Tesla naďalej zarába na emisných povolenkách, jej štvrťročné zisky opäť prekročili miliardu dolárov

Obchodné výsledky za tretí štvrťrok priniesli dobré správy, Tesle sa darí predávať viac áut a stavať svoj biznis model práve na nich.
Vydané  Text: 
Za tretí štvrťrok tohto roka (júl, august, september 2021) automobilka Tesla vykázala zisk na úrovni 1,6 miliardy amerických dolárov. Ide už o druhý štvrťrok po sebe, čo americký výrobca automobilov vygeneroval viac ako miliardový zisk a takisto druhý po sebe, čo prevažná časť jeho príjmov neplynula len emisných povoleniek. Naďalej však na takzvaných „emission credits“ Tesla zarába stovky miliónov dolárov, uvádza [denník BIZ Journals](https://www.bizjournals.com/sanjose/news/2021/10/20/nyt-tesla-q3-earnings-car-sales-surged.html). Automobilka ďalej oznámila veľký skok v príjmoch na 13,8 miliardy dolárov z 8,8 miliardy dolárov pred rokom, keďže predaj Modelu Y naďalej rastie v Spojených štátoch, Číne a Európe. Spoločnosť v tomto štvrťroku dodala zákazníkom 241 000 áut, pred rokom v rovnakom odbobí to bolo 140 000 vozidiel. Časť zisku Tesly pochádza z predaja regulačných kreditov iným výrobcom automobilov, ktorí tieto kredity potrebujú na splnenie emisných noriem. Tesla vykázala v treťom štvrťroku predaj takýchto kreditov vo výške 279 miliónov amerických dolárov v porovnaní s 397 miliónmi USD v treťom štvrťroku 2020. Aj v predchádzajúcom druhom štvrtťroku sa Tesle podarilo znížiť svoju závislosť na emisných povolenkách a bolo to vôbec prvýkrát, čo 354 miliónov amerických dolárov nepredstavovalo prevažnú časť príjmov. Tesla bola odborníkmi dlhodobo kritizovaná za to, že väčšina jej príjmov nepochádza z predaja automobilov alebo s nimi súvisiach služieb, ale práve z predaja emisných kreditov/emisných povoleniek, ako uvádza [holandský denník AutoWeek](https://www.autoweek.com/news/green-cars/a36266393/tesla-made-more-money-selling-credits-and-bitcoin-than-cars/).
Elon Musk v diskusnom paneli TED Talks, 2019
V prvom štvrťroku tohto roka Tesla zarobila ďalších 101 miliónov dolárov na tom, že predala všetky Bitcoiny, ktoré nakúpila údajne so zámerom umožniť zákazníkom platiť za jej vozidlá práve v tejto digitálnej mene. Napokon z tohto zámeru Elon Musk upustil, čo dôvodne vzbudilo názory, že jeho skutočným zámerom bolo ovplyvniť trh a zarobiť na ňom tým, že rozpredá bitcoiny, ktorým umelo zvýšil cenu predchádzajúcim veľkým nákupom.

Ako sa automobilky snažia zabrániť „peklu masovej produkcie značky Tesla“

Namiesto zamestnávania tisícov ľudí si nové výrobné závody vystačia s nanajvýš stovkami pracovníkov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.