Stáčanie kilometrov má u nás nový rekord, tento predajca prekonal všetky medze

Register prevádzkových záznamov vozidiel dnes informoval o novom rekordérovi v stáčaní kilometrov na Slovensku.
Vydané  Text: 

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

### Najviac stočených kilometrov na Slovensku Údaje o najazdených kilometroch sú viac ako tri roky zaznamenávané do celoštátneho Registra prevádzkových záznamov vozidiel ([RPZV.sk](https://www.rpzv.sk/)), ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Za uvedené obdobie dosiahli prvenstvo v stočených kilometroch najmä vozidlá značiek strednej triedy: Škoda, Volkswagen, Ford, Renault a Fiat. Rekordérom bol doteraz automobil značky Ford Transit, ktorý mal stočený odometer (počítadlo prejdenej vzdialenosti) o 541.630 kilometrov. V počte stočených kilometrov „padol“ na Slovensku už nový rekord. Nejde pritom o osobné vozidlo, ale o **ťahač návesov** vyrobený v roku 2007. Až do roku 2019 počet kilometrov na odometri vozidla stúpal a dosiahol hodnotu 1 188 546 km. Začiatkom roka 2020 bolo na počítadle prejdenej vzdialenosti už len 256 951 km. **Ťahač má odometer stočený až o neuveriteľných 931 595 kilometrov**.
Najazdené kilometre sa stáčajú nielen na osobných vozidlách. Dôkazom je ťahač, ktorý má stočený odometer o takmer 1 milión kilometrov
Register prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk) je na Slovensku jediný celoštátny register, ktorý poskytuje oficiálne údaje o histórii najazdených kilometrov. Od spustenia zaznamenávania údajov do RPZV bolo odhalených 25.276 vozidiel so stočenými kilometrami. Informácie z registra sú oficiálnym zdrojom, ktorý poskytuje jediné referenčné údaje o histórii najazdených kilometrov.
Údaje v ODO-Passe ťahača návesov potvrdzujú stočenie kilometrov.
### Na čo je dobrý RPZV? **RPZV bol zriadený za účelom zaznamenávania stavu odometra pri rôznych životných situáciách počas celej životnosti vozidla**. Systém bol vytvorený ako reakcia na neustále sa zvyšujúci podiel manipulovaných odometrov na trhu s ojazdenými vozidlami. Od 20.mája 2018 majú súkromné aj štátne subjekty, ktoré pôsobia v automobilovej oblasti povinnosť zaznamenávať údaje do RPZV. V súčasnosti zasiela do registra informácie viac ako 2.400 prispievateľov od servisov cez autobazáre až po poisťovne a leasingové spoločnosti. Cez Register prevádzkových záznamov vozidiel sa spotrebiteľ dostane nielen k údajom o najazdených kilometroch v ODO-Passe, ale aj k ďalším dôležitým informáciám, o ktorých by mal pred kúpou vozidla vedieť: exekučná blokácia vozidla, leasing, záložné právo, možné pátranie, atď. (v Prílohe k ODO-Passu) a ku informáciám o poškodení automobilu (vo Výpise o poškodeniach vozidla). Overenie vozidla pred jeho kúpou by malo byť dnes pre každého spotrebiteľa samozrejmosťou. ODO-Passy na Slovensku vyhotovuje takmer **tisíc poskytovateľov** (https://rpzv.sk/Ziskat). V období pandémie koronavírusu je možné získať ODO-Pass pomocou VIN čísla vozidla priamo na webstránke Registra prevádzkových záznamov vozidiel.








Pokračujte na ďalší príspevok »