Nové Peugeoty 3008 a 5008: Úplne nové dizajny, podvozky, pohony aj vyhliadky značky

Do roku 2025 má byť elektrický pohon dostupný pre každý model výrobcu.
Vydané  Text: 
PARÍŽ – Peugeot uvedie na trh novú generáciu kompaktného SUV 3008 už v druhej polovici roka a pôjde o batériové elektrické vozidlo. **Peugeot 3008 tak bude prvý model postavený na platforme STLA Medium od koncernu Stellantis**. Po modeli 3008 bude nasledovať **nová verzia stredne veľkého SUV 5008**, hoci výrobca neinformoval o dátume uvedenia na trhy. **Jerome Micheron**, globálny produktový riaditeľ Peugeot, vo štvrtok na internetovom podujatí značky s názvom „E-Lion“ povedal, že modely 3008 a 5008 sú navrhnuté ako plne elektrické vozidlá, ale na niektorých trhoch budú mať naďalej hnacie ústrojenstvo so spaľovacím motorom. V online podujatí generálna riaditeľka **Linda Jackson** a Micheron podrobne opísali **prebiehajúcu transformáciu Peugeotu**, ktorej cieľom je byť už do roku 2030 plne elektrickou značkou (aspoň v Európe). Jackson povedala, že **Peugeot sa zaviazal ponúkať plne elektrickú verziu každého vozidla vo svojej európskej zostave** a do roku 2025 uvedie na trh päť nových plne elektrických vozidiel: kompaktný hatchback a kombi e-308 v tomto roku, ďalej kompaktný fastback e-408 a modely 3008 a 5008. Značka bude v Európe predávať iba plne elektrické vozidlá „už v roku 2030,“ dodáva. Súčasné plne elektrické vozidlá Peugeotu zahŕňajú malý hatchback e-208, malé SUV e-2008 a dve osobné dodávky – Rifter a Traveller.

Test Peugeot 3008: Moderné rodinné SUV s trojvalcom? Zdá sa, že bez problémov

Robíme testy áut pre ľudí, ktorí kupujú nové autá. Pre všetkých, ktorí zvažujú nové SUV, sme pripravili test Peugeotu 3008 vo výbave GT Pack.

### Elektrický Peugeot 3008 SUV 3008 bude k dispozícii s tromi plne elektrickými pohonmi, vrátane verzie s dvojmotorovým pohonom všetkých kolies. Žiadne podrobnosti o 5008 neboli odhalené. Peugeot zverejnil obrázok plne elektrického radu siedmich vozidiel, ale opäť neboli zverejnené žiadne podrobnosti o konkrétnych modeloch, Jackson však poukázala na to, že siluety odrážajú skutočné modely. Dizajn týchto modelov má byť ovplyvnený konceptom [Peugeot Inception](https://www.autoviny.sk/novinky/124370/nie-peugeot-inception-volant-este-ma-je-vsak-iny-pretoze-odhaluje-buducnost-autopriemyslu) odhaleným v januári na výstave CES v Las Vegas. Vozidlá na platforme STLA Medium budú mať dojazd až 700 km a budú pracovať s trakčnými akumulátormi s kapacitami 87 až 104 kilowatthodín. Stellantis opísal platformu ako „BEV by design“, zároveň však môže naďalej obsahovať aj konvenčné spaľovacie motory.

Nie, PEUGEOT INCEPTION volant ešte má. Je však iný, pretože odhaľuje budúcnosť autopriemyslu

Automobilka Peugeot na technologickom veľtrhu CES 2023 odhalila koncepčný automobil Inception, ktorým demonštruje svoju víziu nie tak ďalekej budúcnosti osobných automobilov. Slovo inception pritom nachádza pôvod v latinčine a znamená *začiatok, počiatok*, čím chce výrobca poukázať na to, že sa osobné automobily budú musieť významnejšie zmeniť. Nepôjde však o zmeny, ktoré by boli príliš radikálne –... Prečítať celé








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.