Toto sú najobľúbenejšie jazdenky Slovákov! Okrem škodoviek máme radi najmä prémiové značky

Octavia a Fabia sú na Slovensku a v Českej republike dlhodobo najžiadanejšie modely na sekundárnom automobilovom trhu. V priebehu posledného roka však celú spoločnosť ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, čo sa odzrkadlilo aj na cenách jazdeniek. Fabie od vlaňajška zdraželi o 500 € a Octavie o 1 300 €. Naopak, populárne vozidlá SUV Kodiaq a Karoq na cenách klesli. Vyplýva to z pravidelnej… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Octavia a Fabia sú na Slovensku a v Českej republike dlhodobo najžiadanejšie modely na sekundárnom automobilovom trhu. V priebehu posledného roka však celú spoločnosť ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19, čo sa odzrkadlilo aj na cenách jazdeniek. Fabie od vlaňajška zdraželi o 500 € a Octavie o 1 300 €. Naopak, populárne vozidlá SUV Kodiaq a Karoq na cenách klesli. Vyplýva to z pravidelnej štatistiky Barometer trhu ojazdených áut siete autocentier ojazdených vozidiel AAA Auto. *„Z našich dát vyplýva, že na trhu už dlhšiu dobu chýbajú jazdenky, pričom ide najmä o tie najžiadanejšie a v zaujímavých výbavách. To je aj dôvodom, prečo ich ceny za posledný rok vzrástli. Stredná hodnota ceny Octavie je momentálne 7 000 € a Fabie 2 700 €,“* hovorí prevádzkový riaditeľ autocentier, Petr Vaněček. Naopak, stredné hodnoty ceny relatívne mladých modelov, ako sú napríklad Karoq a Kodiaq, medziročne klesli. *„U relatívne mladých modelov je pokles ceny spôsobený najmä tým, že postupne starnú, čím sa nožnice medzi cenou nového a ojazdeného vozidla pochopiteľne roztvárajú rýchlejšie, ako pri modeloch, od ktorých uvedenia na trh už ubehol dlhší čas,“* doplňuje Vaněček. Vo februári 2021 bolo na Slovenskom trhu inzerovaných 40 513 zánovných ojazdených áut, čo je o 26 066 menej, než v januári 2021. Stredná hodnota ceny medzimesačne stúpla o 1 250 € na 7 000 €. Priemerná hodnota veku vozidla bola 9 rokov a tachometer najčastejšie ukazoval 162 000 km. Najčastejšie bola v ponuke Škoda Octavia (3 205 ks), VW Passat (1 562 ks) a Škoda Fabia (1 551 ks).




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »