VIDEO: Väčšie auto nemusí byť vždy bezpečnejšie! Jeep Wrangler prepadol v nárazových testoch Euro NCAP.

Koncern FCA má na krku poriadny trapas!
Vydané  Text: 
Kolega Erik vás už včera stihol informovať o nových nárazových testoch organizácie Euro NCAP, kde [najočakávanejšie SUV-čka tohto roka získali päťhviezdičkové hodnotenia.](https://autoviny.sk/novinky/118986/euroncap-otestovalo-styri-nove-suv-cka-crash-testy-ukazali-prave-to-co-sme-cakali) Išlo pritom o drahšie modely ako napríklad Hyundai Santa Fe, Audi Q3, BMW X5 alebo Jaguar I-Pace, pri ktorých sme ani nič iné neočakávali. Väčší problém s týmito testami majú skôr pravoverné offroady. **Automobilky sa pri ich vývoji v prvom rade zameriavajú na schopnosti v teréne a neberú veľký ohľad na asistenčné systémy či ochranu chodcov.** Aj preto získalo Suzuki Jimny v nedávnych nárazových testoch len tri hviezdičky. Veľmi podobné hodnotenie sme pritom očakávali aj pri väčšom modeli Jeep Wrangler, ktorý sa nám nedávno predstavil v úplne novej generácii. Zverejnené výsledky nás však doslova šokovali. Jeep Wrangler dostal z milosti len jedinú hviezdičku. **Vozidlo nepohorelo len v otázkach asistenčných systémov a ochrany chodcov, ale novinka v testoch nedokázala ochrániť ani samotnú posádku.** Pri čelnom náraze úplne zlyhala konštrukcia a došlo k vážnym deformáciám skeletu v oblastiach predného stĺpika a podlahy. Znepokojený bol po teste aj šéf organizácie Euro NCAP, Michiel van Ratingen: **„Je skutočne znepokojujúce, že v roku 2018 ide do predaja celkom nové auto, ktoré nedisponuje autonómnymi brzdami ani monitoringom jazdných prúdov.“** Jeep Wrangler však nebol jediný, kto si domov odnášal katastrofálne hodnotenie. Ešte horšie totiž dopadol Fiat Panda, ktorý je súčasťou rovnakého koncernu FCA. Panda zopakovala tragický výsledok modelu Punto z minulého roka a nezískala ani jedinú hviezdičku. **Podľa hodnotenia Euro NCAPu ide v podstate o rakvu na kolesách.** Znepokojujúce je na tom hlavne to, že ide o najpredávanejší model Fiatu v Európe a auto, ktoré často využívajú rodiny s deťmi.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.