Xiaomi svoj prvý elektromobil predstaví už v najbližších rokoch. Dočkáme sa konečne elektromobilov za nízke ceny?

Čínska ofenzíva pokračuje. Popredný výrobca smartfónov už má všetky povolenia na výrobu elektromobilu. Kedy sa ho dočkáme?
Vydané  Text: 

Elektromobilita začína privádzať do odvetvia automobilizmu čoraz viac výrobcov, ktorí sa na prví pohľad môžu zdať exotikou. Ide prevažne o technologické spoločnosti, ktoré sa rozhodli prispieť do sveta elektrických áut svojim kúskom. Najnovšie informácie hovoria, že čínsky gigant **Xiaomi plánuje svoj prvý elektromobil predviesť už v roku 2024**. ### Nejde o neoverené informácie Xiaomi, dnes popredný výrobca smartfónov na svetovom trhu, už dlhšiu dobu premýšla nad výrobou elektromobilov. Jeho dcérska spoločnosť Redmi pred nejakým časom ukázala prvé SUV určené pre domáci trh. Xiaomi sa aktuálne zameriava skôr na chytré zariadenia a pomôcky do domácnosti, by mal svoj prvý elektromobil na trh priniesť už v roku 2024. Nejde pritom o žiadnu kuloárnu informáciu alebo predpoveď. **O tom, že [Xiaomi predstaví v prvej polovici roka 2024 elektromobil](https://www.reuters.com/business/autos-transportation/xiaomi-mass-produce-its-own-cars-h1-2024-executive-2021-10-19/) sa rozhovoril hovorca spoločnosti tým, že citoval priamo výroky CEO Lei Juna**. Ako prvé sa o tejto informácii zmienili lokálne čínske médiá, ktoré mali prístup k pravidelnej udalosti, na ktorej spoločnosť hodnotí svoje pôsobenie pred investormi. ### Xiaomi to myslí vážne Rok 2024 tak bude znamenať významný míľnik pre spoločnosť, ale taktiež aj pre automobilový priemysel. Nových výrobcov totiž aktuálny trh potrebuje ako soľ. Nie je to z toho dôvodu, že by viazli inovácie alebo pokrok. Ide skôr o to, že niektorí výrobcovia sa na veci pozerajú inak, ako zabehnuté automobilky. **Medzitým už Xiaomi ohlásilo, že do elektromobility v nasledujúcich 10 rokoch plánuje investovať až 10 miliárd dolárov**. Už v auguste tohto roka dostalo Xiaomi povolenie na vstup do nového ovetvia trhu. Ide teda o ďalšie potvrdenie toho, že rok 2024 bude pre spoločnosť skutočne prelomový. **Xiaomi taktiež aktuálne posilňuje svoje rady o expertov z automobilového priemyslu, ktorí majú dopomôcť k tomu, aby sa ich prvé auto stalo silným globálnym hráčom**. ### Čína naberá na sile Technologická spoločnosť okrem priťahovania nových inžinierov taktiež uzatvára viaceré významné partnerstvá s automobilkami. Čínsky trh pritom aj vďaka elektromobilite začína do Európy pretláčať zaujímavé kúsky. **Dnes je už pomerne zabehnutou automobilkou NIO**. [Čínsky výrobca, ktorý už prvý model podrobil testu EuroNCAP s plným ziskom 5 hviezdičiek](https://www.euroncap.com/en/results/nio/es8/43499). **Podobne je na tom aj čínsko-švédsky projekt [Lynk & Co so svojím modelom 01](https://www.euroncap.com/en/results/lynk-&-co/01/43498)**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé