Nemci predstavili sériový elektromobil, ktorý sa dokáže nabiť zo slnka! Je lacnejší než mnohé spaľovacie autá

Rodinný hatchback so solárnymi panelmi zbiera energiu zo slnka.
Vydané  Text: 
Nemecká spoločnosť Sono uviedla, že **cena produkčného solárneho elektromobilu Sion zostane na úrovni 25 000 eur** (bez DPH) napriek rastúcej inflácii. Sion – krabicový hatchback pokrytý solárnymi panelmi, vďaka ktorým sa môže nabíjať prakticky kdekoľvek – bol po rokoch vývoja konečne dotiahnutý do sériovej podoby s novými svetlami, kľučkami dverí a priestrannejšieho interiéru.
Zatiaľ čo Sono pozorne sleduje nárast cien materiálov, nateraz neplánuje ďalej zvyšovať čistú cenu modelu zo súčasných 25 126 eur (25 654 USD), povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ nemeckého startupu, Laurin Hahn. Spoločnosť Sono, ktorá mala problémy so zabezpečením financovania pred uvedením na burzu v New Yorku ešte minulý rok, plánuje spustiť výrobu modelu Sion už budúci rok vo Fínsku. **Cieľom firmy je do siedmich rokov vyrábať 257 000 vozidiel ročne.**
Startup očakáva, že ich nabíjateľný elektromobil ponúkne dojazd až 305 kilometrov so solárnymi článkami schopnými dodať batérii v priemere až 112 kilometrov energie za týždeň. **Vďaka zabudovaným solárnym panelom by mali vodiči v mestských oblastiach navštevovať nabíjacie stanice sporadickejšie než vodiči elektromobilov s porovnateľnou veľkosťou batérie.** Sion má 54 kWh batériu, ktorú je možné nabíjať rýchlosťou až 75 kW (DC) a ako bonus ponúka aj reverzné dodávanie energie pre spotrebiče.
Solárne panely a batéria spoločne dodávajú energiu elektrickému motoru s výkonom 120 kW a krútiacim momentom 270 Nm, pričom Sion dosahuje maximálnu rýchlosť 140 km/h. **K dispozícii je tiež veľký 650-litrový kufor.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »