Koniec spaľovacích motorov a pôvodných A3 a A4 v Audi dostal dátum! Je to nečakane skoro

To, čoho sa fanúšikovia Audi báli azda najviac, sa stalo realitou. Termín ukončenia vývoja nových áut na benzín či naftu je prekvapivo skorý.
Vydané  Text: 
Spoločnosť **Audi ukončí vývoj a výrobu nových modelov spaľovacích motorov do konca roku 2026** a zameria sa výlučne na plne elektrické hnacie ústrojenstvo, uviedli nemecké médiá a denník [Automotive News Europe](https://europe.autonews.com/automakers/audi-ceo-reveals-timetable-brand-become-electric-only). Podľa spoločnosti Automobilwoche , sesterskej publikácie Automotive News Europe a [správy nemeckých novín Sueddeutsche Zeitung](https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/audi-verbrenner-elektromobilitaet-1.5325505?reduced=true) , bude automobilka po roku 2026 vyvíjať iba modely na elektrinu s batériovým pohonom (BEV). Toto rozhodnutie mal oznámiť minulý týždeň vo štvrtok generálny riaditeľ Audi, **Markus Duesmann**, na stretnutí v sídle automobilky v nemeckom Ingolstadte, informujú správy, ktoré citovali zdroje blízke spoločnosti Audi. Aj keď **Audi plánuje zastaviť výrobu nových benzínových, naftových a hybridných automobilov**, jej nové modely uvedené na trh do roku 2026 sa budú vyrábať a predávať až do začiatku 30. rokov. Teda rok 2026 bude tým zlomovým, kedy sa prestanú vyvíjať a vyrábať nové generácie vozidiel s benzínovými a naftovými motormi, ako aj plug-in hybridy či hybridy. Po určitom čase sa z Audi stane čisto elektrický výrobca automobilov.
Motor V8 4.0 TFSI použitý v SUV Audi SQ8 s max. výkonom 373 kW a krútiacim momentom max. 770 Nm
### Koniec A3 a A4 Podľa Automobilwoche A3 a A4 nebudú mať nástupcov spaľovacích motorov, budú nahradené elektromobilmi **A3 e-tron** a **A4 e-tron**. Elektrická evolúcia modelov Audi A5 a A6 bude prebiehať podľa podobného harmonogramu, [uvádza nemecký biznis magazín Handelsblatt](https://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/autobauer-audi-steigt-2026-aus-dem-verbrenner-aus/27298576.html?ticket=ST-19027519-uUMtKnZejnhLvQxXVvLA-ap3). Je nanajvýš jasné, že roky vývoja spaľovacích verzií A3 a A4 tak definitívne budú zavŕšené. Elektrická platforma si vyžaduje odlišný prístup, nové technológie a z pôvodných A3 a A4 sa stane iba proporčný a kvalitatívny základ na stanovenie triedy a kategórie. Posledným modelom so spaľovacím motorom vyrobeným spoločnosťou Audi bude pravdepodobne Q8, ktorý sa na trh uvedie v roku 2026 spolu s elektrickým variantom, Q8 e-tron. Spaľovací motor Q8 sa potom bude vyrábať do roku 2032, uviedol Handelsblatt s odvolaním sa na nemenované zdroje priamo v Audi. V apríli spoločnosť Audi oznámila plány o predaji plne elektrického automobilu A6 e-tron spoločne so štandardnými spaľovacími modelmi A6. Elektomobil sa začne predávať začiatkom roku 2023. Koncept A6 e-tron predstavený na aprílovom autosalóne v Šanghaj, má akumumáltor s max. kapacitou 100 kWh, ktorá umožňuje dosahovať dojazd na jedno plné nabitie až 700 kilometrov. Bude to druhé vozidlo Audi postavené na architektúre PPE (premium platform electric) vyvinuté so značkou Porsche po veľkom SUV Q6 e-tron, ktoré má byť uvedené na trh v druhej polovici roku 2022. Audi plánuje do roku 2025 rozšíriť svoju plne elektrickú ponuku na 20 modelov, [uviedol v marci Duesmann](https://www.audi-mediacenter.com/en/publications/speeches/speeches-at-the-annual-press-conference-2021-1085).








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!