Doprava a parkovanie u nás neboli lepšie ani pred takmer 50 rokmi, dokazuje TV reportáž z roku 1977

Dopravu a parkovanie v 70. rokoch v Bratislave dokumentuje reportáž Česko-slovenskej televízie, ktorú sa oplatí vidieť.
Vydané  Text: 

Parkovanie automobilov je dnes problémom snáď každého mesta na Slovensku a centrá väčších miest sú na tom výrazne horšie. Motoristi parkujú kde sa dá, vytláčajú tak často domácich a tí musia svoje vozidlá odstaviť aj o niekoľko ulíc od svojho bydliska. Situáciu do istej miery rieši nová parkovacia politika hlavného mesta, avšak aj tá obnáša početné nuansy, ktoré motoristom-rezidentom spôsobujú vrásky na čele Zdá sa, že podstatou tohto problému je čoraz väčšie množstvo ľudí, ktorí chcú alebo potrebujú mať vlastné auto. Krátka reportáž od Česko-slovenskej televízie poukazuje na problémy s parkovaním už v roku 1977, teda pred 46 rokmi! Za štyri desaťročia sa však situácia prevažne zhoršila, no zdá sa, že dôvody sú stále rovnaké, ako tie uvádzané vo videu. Reči starých Bratislavčanov o tom, že pred rokmi sa parkovalo ľahko, teda treba brať s nadhľadom.
**Text z reportáže:** *Motorizovaní obyvatelia našej Bratislavy si už neraz povzdychli nad problémom s parkovaním v centre mesta. Parkovísk je málo a preto mnohí vodiči odstavia svojich štvorkolesových tátošov i na miestach, kde je to zakázané: na chodníkoch, v úzkych uličkách. Využívajú každé voľné miesto, hoci aj za križovatkou. Ba nájdu sa aj motorizovaní milovníci prírody, ktorí nadovšetko milujú vôňu trávy a tichý šum stromov. Taká je situácia v centre väčších miest a nie je ľahké ich vyriešiť.* *Na nových sídliskách však na motoristov nezabudli a vystavali pre nich priestranné parkovacie plochy. Tieto sú však väčšinou prázdne; ani nie tak preto, že by v nových panelákoch bývalo málo majiteľov áut. Kde potom parkujú ich vozy? Stačí pohľad na druhú stranu vežiakov a odpoveď nájdeme vo farebnej šnúre áut pri chodníku. Títo šoféri si už tak zvykli na kolesá svojich áut, že i dvadsať krokov od parkoviska ku vchodu do schodiska je pre nich veľká vzdialenosť.* *Nejde nám len o fyzickú kondíciu našich spoluobčanov, ale i o benzínové výpary, ktoré sa takto dostávajú bližšie k našim oknám a cez ne do bytov.* *Čo keby sme už zajtra zaparkovali svoje auto na voľnom miesta parkoviska na našich nových sídliskách?* ### Ďalšie video: Doprava v Bratislave v roku 1966 Na záberoch môžete vidieť napríklad aj Račianske mýto bez svetelnej signalizácie, Račiansku či Štefánikovu ulicu:




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé