Najzvláštnejšie cestné zákony vo svete

Ak sa vám občas zdá, že Slovensko má niektoré zákony navrhnuté nesprávne alebo nelogicky, vedzte, že v zahraničí to nie je oveľa lepšie. Pozrite sa na zoznam siedmich kurióznych cestných zákonov zo sveta.
Vydané  Text: 
Na nemeckú diaľnicu nesmiete vstupovať s nedostatočným množstvom paliva v nádrži. Vzdialenosti medzi čerpacími stanicami sú veľké.
### Zákaz vyprázdnenia nádrže auta na diaľnici (Nemecko) Možno si hovoríte, že čo je už toto za nariadenie, ale v konečnom dôsledku mu celkom rozumieme. Nemci zabráňujú prípadným problémom spojeným s úplným vyčerpaním palivovej nádrže tým, že skrátka zakázali jej vyčerpanie. V praxi to znamená povinnosť vstupovať na diaľnicu s dostatočne plnou nádržou a ostražitosť v sledovaní tabúľ informujúcich o vzdialenosti k nasledovnej čerpacej stanici.
V Rusku je údajne zakázané šoférovať špinavé auto, zákon určuje povinnosť pravidelne ho umývať. Do akej miery sa zákon dodržiava v realite, nevieme.
### Povinnosť mať čisté auto (Rusko) V Rusku existuje povinnosť mať čisté auto a pokiaľ vás zastaví policajt so zlou náladou, môže vás za neprimerane zašpinené vozidlo pokutovať. Vzhľadom na množstvo videí z Ruska, na ktorých je očividne zachytených množstvo špinavých vozidiel, o praktickom uplatňovaní tohto zákona pochybujeme, ale za znečistené vozidlo môžete dostať pokutu vo výške dvetisíc rubľov, teda asi 26 eur. Na znečistené vozidla myslia aj slovenské zákony, znečistenie by nemalo brániť vo výhľade vodiča, nemalo by zakrývať evidenčné číslo vozidla alebo spôsobovať znečistenie okolia.
Na Cypre nesmiete jesť počas šoférovania. Zákon platí aj na pitie nápojov.
### Zákaz konzumácie počas jazdy (Cyprus) Na Cypre vám môže policajt udeliť pokutu vo výške 85 eur, ak vás počas šoférovania prichytí s jedlom alebo nápojom v ruke. Snahe o obmedzenie konzumácie jedla v podstate rozumieme, vidíme za tým záujem o zvýšenie pozornosti vodičov na jazdu, ale regulácia pitia nápojov je pritiahnutá za vlasy. Súčasťou bezpečnej jazdy je nepochybne aj dodržiavanie pitného režimu a ak sa má vodič pri každom napití najprv zastaviť, plynulosti premávky to rozhodne neprispieva.
Ruka hore? Na Cypre si koledujete o pokutu. Zákon určuje povinnosť držať volant obomi rukami.
### Zákaz púšťať volant (Cyprus) Cyprus tu máme opäť, tentokrát s oveľa nezmyselnejším nariadením. Podľa zákona by ste mali počas jazdy držať volant obomi rukami. Podľa dostupných zdrojov bolo cieľom zákonodarcov obmedziť vulgárne gestá vodičov, ktorí sa neboja stiahnuť okno a vystrčiť hroziacu päsť von z auta. Zákaz sedieť v aute s opitým šoférom (Japonsko) Keď v Japonsku policajti zastavia vozidlo a zistia, že jeho vodič požil alkoholické nápoje, spoločne s ním budú niesť dôsledky aj jeho pasažieri. Nezmysel? Neprávosť? Nie, je to dobrý spôsob, akým prinútiť aj ostatných ľudí, aby dbali na dodržiavanie zákonov. Ako pasažier máte v Japonsku zákaz vyskytovať sa vo vozidle s opitým vodičom.
V Alabame nesmiete jazdiť so zaslepenými očami. Doteraz takýto zákon nemal zmysel, ale v dobe samojazdiacich áut naberá na význame. (foto: Apex TV na YouTube)
### Nesmiete jazdiť so zaslepenými očami (Alabama, USA) Už vás niekedy napadlo, že by ste si zajazdili mestom s páskou na očiach? Dobrý nápad! Lenže nie v Alabame, kde je jazda so zaslepenými očami (napríklad šatkou, páskou či inak) vyslovene zakázaná zákonom. Samozrejme, že na celom svete existuje asi iba niekoľko jedincov, ktorí by si trúfli riskovať natoľko, že by si zo zábavy zalepili oči a sedeli na sedadle vodiča. Niektoré zákony v Spojených štátoch pretrvali aj niekoľko stoviek rokov a keďže nemali význam, ostávali mimo pozornosti zákonodarcov a tí ich nezrušili. Platí to aj v tomto prípade, lenže v kontexte moderných technológií zákon opäť nadobúda na význame. Rozmach samojazdiach áut môže vodičov motivovať k riskovaniu a testovaniu schopnosti vlastných áut tým, že sa zaslepia a plne sa oddajú technológiám. Teda napríklad test autopilota Mercedes-Benzu triedy S, ktorý pred štyrmi rokmi zrealizoval náš kolega so spacou maskou na očiach, by bol v Alabame protizákonný.
Ak máte vo vodičskom preukaze uvedené, že nosíte okuliare, musíte ich mať nasadené nielen počas jazdy, ale záložné okuliare musia byť súčasťou vašej povinnej výbavy.
### Povinnosť mať v aute záložné okuliare (Španielsko) Ak potrebujete okuliare na diaľku, počas jazdy ich vždy musíte mať nasadené a navyše ich musíte mať zapísané aj vo vodičskom preukaze. Takýto zákon máme aj na Slovensku a dáva zmysel. Rovnako k veci pristupujú aj v Španielsku, ale s tým rozdielom, že tu zákon ukladá povinnosť mať v aute aj náhradné okuliare. Dôvod je taký, že keď sa ponáhľate a zabudnete si okuliare doma, v aute budete mať vždy rezervné. Na kurióznosti tohto zákona pridáva iba skutočnosť, že keď niekto potrebuje okuliare na to, aby zvládal bežný život, zrejme nebude šoférovať bez nich.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!