12 faktov a zaujímavostí o BMW

Každá značka má svoju zaujímavú históriu, bez ktorej by dnes nebola tým, čím je dnes. Vedeli ste napríklad, že BMW pred 60 rokmi takmer skrachovalo?
Vydané  Text: 
1. Spoločnosť BMW založili Karl Rapp a Franz Joseph Popp v roku 1916 s účasťou Camilla Castiglioniho v roku 1917. V súčasnosti BMW vlastní rodina Quandtovcov. 2. Mnohí ľudia si myslia, že logo BMW je navrhnuté podľa točiacej sa vrtule na lietadle. V skutočnosti bolo logo z októbra 1917 inšpirované bavorskou vlajkou a jej modro-bielou farebnou schémou, pričom vychádzalo z originálneho kruhového motívu loga pôvodnej spoločnosti Rapp Motorenwerke. Podobnosť s vrtuľou však neunikla ani samotnému BMW: v roku 1929 ilustrátor spoločnosti nakreslil plagát, na ktorom logo umiestnil práve do vrtule lietadla a tento plagát je zrejme dôvom, prečo si verejnosť spája logo BMW s vrtuľou.
Plagát z roku 1929 prvýkrát štylizoval logo BMW do vrtule lietadla, ale skutočný pôvod jeho vizuálu je odlišný.
3. Maska chladiča s ľadvinkami, ktorá je dnes pre BMW typická, sa prvýkrát objavila už v roku 1933 na modeli BMW 303. Odvtedy sa postupne vyvíjala až do súčasnej podoby. 4. Budova centrály BMW bola navrhnutá aj s úmyslom pripomínať štyri valce motora. Štyri vertikálne valce reprezentujú tradíciu BMW vo výrobe a používaní motorovej technológie, ktorej vďačí za rast. 5. Prvé auto od BMW malo názov DIXI. Po kúpe automobilového závodu Eisenach v roku 1928 získalo BMW právo na výrobu prvého vlastného auta.

1928 BMW Dixi 3-15 750cc.jpg
By VauxfordOwn work, CC BY-SA 4.0, Link 6. V roku 1959 spoločnosť BMW takmer skrachovala. Daimler-Benz takmer prevzal bavorskú značku, ale nakoniec sa BMW podarilo nájsť súkromného investora Herberta Quandta, ktorý odkúpil späť svoje podiely. Jeho rodina dodnes vlastní veľkú časť spoločnosti. 7. Spoločnosť BMW vlastní značky Mini a Rolls Royce.

8. Počas prvej svetovej vojny potrebovalo Nemecko lietadlá, čo bol pre BMW dôvod pre začiatok výroby leteckých motorov. Avšak Versaillská zmluva (1919) spôsobila, že značka BMW presunula svoju pozornosť predovšetkým na výrobu motocyklov a potom áut. Letecké motory však vyrábala až do roku 1945. 9. BMW vyrobilo svoje prvé elektrické auto už v roku 1972 a debutovalo na olympiáde v Mníchove. Jednalo sa o elektrický variant modelu 1602 s maximálnym výkonom približne 32 kW (43 koní). Batéria vydržala poháňať automobil približne 20 minút. 10. “The ultimate driving machine” je slogan, ktorý značka používa už viac ako 35 rokov. 11. Skratka BMW znamená Bayerische Motor Werken, čiže Bavorské motorové závody. 12. Prvé BMW radu M malo byť vyrobené značkou Lamborghini. V 70. rokoch 20. storočia rokoch sa značky dohodli na spolupráci pri výrobe závodného auta, pričom BMW malo dodať motor a pruženie, zatiaľ čo Lamborgini zvyšok. Avšak z finančných dôvodov sa Lamborgini zo spolupráce stiahlo. BMW nakoniec aj tak v roku 1971 vyrobilo legendárny model M1 (interné označenie E26). Bol to prvý automobil od BMW s motorom v strede, ktorý automobilka BMW masovo vyrábala, dizajn navrhol Giorgetto Giugiaro.

BMW M1 (Apeldoorn, NL).jpg
Autor: Janderk1968Vlastné dielo, CC BY-SA 3.0, Odkaz


Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!