Varšava – mesto príbehov

Tohtoročné jednoznačné víťazstvo Varšavy v hlasovaní Best European Destination, keď s prehľadom strčila do vrecka mestá ako Atény, Londýn či Praha, nastolilo otázku – čím je poľské hlavné mesto také výnimočné?

Vydané  Text: 

Odpoveď vôbec nie je jednoduchá, pretože Varšava býva vnímaná skôr ako centrum stredoeurópskeho biznisu. Varšava nie je starým mestom, veď sídlo poľského kráľa sa sem z Krakova presťahovalo až v roku 1596. Počas vlády posledného poľského kráľa Stanislava Augusta Poniatovského musela byť jedným z najkrajších centier našej časti Európy, čo dodnes pripomína 10 kilometrov dlhá veľkolepá Kráľovská cesta. Vedie zo Zámockého námestia v Starom Meste cez luxusom oplývajúce bulváre Krakovské Predmestie a Nový Svet (cez víkendy sa z nich stávajú pešie zóny), okolo rozľahlého parku Kráľovské kúpele a odtiaľ do bývalej kráľovskej rezidencie vo Wilanove.

Počas chvíľky navyše zistíte, že zelene má Varšava na rozdávanie a v spomínaných Kráľovských kúpeľoch sa dajú stráviť hodiny príjemnými prechádzkami, kŕmením veveričiek, alebo počúvaním pravidelných nedeľných koncertov kompozícií Chopina hraných pianistami z rôznych kútov sveta. Začínajú sa vždy na poludnie a potom o 16. hodine.

Ak sa chcete pripojiť k davom poslucháčov sediacich na okolitých trávnikoch, nezabudnite si deku. Nemenej zaujímavé je Chopinovo multimediálne múzeum v centre, kde jmôžete stráviť počúvaním majstrových skladieb aj niekoľko hodín.

Sever vs. juh

Ľavobrežné centrum mesta by sa dalo rozdeliť na severné a južné s hraničnou čiarou v širokej triede Aleje Jerozalimskie, ktorú lemujú hotely, obchody, reštaurácie, múzeá a slávna umelá palma. Severnú časť tvorí varšavský Manhattan v kombinácii so zvyškami predvojnovej architektúry a nevábneho socrealizmu. Južná časť má predvojnový šmrnc a nájdete v nej mnoho elegantných barov a reštaurácií. Kúzelné je v tejto južnej časti aj nákupné centrum Koszyky s pestrou gastronomickou ponukou (reštaurácia Ćma je dokonca otvorená nonstop!) či hipsterské okolie námestia Plac Zbawiciela. Viac turistickú atmosféru má historické Nové a Staré mesto s Kráľovským zámkom. V roku 1944 síce ľahli popolom, ale ihneď po vojne sa začala rekonštrukcia natoľko vydarená, že Staré Mesto bolo dokonca zapísané v roku 1980 na zoznam UNESCO – ako najmladšie staré mesto na svete.

Inzercia

Európsky unikát

Medzi tunajšími mrakodrapmi dokonca najnovšie nájdete aj najvyššiu stavbu v EÚ – Varso Tower s výškou neuveriteľných 310 metrov! Možno práve tento architektonický mišmaš s kombináciou výnimočných múzeí a gastronómie zo všetkých kútov sveta je práve tým géniom loci, ktorý pomohol poľskej metropole k tohtoročnému víťazstvu. Interaktívne Múzeum Varšavského povstania, Múzeum histórie poľských Židov POLIN, alebo Centrum Kopernika vzniklo s najvyššími ambíciami obstáť vo svetovom meradle, čo sa podarilo.

Navštívte jedno miesto za všetky – roh ulíc Chłodna a Żelazna. Lávku cez ulicu Chłodna, ktorá oddeľovala veľké ghetto od malého, ilustruje umelecká inštalácia. Hneď vedľa nájdete najužší dom na svete (Dom Kereta) a reštauráciu Czerwony Wieprz, ktorá sa štýlovo vyžíva v časoch socializmu.

Inzercia

 

Na pravom brehu

Zatiaľ čo ľavý breh Visly ponúka v lete hlučnú zábavu v nábrežných baroch tisícom ľudí, pravý v štvrti Praga je úplne iný. Tunajší prístup k Visle je možno posledným neregulovaným nábrežím v európskej metropole. Výstavba metra premenila aj Pragu s jej subkultúrou plnou dvorov s kaplnkami, muralov či umeleckých ateliérov, na štvrť vyhľadávanú turistami aj samotnými Varšavčanmi.

 

V bývalej pálenici vodky Koneser vzniklo interaktívne múzeum tohto tradičného poľského nápoja, v neďalekom industriálnom objekte Soho Factory vás oslní jediné múzeum neónov na svete. V ulici Ząbkowska si skočte na tradičné poľské jedlá do mliečneho baru, čo je obdoba našich ľudových jedální. A pokiaľ platí príslovie, že láska prechádza žalúdkom, potom vedzte, že do Varšavy sa zamilujete hneď na prvý pohľad.

  • Text: Pavol Trojan
  • Foto: Foap, Adobe Stock, Mariusz Cieszewski, POT

 

Jednoduché cestovanie

    • Do Varšavy sa z východu Slovenska dostanete jednoducho – letecky priamo z Košíc. Bratislavčania môžu letieť z Viedne a pokiaľ sa rozhodnete pre automobilovú dopravu, najrýchlejšia cesta vedie cez Ostravu a následne smerom na Katovice Čenstochovú. Zo slovenských hraníc vo Svrčinovci je to po ceste A1 necelých 450 km, čo by ste mali zvládnuť za 4,5 hodiny. Za diaľnice zaplatíte v prepočte necelých 13 eur.
    • Za parkovanie na uliciach v centre mesta sa platí v automatoch (prvá hodina 4,50 PLN, potom je každá hodina trošku drahšia), no iba v pracovné dni v čase 8.00 — 20.00, takže cez víkendy a v noci je parkovanie v centre v uliciach s označením Strefa Płatnego Parkowania úplne zadarmo. Parkovať sa dá aj v nákupných centrách, kde sú podmienky podobné tým na Slovensku, teda väčšinou je prvá hodina zadarmo. Viac tu: zdm.waw.pl
    • Čo sa týka lístka na mestskú dopravu (električky, autobusy a 2 línie metra), tak turisti radi využívajú jednodňový lístok za 15 PLN, alebo trojdňový lístok za 36 PLN. Dajú sa kúpiť v trafikách, ale už takmer aj vo všetkých vozidlách električiek a autobusov a platia sa kreditnou kartou. Viac info tu: wtp.waw.pl






ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement