Imobilizácia áut v Rusku: čo sa to tam deje a ako blokovanie serverov zasiahne majiteľov áut?

Ruské médiá informujú, že európske automobilky blokujú ruským servisom a predajcom prístup k serverom, čo má znemožňovať servis aj využívanie príplatkových funkcií áut. Dôsledky majú byť katastrofické, ruský motoristický denník Kolesa si tvrdenia domácich médií overoval v teréne.

Vydané  Text: 

### Rusi sa prispôsobili po svojom
Vplyvom sankcií zo západu prichádzajú obyvatelia Ruska o prácu a výhody spojené s globalizáciou, sankcie ovplyvňujú ekonomiku, ktorej podstatnou súčasťou je práve autopriemysel. A ten na seba viaže celý reťazec ďalších priemyselných a obchodných ooodvetví, takže je v záujme domácich, aby prosperoval aspoň v rámci aktuálnych možností.

Preto ruský automobilový priemysel v súčasnosti prechádza významnou transformáciou.

Vrcholom ľadovca celého autopriemyslu sú predajcovia, ktorí prišli o možnosť importovať do krajiny vozidlá zo západu, čo je pre nich vážny strategický problém. Riešenie našli v indiviuálnom dovoze a predovšetkým dovoze celkom nových značiek z Ázie, ktoré teraz v Rusku údajne rozkvitajú. Dokonca sa po rokoch obnovila domáca výroba automobilky Moskvič, jej model je [preznačkovaným čínskym elektromobilom JAC JS4](https://www.autoviny.sk/novinky/124232/rusi-obnovili-vyrobu-znacky-moskvic-ako-vzdy-utajuju-dolezite-detaily-mame-aj-fotky-interieru).

Sprievodným javom celej situácie v Rusku je aj neochota importérov zabezpečiť automobily štandardnou zárukou a dostupnosťou odborného servisu; téme sme sa už venovali v samostatnom príspevku [Aké značky automobilov sú stále v Rusku? Predajcovia spustili paralelný dovoz známych aj nových značiek, no bez záruky či servisu](https://www.autoviny.sk/novinky/124322/ake-znacky-automobilov-su-stale-v-rusku-predajcovia-spustili-paralelny-dovoz-znamych-aj-novych-znaciek-no-bez-zaruky-ci-servisu).

Aké značky automobilov sú stále v Rusku? Predajcovia spustili paralelný dovoz známych aj nových značiek, no bez záruky či servisu

Ktoré automobilky v súčasnosti pôsobia v Rusku a ktoré sú ešte na odchode? Autonews.ru zostavil aktuálny zoznam značiek s ich aktuálnym stavom na konci roka 2022, voľný preklad príspevku prinášame po redakčnej úprave.

### Vypínanie serverov pre ruských používateľov
Automobiloví výrobcovia sa rozhodli nielen zrušiť dodávky automobilov a súčiastok do Ruska, ale aj obmedziť elektronickú komunikáciu s touto krajinou.

Ruský denník kolesa.ru uvádza, že táto sankcia obnáša odpojenie predajcov a servisov od serverov automobiliek, znefunkčnenie mobilných aplikácií a tiež nemožnosť ďalšieho využívania špecializovaného softvéru, ktoré automobilky poskytli importérom a servisom.

V dobe digitalizácie môže byť takýto krok vážnym ohrozením pre majiteľov automobilov, pretože prichádzajú o možnosť servisovať svoje automobily, v prípade prémiových nemeckých výrobcov má ísť údajne aj o obmedzenie obyčajnej diagnostiky.

Toto sa však podľa denníka kolesa.ru zatiaľ nepotvrdilo, čo si autor reportáže overil aj osobne. Dokonca zistil, že v Rusku avizované nútené odpojenie sa od elektronických služieb západu neprebieha tak dramaticky, ako to hovoria domáce médiá – vraj predajcovia, servisy aj čiptuningové garáže fungujú v podstate ako predtým.

Pre majiteľov automobilov značiek Mercedes, BMW a Audi to znamená predovšetkým nemožnosť využívať prémiové služby, ako ovládanie funkcií vozidiel na diaľku cez mobilný telefón. Ohrozenými majú byť funkcie ako diaľkové zapnutie klimatizácie, vyhrievania sedadiel či monitorovanie stavu vozidla.

V prípade servisov sú hrozby podstatnejšie. Bez pripojenia k oficiálnym serverom, ku ktorým pristupujú cez špecializovaný softvér a skenery, nie je servis vozidiel zapísaný do centrálnych databáz, a tak autá, hoci celkom nové a autorizovane servisované, prichádzajú o záruku, aktualizácie softvéru a eventuálne aj niektoré druhy servisných úkonov.

Servisy však podľa denníka tvrdia, že na trhu je dostatok alternatívneho softvéru, ktorý vedia využiť a zabezpečiť tak údržbu vozidiel zákazníkov.

Podľa všetkého zatiaľ Rusom jazdiacich na Mercedesoch neustále pripojených na internet nehrozí, že by sa im počas jazdy auto zastavilo s varovnou hláškou „Štart motora nemožný“.

„Zatiaľ, od začiatku februára, sa skenerom nič strašné nestalo: fungujú. A ak sú vypnuté, existuje veľa alternatív, takže netreba čakať na tragédiu. Je možné, že mobilné aplikácie naozaj prestanú fungovať a nikto nevie povedať, čo v tomto prípade robiť. Ale dá sa žiť aj bez nich. Bez skenerov sa žiť nedá, no je ich veľa, vrátane tých z krajín lojálnych Rusku. Takže bude jednoznačne jednoduchšie riešiť diagnostiku, údržbu a opravy, ako paniku,“ sumarizuje na záver Michail Balandin, autor denníka.









Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.