Naozaj sú ľaváci horší vodiči? Odpovede priniesli až praktické výskumy a dáta

Podľa štatistík je v populácii približne 10 % ľavákov. Vo väčšine krajín sa jazdí napravo a tiež väčšina funkcii v aute je ovládaná pravou rukou. Je teda pre ľavákov ťažšie naučiť sa dobre šoférovať a je u nich väčšie riziko spôsobenia nehody?
Vydané  Text: 
Jeden z výskumov hovorí o tom, že **je väčšia pravdepodobnosť u ľavákov, že zomrú skôr ako praváci, najmä za volantom**. V inom výskume sa zase potvrdilo, že **ľaváci častejšie prejdu testom v autoškole na prvýkrát** – až o 10 %. Nie je však celkom jasné, či ide o vzťah medzi ľaváctvom a šoférovaním alebo či jedno zapríčiňuje druhé. Výsledky boli tiež často hodnotené iba na základe sebahodnotenia, teda nie podľa reálnych problémov pri šoférovaní. Väčšina ľavákov nemá pocit, že by mali so šoférovaním nejaké potiaže zapríčinené tým, že sú ľaváci. Vysvetlením môže byť aj to, že ide o zručnosť, ktorú nadobúdajú ako novú a od začiatku si musia zvyknúť na používanie pravej a ľavej ruky a nôh určitým spôsobom. Nemusia teda prerábať svoje nevedomé zvyky, iba sa naučiť nové. Keď si na to časom zvyknú, ich pohyby sa zautomatizujú. Ľaváci by mohli mať výhradu predovšetkým voči prevodovej páke, ktorá sa ovláda pravou rukou. Zdá sa však, že omnoho **dôležitejšiu funkciu zohráva práve ľavá ruka**, ktorá je u nich dominantná, **pretože ňou kontrolujú smer jazdy**. Pravá ruka je síce tiež dôležitá, keď potrebujú preradiť rýchlosť, ale v dnešnej dobe, kedy sú na trhu aj automatické prevodovky sa zdá, že tento problém nie je zásadný. **Ovládanie funkcii ako rádio, klimatizácia či navigácia je sústredené do stredovej konzoly auta**. Mohlo by sa teda zdať, že v našich končinách to bude pre ľavákov opäť menší problém. Väčšina áut má však ovládanie týchto funkcii aj na volante, čo im manipuláciu značne uľahčuje. **Výhodou pre ľavákov** je napríklad lepšia zručnosť pri platení cez okienko vodiča, či podávaní dokladov cestnej kontrole. To však platí iba tam, kde sa jazdí s volantom na ľavej strane. **Byť ľavákom však nezahŕňa iba dominanciu ľavej ruky, ale tiež ľavej nohy**, ktorá je pri šoférovaní využívaná iba vo veľmi malej miere pri preraďovaní. Pri brzdení a zrýchľovaní používame pravú nohu. **Aj tu ide však iba o zvyk, ktorý keď sa stane zautomatizovaným, nerobí ľavákom žiadne ťažkosti**. Samozrejme je vždy možné kúpiť si auto s automatickou prevodovkou a tomuto problému sa tak úplne vyhnúť.


To, že byť ľavákom nespôsobuje problémy pri šoférovaní, dokazujú aj vynikajúci jazdci z histórie, o ktorých sa vie, že boli alebo sú ľaváci. **Ayrton Senna** bol brazílsky automobilový pretekár F1, ktorý sa stal trikrát majstrom sveta.
**Valentino Rossi** je taliansky motocyklový pretekár, ktorý získal 9-krát titul majstra sveta.
**Buzz Aldrin** je bývalý americký stíhací pilot a astronaut, bol pilotom Apollo 11 počas prvej misie na Mesiac.




Zdroje:
http://thenewswheel.com/is-driving-a-car-difficult-for-a-left-handed-person/
https://www.lefthandersday.com/tour/left-handed-drivers#.W_6Wq2j0m00








Pokračujte na ďalší príspevok »