Pezinku, kde okrem dedičstva Pálffyovcov a úžasnej vínnej pivnice uvidíte aj výnimočnú zbierku motocyklov a moderných sklárskych diel. Keď budete v Pezinku, zájdite do Malokarpatského múzea. Vinohradníctvo vám predstavia ako nikto.
A na Záhorí, ktoré je poznačené budovateľskými aktivitami Habsburgovcov? Okrem zámku v Holíči zájdite aj do neďalekých Kopčian. Kostol sv. Margity Antiochijskej datujú do 9. storočia, takže si pamätá aj Veľkú Moravu. Podľa niektorých zdrojov ide o najstarší kostol v celej strednej Európe. A keď vás láka skôr moderné umenie, tak z bratislavských kaviarní je to najbližšie do galérie Nedbalka, do Kunsthalle alebo loďou či bicyklom do Čunova, kde stojí skvostná stavba múzea moderného umenia Danubiana. ### BRATISLAVA CARD CITY & REGION Na spoznávanie všetkého, čo sme tu spomenuli, vôbec nepotrebujete auto. Aj keď nebudete bývať priamo v Bratislave. S turistickou kartou Bratislava Card City & Region si výrazne uľahčíte dopravu aj návštevu pamiatok. Zvlášť vinárskych. Stačí zaparkovať v niektorom z hotelov či penziónov v okolí Bratislavy, zaobstarať si kartu a užívať si. **Doprava po celom regióne (autobusy, vlaky, MHD v Bratislave) je potom zadarmo**, rovnako tak vstup do 16 múzeí a galérií v Bratislave či prehliadka mesta každý deň o 14.00. K tomu všetkému viac ako 100 atraktívnych zliav až do 50 %. Ešte rozmýšľate, kam pôjdete v lete na dovolenku? Bratislavský región má naozaj všetko, čo by ste si od all-inclusive dovolenky predstavovali. Leto je ideálnym časom, aby ste ho spoznali. Či už ako domáci, ktorí stále chodili niekam inam a prehliadali, čo majú hneď pod nosom, alebo ako návštevníci, ktorí mali Bratislavu len ako miesto pracovných či študijných povinností. Bratislavský región má mnohé lákadlá, ktoré stoja za spoznanie. A vďaka poznaniu a zážitkom si človek k nemu vytvorí aj úplne iný vzťah. **Zistite viac na nasledovných užitočných stránkach**:
[www.bratislavaregion.travel](https://www.bratislavaregion.travel)
[Facebook – Bratislava Region](https://www.facebook.com/bratislavaregion.travel)
[Instagram – bratislavaregion.travel](https://www.instagram.com/bratislavaregion.travel/)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!