Koniec mobilu za volantom! Polícia bude mať špeciálne radary, ktoré si posvietia na každého.

Polícia sa chystá modernizovať svoju techniku. Do jej portfólia by mali pribudnúť špeciálne radary, ktoré dokážu odhaliť používanie mobilu za volantom či nezapnutý bezpečnostný pás.
Vydané  Text: 
Len na začiatku augusta vstúpila do platnosti novela zákona č. 8/2009, ktorá klasifikuje používanie telefónneho zariadenia za volantom ako závažné porušenie pravidiel cestnej premávky. Veľa vodičov si však z toho ťažkú hlavu nerobí a mobil z ruky takmer nepustia. Pripravovaná novinka polície im však môže narobiť poriadne problémy. Policajný zbor SR totiž plánuje nakúpiť špeciálne kamerové radary, ktoré si na nich posvietia. ### Mobil z ruky preč Podľa portálu [tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/domace/clanok/282792-policajti-si-na-priestupky-posvietia-specialnou-technikou-budu-vam-vidiet-dovnutra-auta?fbclid=IwAR0fQZBPRM3x998VtvctwKS8L1dGRzCGIIPWuNHplwYz8_eB6t1LKssNou0) je dokazovanie použitia mobilného zariadenia vodičom pomerne náročné. V aute musí sedieť policajt s kamerou, ktorý monitoruje ostatných vodičov. Až po získaní potrebného dôkazového materiálu vo forme videonahrávky, môže dôjsť k samotnému uloženiu pokuty. Štatisticky pritom hovoria, že mobil v rukách vodiča a následná nepozornosť je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd.

Pripravte sa na viac policajných kontrol. Polícia posilňuje hliadky a kontrolovať nebude len vodičov

V prvých týždňoch nového školského roka sa pripravte na zvýšené množstvo policajných hliadok. Tie budú kontrolovať nielen vodičov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

Polícia podľa Tomáša Vrábela, riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia PZ, plánuje v najbližšej dobe zakúpiť modernú techniku. **Fotoďalekohľady budú pomáhať policajtom odhaľovať používanie mobilu za volantom. Okrem toho sa vďaka tejto technike bude dať odhaliť napríklad aj či je vodič pripútaný bezpečnostným pásom**.
Používanie mobilného telefónu počas jazdy je nielen zakázané, ale predovšetkým nebezpečné. Obzvlášť v neznámom prostredí.
### Vidí aj v noci **Nová technika**, ktorá by mala vstúpiť do používania, **je schopná monitorovať až tri jazdné pruhy naraz a odhaliť používanie telefónu alebo nezapnutého bezpečnostného pásu aj počas tmy**. Výhodou je taktiež aj možnosť vidieť cez čelné sklo a to aj vtedy, pokiaľ na auto svieti priame slnko. Toto všetko zvládne moderný fotoďalekohľad podľa informácií z reportáže [tvnoviny.sk](https://tvnoviny.sk/domace/clanok/282792-policajti-si-na-priestupky-posvietia-specialnou-technikou-budu-vam-vidiet-dovnutra-auta?fbclid=IwAR0fQZBPRM3x998VtvctwKS8L1dGRzCGIIPWuNHplwYz8_eB6t1LKssNou0) až na vzdialenosť jedného kilometra. Nákup novej techniky by však nemusel končiť len týmto špeciálnymi obrazovými radarmi. **Aj keď to zatiaľ ešte nie je témou dňa, polícia by v budúcnosti mohla zakúpiť aj špeciálne zvukové radary**. Tie sú určené na monitorovanie úrovne hluku produkovanej okoloidúcim autom. Aj na zvukové znečistenie totiž platia určité predpisy Európskej únie. Podobné zariadenia sú pritom bežnou výbavou polície v niektorých krajinách Európy.

AKTUÁLNE: Od 1. augusta sa mení zákon. Telefonovanie za volantom a prekročenie rýchlosti sa trestá ešte prísnejšie

Od pondelka 1. augusta 2022 vstupuje do platnosti novela zákona, ktorá rekvalifikuje výrazné prekročenie rýchlosti či používanie telefónu za volanom. Okrem toho pojednáva aj o znížení minimálneho veku pre určité skupiny vodičských oprávnení.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!