VIDEO: Koľko kilometrov prejde desaťročný elektromobil s pôvodnou batériou? Toto nás v budúcnosti čaká

Aký je život s jazdeným elektromobilom? Má svoje obmedzenia, ale aj prekvapenia!
Vydané  Text: 

Ak niečo dokáže vyvolať vášnivú debatu, tak sú to práve elektromobily. Európska únia ich nasilu pretláča, automobilky ich musia vyrábať a bežní motoristi sú voči ním zaujatí. Otvorene môžeme napísať, že **samotný koncept batériového elektromobilu pri súčasných technológiách má ešte stále výrazné rezervy,** kvôli ktorým nie sú tieto automobily ideálnym riešením pre všetkých. Motoristickí novinári vo svojich recenziách dookola opakujú, že **pokiaľ bývate v socialistickom paneláku bez prístupu k nabíjačke, na elektromobil pri výbere auta radšej zabudnite.** Infraštruktúra je však len jedným z mnohých problémov. Spomenúť môžeme napríklad vysokú cenu takýchto vozidiel, nízky dojazd na diaľnici či spochybniteľný ekologický faktor (výroba, recyklácia, nabíjanie). Druhým dychom však dodávame, že nad týmito problémovými aspektami si v súčasnosti lámu hlavu tí najväčší experti v priemysle a my nepochybujeme, že väčšinu prekážok sa im v najbližších rokoch podarí vyriešiť.
**Ďalšou otázkou je životnosť, ktorú fanúšikovia spaľovacích motorov pravidelne spochybňujú.** Jednoznačná odpoveď na túto otázku zatiaľ neexistuje. Navyše netreba zabúdať na skutočnosť, že životnosť elektrického (ako aj spaľovacieho) auta sa odvíja od prístupu majiteľa. **Pokiaľ batériové auto vlastní taxikár, ktorý nabíja každý deň na rýchlonabíjačke, je takmer isté, že batéria bude po niekoľkých rokoch na odpis.** Ak však budete častejšie nabíjať doma, o životnosť batérie sa nemusíte báť. Obzvlášť pri nových modeloch s vyriešeným termomanažmentom a ochranou pred degradáciou.
### Desaťročný elektromobil Britský internetový kanál AutoTrader investoval do najlacnejšieho jazdeného elektromobilu v ponuke. **Za približne 4 600 libier (5 500 eur) získali desať rokov starý Nissan Leaf s nájazdom 115 000 km na pôvodnej 24 kWh batérii.** Z dnešného pohľadu ide o mimoriadne zastaraný elektromobil. **Tak malú batériu už v modernom elektromobile prakticky nekúpite,** súčasný štandard kapacity prekonáva hranicu 50 kWh (dvojnásobok v porovnaní s jazdeným Leafom). Zmenila sa tiež technológia nabíjania či ochrany akumulátorov, ktorou starý Leaf ešte nedisponoval. Oveľa sofistikovanejší a efektívnejší je tiež samotný pohon.
Napriek tomu si Leaf zachoval pomerne slušné vlastnosti. **Dojazd klesol z pôvodných 130 kilometrov na 100 kilometrov.** Treba tiež spomenúť, že zakúpený exemplár bol vyrábaný ešte v Japonsku so starším chemickým zložením batérie, novšie verzie Nissanu Leaf tak vykazujú ešte nižšiu úroveň degradácie batérií.
S konkrétnym exemplárom sa však britsky redaktor Rory Reid rozhodol zistiť skutočný dojaz starej batérie, ktorej **degradácia zobrala približne 30 % z celkovej kapacity.** Pochopiteľne, na samotný dojazd vplývajú aj iné faktory ako teplota, počasie alebo kúrenie. A keďže Leaf z tohto obdobia ešte nemal termomanažment akumulátora ani tepelné čerpadlo pre efektívnejšie kúrenie, **dokáže ohrev zobrať pomerne veľkú časť z dojazdu – v teste 16 až 20 kilometrov.** Rory nakoniec poznamenal, že vďaka pomerne slnečnému počasiu a príjemnej teplote nebude potrebovať ventiláciu, a tak skúšal reálny dojazd bez zapnutého vykurovania. Okrem toho prispôsobil svoj jazdný štýl a prepol režim pohonu do ekologického módu. Vďaka tomu získal pár kilometrov navyše. Samotná testovacia trasa navyše prebiehala prevažne v meste, kde sa jazdí nízkymi rýchlosťami okolo 50 km/h. Ak by starý Leaf vytiahol na diaľnicu, baterka by pravdepodobne skončila už po pár kilometroch.
Ako to dopadlo? **Pôvodne auto deklarovalo dojazd s plne nabitou baterkou na úrovni 91 kilometrov, no vďaka úspornej jazde zvládol Leaf prejsť až 106 kilometrov.** Čo s ohľadom na degradáciu batérie nie je vôbec zlé. Po úplnom vybití auto vyradilo do neutrálu a nechalo vodiča doplachtiť na nejaké bezpečné miesto. Po takmer desiatich rokoch prevádzky tak elektromobil stratil z dojazdu len 24 kilometrov, čo nie je vôbec zlá hodnota. **Nehovoriac o tom, že moderné batérie sú technicky vyspelejšie a v budúcnosti budú vykazovať ešte nižšiu mieru degradácie než testovaný Nissan.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé