AKTUÁLNE: Michael Masi končí ako riaditeľ pretekov Formula 1!

Pomerne prekvapivý, no nie nečakaný krok krátko pred zahájaním úvodných testov pre sezónu 2022!
Vydané  Text: 
**Po čom mnohí volali, najmä po kontroverznom závere Veľkej ceny Abú Zabí z minulej sezóny [Formula 1](https://www.formula1.com/en/latest/article.michael-masi-replaced-as-race-director-amid-fia-structural-changes.174xskJuXpEIAiXPQ98oPE.html), sa stalo skutočnosťou**. V deň predstavenia monopostu Scuderie Ferrari sa udiali aj zmeny vo vedení celej série pretekov. Najviac si to odniesol doterajší šéf pretekov Michael Masi, ktorý končí vo svojej funkcii! ### Masi končí! **Na jeho miesto už od budúceho týždňa zasadne dvojica nástupcov – Niels Wittich (z DTM) a Eduardo Freitas (z Le Mans a WEC)**. **Asistovať im bude navrátilec do kolotoča Formula 1, Herbie Blash**. Ten kedysi pôsobil ako zástupca predchodcu Michaela Masiho, Charlieho Whitinga. **Trojica manažérov si svoje nové úlohy vyskúša už počas najbližších predsezónnych testov, ktoré sa uskutočnia v Barcelone**. Okrem toho si budú žezlo riaditeľa pretekov striedať medzi sebou. **K situácii ohľadom Masiho konca sa vyjadril aj novozvolený prezident FIA, Mohammed Ben Sulayem**: „*Masi tri roky vykonával extrémne náročnú prácu riaditeľa pretekov F1 po Charliem Whitingovi…*“
Vľavo Eduardo Freitas, vpravo Niels Wittich | Credit: Autosport PT, Tobi Bluhm
### Prichádza tím VRC **Okrem toho uviedol, že po vzore VAR z futbalu, bude mať aj Formula 1 k dispozícii tím video analytikov – Virtual Race Control**, ktorí budú mať za úlohu vypomáhať novému riaditeľovi. **Tím VRC bude vždy prítomný na konkrétnej Veľkej cene a bude v spojení s riaditeľom pretekov v reálnom čase**. Pomerne razantný krok má dopomôcť k lepšiemu sledovaniu pravidiel pomocou najmodernejších technológií. **Ďalšou novinkou bude, že z vysielania zmizne priama rádiová komunikácia, ktorú medzi tímami a predstavenstvom Veľkej ceny mohli vysielať televízie**. Má tak dôjsť k odstráneniu tlaku verejnosti na rozhodnutia, ktoré sa nemusia vždy stotožňovať s názorom väčšiny. Podobne sme to mohli zažiť práve na minuloročnej Veľkej cene Abú Zabí, keď bol na Michaela Masiho vyvinutý obrovský tlak, ako zo strany jednotlivých stajní bojujúcich o titul, tak aj zo strany fanúšikov, ktorí si mohli vypočuť komunikáciu medzi Masim a Wolffom alebo Masim a Hornerom.
Záverečný súboj Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom
### Masi dostane novú úlohu Napokon prezident FIA dodáva, že Masi nikam neodchádza. Stále bude pôsobiť v štruktúrach FIA, no bude premiestnený na inú pozíciu. **FIA má taktiež do začiatku sezóny preskúmať pravidlá pre Safety Car a to predovšetkým pravidlo, ktoré bolo aplikované v poslednom kole minuloročnej sezóny**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »