Slovensko má podľa analytikov jedny z najlepších a najrýchlejších ciest na svete. Je v tom ale háčik.

Slovensko má vraj najkvalitnejšie a najrýchlejšie cesty na svete. Štúdia Medzinárodného menového fondu však nebrala do úvahy jeden základný faktor slovenských ciest.
Vydané  Text: 
Medzinárodný menový fond pred pár dňami publikoval štúdiu pojednávajúcu o cestách v prevažnej väčšine krajín na svete. Analytici sa zamerali predovšetkým na vysokorýchlostné prepojenia medzi jednotlivými veľkými mestami v krajinách, z čoho neskôr vydali výsledky ukazujúce, že **Slovensko patrí medzi štáty s najkvalitnejšími a najrýchlejšími cestami na svete**. Realita však môže byť úplne iná. ### Až 162 zúčastnených krajín Nie je tajomstvom, že kvalitné cestné spojenie dokáže v mnohých prípadoch urýchliť prepravu tovarov a taktiež zvýšiť mobilitu zamestnancov. Tým sa automaticky znižuje miera nezamestnanosti a vyskytujú sa nové pracovné možnosti. Práve z tohoto dôvodu sa ekonómovia [Medzinárodného menového fondu](https://blogs.imf.org/2022/06/15/where-are-the-worlds-fastest-roads/) (MMF) pozreli na kvalitu ciest a priemernú rýchlosť v krajinách naprieč celým svetom. **Pracovníci MMF vyvinuli úplne novú metodológiu zameriavajúcu sa na hodnotenie kvality ciest až v 162 štátoch**. Na získanie údajov použili dostupné [Google Maps](https://www.google.com/maps) a pomocou nich merali priemerný čas, za ktorý sa ľudia dostanú z jedného väčšieho mesta do druhého. **Podmienkou hodnotenia však muselo byť, že tieto mestá sú od seba vzdialené minimálne 80 kilometrov**. Výsledky, ktoré boli publikované [v grafe týždňa MMF](https://www.imf.org/en/News/~/link.aspx?_id=A908C7853AC14C0F89CBA07F82427479&_z=z#) dokazujú, že Slovensko patrí medzi premiantov vo svete.
Mapa ukazujúca rozloženie priemernyej rýchlosti vo svete.
### Slovensko medzi najlepšími **Najlepšie cestné spojenie je samozrejme v najrozvinutejších svetových ekonomikách, ako sú Spojené štáty, Kanada, Austrália, Nemecko či Francúzsko**. Okrem toho však z grafu vyplýva, že pomerne vysokú kvalitu ciest aj s najvyššími rýchlosťami máme aj na Slovensku. **Spolu s nami sa na popredných miestach umiestnila takmer celá západná Európa, Turecko, časť južnej Afriky či niektoré štáty Južnej Ameriky**. **Na druhej strane rebríčka sú štáty, ktoré sa dnes považujú za rozvojové alebo v nich nie je rozvinutý automobilový priemysel či cestná infraštruktúra**. Sem patrí takmer celá stredná Afrika, časť Ázie a na prekvapenie mnohých aj India. Práve táto najľudnatejšia krajina na svete sa pred nedávnom zviditeľnila rekordom v najrýchlejšom vybudovaní úseku diaľnice, čím si vyslúžila aj [zápis do Guinessovej knihy rekordov](https://www.autoviny.sk/reportaze/123762/video-india-prekonala-rekord-75-kilometrovy-usek-dialnice-postavili-za-par-hodin). ### Výsledky, ktoré neodrážajú realitu **Na druhú stranu však metodológia MMF nezohľadňuje spojenie medzi mestami, ktoré nie sú prepojené rýchlostnými cestami, diaľnicami či cestami prvej triedy**. Možno práve z toho dôvodu sa Slovensko umiestnilo na popredných priečkach. **Z grafu MMF vypláva, že priemerná rýchlosť na slovenských cestách je na úrovni 93 kilometrov za hodinu**. O niečo lepšie sú na tom **Maďari a Rakúšania, pričom obe krajiny majú priemernú rýchlosť 96 km/h**. Z našich susedov sú však na tom najlepšie **Česi**, ktorí podľa MMF **majú priemernú rýchlosť na cestách na úrovni 98 km/h**. **Poliaci majú 92 km/h**, no a napokon **Ukrajina**, možno aj kvôli vojne, **má len 75 km/h**.
Slovensko sa v rámci sveta nachádza na popredných priečkach. Výsledky však môžu byť do značnej miery skreslené, upozorňuje ÚHP.
Portál [Pravda](https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/632671-vraj-patrime-ku-krajinam-s-najrychlejsimi-cestami-na-svete-aj-vas-to-urekvapilo/) informuje, že **Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) upozornil na úskalia samotnej štúdie a jej metodológie**. Poľa vyjadrení analytikov ÚHP bolo pri posudzovaní kvality ciest do úvahy brané spojenie medzi Bratislavou a Žilinou, Liptovským Mikulášom, Popradom a Košicami. Všetky z týchto miest sú však prepojené diaľnicami, rýchlostnými cestami alebo cestami prvej triedy. **Štúdia nebrala do úvahy regionálne prepojenie medzi južnými oblasťami krajiny a severom a taktiež ani problémy prepojenia väčších miest v strede Slovenska**. Tým pádom došlo k výraznému navýšeniu priemernej rýchlosti a dáta sa tak môžu zdať skreslené.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!