VIDEO: Do elektrického autobusu namontovali prídavné kúrenie na naftu, teraz z neho vychádza čierny dym

Ďalší dôkaz, že batériová technológia ešte nie je pripravená nahradiť fosílne palivá.
Vydané  Text: 
Kuriozita, ktorú si Adam Kurdybelski jednoducho musel počas jazdy za elektrickým autobusom natočiť. **Všimol si totiž, ako z neho vychádza hustý čierny dym.** Pomerne vtipný je tiež pohľad na veľký nápis „100 % electric“, ktorý prekrýva čierna škvrna z celodenného vypúšťania exhalátov a tuhých častíc v poľskom meste Katovice. Ako je však možné, že z batériového autobusu, ktorý by lokálne nemal vypúšťať ani gram CO2, vychádzajú oblaky čierneho dymu? **Dopravný podnik v reakcii na toto video priznal, že elektrický autobus má v zimnom období problém dojazdom a vyhrievaním interiéru.** Neustále otváranie dverí na zastávkach totiž ochladzuje interiér a štandardne zabudované elektrické tepelné čerpadlo pracovalo na plný výkon, čo výrazne skracovalo dojazd týchto autobusov. Počas mrazivého počasia so zapnutým kúrením by tak s najväčšou pravdepodobnosťou ekologický autobus nedokončil svoju celodennú službu bez nabíjania.
Foto: Solaris
Z tohto dôvodu sa rozhodol miestny dopravný podnik doinštalovať **prídavné vykurovacie zariadenie na naftu, ktoré nie je závislé na elektrickej energii z hlavnej batérie.** Tieto zariadenie sa však zvyknú používať len sezónne a ich technický stav nie je v najlepšej kondícii, čo vysvetľuje prítomnosť hustého dymu. Odporcovia týchto vozidiel tak majú v rukách ďalší dôkaz, že **technológia batériových elektromobilov ešte nie je pripravená nahradiť klasické fosílne palivá bez výrazných kompromisov.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.