Smart proti triede S bez problémov

Súboj Dávida a Goliáša. Ako môže uspieť nový Smart Fortwo, ak sa mu v protismere objaví Mercedes triedy S, patriaci do úplne inej váhovej kategórie?
Vydané  Text: 
Cieľom testu, v ktorom sa proti sebe postavili veľkosťou aj hmotnosťou dva protipóly koncernu Daimler, 1 124 kilogramový Smart a 2 308 kg vážiaci Mercedes triedy S, bolo dokázať bezpečnosť malého automobilu. Náraz prebehol pri rýchlosti 50 km/h a autá sa stretli s prekrytím 50 percent. Pri triede S by bol nejaký nedostatok prekvapením, no s o to väčším napätím sa čakalo ako obstál Smart. Výsledky dokazujú, že veľkosť v tomto prípade nie je hendikepom a Smart ponúka obom členom posádky dostatočnú mieru ochrany. Priestor kabíny zostal po náraze neporušený a ani hodnoty spomalenia pasažierov neprekročili kritické hodnoty. V prípade podobnej nehody tak majú značné šance na jej prežitie bez zranení. Svoj podiel na priaznivom výsledku stretu však má i veľký Mercedes, ktorý svojimi deformačnými zónami absorboval väčšiu časť nárazovej energie. ![v708z67ALww](http://img.youtube.com/vi/v708z67ALww/0.jpg) Podľa predstaviteľov automobilky prešiel malý Smart rovnakým vývojovým programom ako väčšie automobily koncernu, napríklad nový Mercedes triedy C, alebo S. Vďaka tomu spĺňa najvyššie bezpečnostné štandardy súčasnosti, z ktorých niektoré výrazne prekračujú požiadavky legislatívy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!