Prvý elektromobil od Toyoty deklaruje životnosť batérie až 1 000 000 kilometrov! A to je len začiatok:

Prelomový elektromobil príde čoskoro aj na slovenský trh.
Vydané  Text: 
Toyota pri vývoji batérie/akumulátora pre nový elektromobil bZ4X čerpala z viac než 25-ročných skúseností s batériovými technológiami pre hybridné vozidlá. Nová lítiovo-iónová trakčná batéria modelu bZ4X tak má vykazovať maximálnu trvanlivosť a spoľahlivosť. Teplota batérie sa napríklad kontroluje na úrovni jednotlivých článkov, čo minimalizuje riziko ich prehriatia a tým pádom zvyšuje životnosť článkov. Dôkazom dôvery výrobcu v použitú technológiu je **program predĺženej starostlivosti, ktorý garantuje, že batéria bude aj po 10 rokoch prevádzky (s obmedzením na 1 milión kilometrov) vykazovať 70 % pôvodnej kapacity;** podmienkou je každoročná prehliadka vozidla v autorizovanom servisnom centre Toyota. Aby mohla spoločnosť poskytovať uvedenú garanciu, **vyvíjala batériu s cieľom zachovať po 10 rokoch (240 tisíc km) až 90 % pôvodnej kapacity.** Momentálne uvádza Toyota na slovenskej stránke štandardnú garanciu 8 rokov/70 % zostatkovej kapacity, čo svedčí o tom, že presné podmienky záručných lehôt sa môžu medzi krajinami líšiť.
### Slovenské ceny **V rámci predpredajného cenníka štartuje elektromobil Toyota bZ4X na 47 000 eurách** v bohatej základnej výbave Comfort. V porovnaní s konkurenciou (nebudeme menovať) ponúka až 150 kW DC rýchlonabíjanie už v základnej výbave, ako aj tepelné čerpadlo. Japonci nešetria ani na kapacite batérií. Zatiaľ čo konkurencia ponúka v nižších výbavových stupňoch len 50 kWh akumulátor, každá Toyota bZ4X disponuje veľkou 71 kWh batériou. Tá by mala zaistiť dojazd s nulovými emisiami do vzdialenosti vyše 500 km (podľa skúšobnej metodiky WLTP). V najvyššej výbave Premiere Edition **prichádza Toyota aj so solárnou strechou, vďaka ktorej môžete ročne prejsť až 1 800 km na energiu zo slnka.** Drahšie modely disponujú tiež pohonom 4×4, zatiaľ čo základný model prichádza len s pohonom prednej nápravy.
### Technické údaje: Toyota bZ4X




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »