VIDEO: Opustená garáž plná historických vrakov láka urbexerov! +ROZHOVOR

Pojmom urbexer sú označovaní ľudia, ktorí majú v obľube navštevovať opustené miesta. Čo spôsobil zub času opustenej garáži, do ktorej sa vybral Ivan Donoval?
Vydané  Text: 
## Opustené hotely, nemocnice, staré psychiatrické liečebne… Okrem ľudí bez domova, či narkomanov takéto **objekty vyhľadávajú aj ľudia, ktorí si hovoria urbexeri.** Základným princípom takéhoto bádania je obdivovať, prípadne zdokumentovať video či fotografie opustených objektov. Dôležité je ale ponechať všetky veci na svojom pôvodnom mieste, aby ho mohli preskúmavať aj iní… 10 kilometrov za hranicami Slovenska a Česka v Rakúsku **sa nachádza opustená garáž. Prebádal ju aj Ivan Donoval, ktorý si celkový zážitok z nej nenechal len pre seba.**
Opustená garáž objektívom Ivana Donovala
Ivan Donoval patrí medzi **najznámejších slovenských urbexerov.** [Na svojom konte má stovky videí práve o tejto záľube.](https://www.youtube.com/channel/UC3SZafmJ0dejVwJKsKJHq0Q) Ako sám hovorí: **“Je to len záľuba, niekto chodí po horách, niekto jazdí na motorke a niekto preskúmava opustené búdy.“**
Auto vyrábané v rokoch 1966-91
### Opustená garáž, z veľkej časti schátraná, s akým pocitom si z tadiaľ odchádzal? Išiel som tam s pocitom, že všetky autá budem poznať, no bol to omyl. Nepoznal som ani jedno. Garáž plná veteránov, prekvapila ma deštrukcia a rozkrádanie dielov, ktorá tam prebehla. Ani jedno auto nemá kompletný motor či interiér, renovácia do pojazdného stavu každého z nich by bola, takmer nemožná. odchádzal som s pocitom, že opäť viem menej ako som si myslel.
### Aj keď je základným princípom Urban Exploration nechať všetko na pôvodnom mieste. Odniesli ste si z budov napriek tomu nejaký suvenír? Urban exploration nemá žiadne pravidlá, všetko záleží len na morálnych hodnotách daného človeka. Ja osobne žiadny suvenír neberiem, žiadny nepotrebujem. Najhorší sú pokrytci, čo hlásia „zanechaj len stopy a odnes si len fotky“ to v preklade znamená: „neber nič, aby som to mohol zobrať ja“, ale je to jedno, aj tak skôr či neskôr prídu ľudia s vozíkom a budú nakladať všetko čo sa dá speňažiť za radom. ### Vie ťa táto práca uživiť? Uživiť sa ako Urban Explorer sa dá, ale nie je to môj prípad. Pokiaľ by som sa tým chcel živiť robil by som to pretože musím, teraz to robím, pretože chcem. A nemienim na tom nič meniť. ### Prezrádzaš svojim divákom aj polohu opustených objektov? Samozrejme že sa snažím fanúšikov informovať o polohe miest kde sa nachádzajú. Keď som začínal, nikto nechcel prezradiť žiadnu lokáciu, nechávali si miesta pre seba len v úzkej skupine ľudí, som rád že tento trend sa podarilo zrušiť. ### Nebojíš sa, že potom ako im prezradíš polohu, budú priestory vykrádať a devastovať? Verím v silu nášho školstva a výchovu rodičov, pokiaľ jedno alebo druhé nezlyhá ľudia opustené miesta ani žiadne iné veci nebudú ničiť či rozkrádať. Každé opustené miesto je odsúdené na zánik, odsúdil ho bývalí majiteľ, je to len otázka času, a pokiaľ sa tam prejde môj divák a uvidí ho tak ako ja ešte pred tým než ostanú len trosky, uspel som. ### Ktorý objekt v tebe zanechal najväčšiu emóciu? Asi pred mesiacom som preskúmal opustený dom – uprostred lesa, bez prístupovej cesty. Opustený je od začiatku roka 2006. Čo sa stalo s rodinou, ktorá tam žila som nezistil, ale všetky ich veci tam ostali – oblečenie, doklady, fotografie, elektronika, proste všetko. A bola to naozaj divná rodina, zvrátena rodina. Divákom miesto ukážem niekedy na konci roka. ### Odkiaľ čerpáš informácie o polohe opustených budov? Informácie o lokalitách čerpám prevažne od divákov , píšu mi ich cez komentáre, email, alebo facebook. Polohu garáže mi prezradil kamarát, no registrujem už rok že odtiaľ občas niekto uverejní fotografiu či video. Nakoniec, chátra 50 rokov. Nie je to tajné miesto.
Čo sa stalo s garážou, a prečo v nej zanechali vybavenie a autá sa Ivanovi nepodarilo zistiť. Väčšia časť z nich bola po autonehode, je možné, že sa autá repasovali a posielali ďalej do sveta.








Pokračujte na ďalší príspevok »