Pre obrovský záujem nestíha Volvo vyrábať svoj nový model! Páči sa aj vám?

Prvé výlučne elektrické vozidlo automobilky je pre rok 2021 kompletne vypredané.
Vydané  Text: 
Elektrické Volvo C40 je na tento rok už kompletne vypredané a švédska automobilka tvrdí, že v súčasnosti sa jej plnia objednávky až do februára 2022. Globálny výrobný závod pre model C40, továreň Volvo v belgickom Gente, odhaduje, že **tento rok skončí s produkciou 6 000 až 7 000 kusov.** Predstavitelia závodu odmietli poskytnúť prognózu výroby C40 na rok 2022, ale očakávajú, že bude oveľa vyššia s celoročnou výrobou. Príchod modelu C40 je jedným z dôvodov, prečo Volvo plánuje strojnásobiť výrobu elektromobilov v závode, kde sa okrem toho skladajú aj plne elektrické, plug-in hybridné a benzínové verzie kompaktného SUV XC40 a prémiového kombi strednej triedy V60. **Volvo chce, aby do roku 2022 tvorili elektromobily 60 percent produkcie v Gente, čo vytvára potenciál na výrobu 200 000 áut v tomto roku.** Maximálny výtlak závodu bol 266 673 kusov v roku 2011.
### Pekné a praktické Model C40 má uhladenejší dizajn ako jeho plne elektrický súrodenec XC40 Recharge, a to najmä preto, že **s výškou 1 582 mm je o 69 mm nižší ako kompaktné SUV, s ktorým zdieľa platformu CMA.** Zadná časť C40 má v porovnaní s kompaktným SUV XC40 úplne prepracovaný dizajn zadných svetiel. Nové auto tiež disponuje LED svetlometmi s najmodernejšou technológiou pixelov, ktoré znižujú oslnenie protiidúcich vozidiel bez obetovania viditeľnosti potrebnej na bezpečnú jazdu.
Výkonovo sú elektrické C40 a XC40 identické, pričom každý z nich **má dojazd až 418 km vďaka 78 kWh akumulátorom.** Každé auto dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy a dosiahnuť maximálnu rýchlosť 180 km/h. Ak sa použije 150-kilowattová rýchlonabíjačka, nabitie batérie C40 Recharge na 80 percent trvá 40 minút. **Volvo odhaduje, že každých 10 minút zapojenia do rýchlonabíjačky pridá približne 100 km dojazdu. Nabitie na 100 percent kapacity pomocou štandardnej 3,7- až 11-kW nabíjačky trvá 8 hodín.**
Modely C40 a XC40 tiež zdieľajú svoj informačno-zábavný systém založený na systéme Android, ktorý Volvo vyvinulo so spoločnosťou Google. Balík obsahuje navigáciu s Google Maps, rozpoznávanie hlasu s Google Assistant a prístup do obchodu Google Play pre celý rad aplikácií do auta. Softvér áut sa bude aktualizovať prostredníctvom bezdrôtových aktualizácií.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!