Padlo rozhodnutie, Alfa Romeo bude výhradne elektrická značka. Stellantis zverejnil podrobnosti aj o budúcnosti ďalších značiek

Automobilový priemysel prechádza najväčšími zmenami vo svojej histórii, pretože na jednej strane existuje po vozidlách obrovský dopyt, na druhej strane na neho tlačia údajne takmer likvidačné regulácie týkajúce sa emisií.
Vydané  Text: 
Päť z celkovo dvanástich automobilových značiek koncernu Stellantis sa v blízkej dobe stane výhradne elektrickými. To znamená, že osobné automobily týchto značiek budú čoskoro v predaji výhradne na batériový elektrický pohon (BEV), naftové aj benzínové pohony sa časom z ponuky celkom vytratia. Téme sa venoval magazín [Automotive News Europe](https://europe.autonews.com/automakers/alfa-romeo-latest-stellantis-brand-get-all-electric-future). Prvá značka, **Lancia**, sa pritom stane plne elektrickou už od roku 2024, teda o tri roky. V rovnakom roku sa elektrickou stane aj prémiová značka **DS**. Tá už dnes ponúka [elektromobil DS 3 Crossback E-Tense](https://www.autoviny.sk/testy/122087/nasa-pandemicka-skusenost-s-elektromobilom-test-ds3-crossback-e-tense), ktorý sme testovali a zaujal nás predovšetkým **vynikajúci jazdný prejav** tohto hybridu medzi malým SUV a hatchbackom:

Naša pandemická skúsenosť s elektromobilom: Test DS3 Crossback E-Tense

Excentrický elektromobil s takmer športovým riadením a nevšedným interiérom.

Je dôležité pripomenúť, že počnúc rokom 2024 sa značky Lancia a DS prestanú angažovať v úvádzaní nových modelov so spaľovacím motorom, ale predaje dovtedy vyrábaných modelov ešte bude prebiehať až do roku 2026. V Taliansku populárnu Lanciu bude nasledovať legendárna značka **Alfa Romeo**, od roku 2027 už budú jej novopredstavené modely vozidiel poháňané výhradne na elektrickú energiu z akumulátorov. Pre mnohých fanúšikov talianskej automobilky to je nepochybne veľké sklamanie, pretože verili, že práve Alfa Romeo ostane v portfóliou Stellantisu akýmsi posledným Mohykánom aj v čase rozsiahlej elektrifikácie, a to s ohľadom na jej historické dedičstvo. Plány Stellantisu sú ale nekompromisné, elektrifikácia je v súčasnosti jedným realistickým spôsobom, ako automobilové značky v Európe udržať nažive. Plány elektrifikácie Alfy Romeo sa však týkajú nielen európskeho, ale aj severoamerického a čínskeho trhu.
Časový rámec prechodu automobiliek ALFA ROMEO, LANCIA a DS na definitívnu elektrifikáciu modelového portfólia.
### Pokrok Automobilky nielen v Európe dnes čelia veľkým výzvam. Automobilový priemysel prechádza najväčšími zmenami vo svojej histórii, pretože na jednej strane existuje po vozidlách obrovský dopyt, na druhej strane na neho tlačia údajne takmer likvidačné regulácie týkajúce sa emisií. Zámerom nielen Európskej únie je, aby boli automobily v osobnej doprave lokálne emisne neutrálne a aby sa podieľali na zvyšovaní kvality životného prostredia tým, že ho aspoň nebudú ničiť. Elektrifkácia pohonov však nutne neznamená stratu niečoho dôležitého. Moderné elektromobily majú vynikajúce jazdné vlastnosti, rýchlo sa nabíjajú, sú už dostupnejšie ako pred rokmi a spoločne s inovatívnym pohonom prinášajú do bežného života aj množstvo nových technológií zvyšujúcich bezpečnosť a komfort. Prechod z benzínu a nafty na elektrinu teda nemusí byť ani v prípade Alfa Romeo tak negatívnym javom, ako sa dnes mnohí domnievajú. Uvidíme, či sa značke podarí zaujať aj po tom, čo prídu o výfuky.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.